Kult

Régi csipkékbe borulva – a Sisi ruháit újraalkotó Czédly Mónika divattervezővel beszélgettünk

Ruhakölteményeit több ízben volt szerencsém megcsodálni legendás kastélyokban, itthon és a szomszédos országokban. Czédly Mónika divattervező többek közt Erzsébet királyné gardróbját álmodta újra: az 1867-es „gyémántos”, valódi koronázási ruhája 2017-ben Magyar Kézműves Remekek Remeke Díjat, Erzsébet császárné-királyné 1854-es díszmagyar ruhája pedig  2018-ban a Magyar Kézműves Remek Díjat nyerte el. Hiteles ruha-rekonstrukciói mellett szalonjában elegáns munkáival várja vásárlóit.

Üknagyapád, D’Elia Ferenc 1886 májusában nyitotta meg üzletét Budapesten, a Dorottya utcában. Egy ilyen családban szinte egyenes út vezetett ahhoz, hogy elmerülj az elegáns szalonok ruhakölteményeiben?

Igen, a Dorottya utcai üzlet volt a családi kezdet. A történet nagy részét sokáig homály fedte – a zivataros évek dolgait elhallgatta, el akarta feledni a család. De az nem tagadható, hogy az üzlet a Gerbeaud közelében volt: a cukrászdából származó eredeti receptet őrzi a családi szakácskönyv, és ma is az alapján készülünk minden karácsonyra! Most, hogy egyre több információt sikerült kiderítenem, szeretném megírni a történetünket, mert olyan regényszerű, és itt-ott feltűnik benne Erzsébet királyné is. Üknagyapámék többek közt női ruhakellékeket, kesztyűket, fűzőket, csipkekellékeket árultak ebben a belvárosi szalonban. A csipkék engem gyerekkorom óta elbűvölnek,

nagyanyám az üzlet maradék csipkéit dolgozta fel, ámulva néztem a kezében a míves darabokat.

Nekem is varrt egy táncruhát, fekete csipkéből! Amikor később ugyanazt a csipkemintát megpillantottam a Gödöllői Királyi kastély kiállításán, kicsordultak a könnyeim a meghatottságtól! Mindig hosszú csipkeruhákat rajzolgattam, és most is imádom őket. Hagyatékból, idős néniktől is kapok csipkéket, elbűvölnek a szépségükkel, ezeket is felhasználom a ruhákhoz. A régi, szakadt, feslett darabokat pedig a mintájuk alapján újra el lehet készíttetni. Vannak csipkeverők, akik képesek ilyen alkotásokat újraéleszteni, igaz, aranyáron mérik az efféle munkát.

A szüleid mit szóltak a döntésedhez?

A családunkban sok varrónő volt, apukám nem engedte, hogy én is ezt a szakmát válasszam – bár varrni már korán megtanultam. Textilvegyész-technológus lettem, de mire végeztem, a textilipar haldoklott. Ezért döntöttem úgy, hogy esküvői ruhaszalont nyitok. Ugye, rajongtam a hosszú csipkeruhákért. Varrni tudtam, elvégeztem a kereskedelmi iskolát, cégvezető képesítést szereztem, hogy minél jobban tudjam menedzselni kis vállalkozásomat. Eljártam szakemberekhez a ruhakészítés apró titkaiért, hiszen vannak olyan részletek, amelyeket csak a mesterektől lehet ellesni. Legutóbb a MOME kalapkészítő kurzusát végeztem el. Ugyanis nem találtam olyan kalapost, aki elkészítette volna a ruhákhoz illő, megfelelő darabokat. Viszont én most már bátran nekifogok egy-egy régi képen látott kalap elkészítésének!

Itt van Sztáray Irma sötétkék, fácántollal díszített kalapjának a hasonmása, Erzsébet királyné udvarhölgye ezt viselte Genfben azon a napon, amikor a császárnét meggyilkolták. De felpróbálhatom a szalonban Sisi fekete strucctollal ékes lovaglókalapját is. Erzsébet királyné hiteles ruharekonstrukcióit szívesen hívják kiállítani a múzeumok, az elmúlt években sorra jártad velük a világot. Miért éppen Sisi ruhái varázsoltak el, és hogyan tudod megalkotni az egész gardróbját, vannak maradtak fent róla információk? 

2004-ben robbant be a Sisi-projekt az életembe. Egy nagy betegség idején érintett meg a császárné ruháinak különleges szépsége, és három éven át szorgosan kutattam a ruhatárát. Képek, fotók, levelezések voltak a forrásaim, és össze kellett vetnem őket ahhoz, hogy a leghitelesebb eredményre jussak.

Újságcikkekben taglalták olykor a ruhák összetételét, levéltári feljegyzésekben is ejtenek szót róluk.

Egyes újságok mellékleteként megjelentettek snitteket, mert akkoriban is igyekeztek a lányok, asszonyok utánozni az uralkodónő gardróbját. Sokat segít nekem e munkában a mai napig is Káli-Rozmis Barbara, Erzsébet királyné kutatója és Pálinkás Patrícia Zita történész. Ha olyan dokumentumra, vagy akár csak egy fél mondatra akadnak munkájuk során, amely a ruházatra irányul, máris értesítenek róla. A ruhákon keresztül sok minden mást is meg lehet érteni az életéből, a korból. Olykor egészen érdekes dolgok kerülnek napvilágra! A korabeli leírások szerint a fia, Rudolf halála után nem hordott más ruhát, csak feketét. De nemrég előkerült egy rózsaszín ruha, amit mégiscsak felvett abban az időben – tehát a fekete korszak e szerint mégsem volt teljes mértékben a gyász színe. Maga a kivitelezés hitelessége is fontos, bizonyos keretek között. Vannak korabeli maradék anyagok, ezekhez hasonlót keresek vagy legyártatok. Így szinte az eredetihez megszólalásig egyező lesz a végeredmény. Olykor persze kompromisszumot kell kötni: vagy a megfizethetetlen ár miatt, vagy egyéb okokból. Például a hernyóselymet szívesen lyuggatja ki a moly, múzeumi körülmények között ez ellen szinte lehetetlen megvédeni a ruhákat, ha nem vitrinben kerülnek kiállításra. Ezért ilyen esetben muszáj szintetikus selymet alkalmazni. A filigrán ékszereket a fotók, festmények alapján ügyes kezű mestereim élethűen tudják elkészíteni. A tervem az, hogy 2024-ig a komplett Sisi-sztorit befejezem.

Addigra elkészül Erzsébet királyné teljes ruhatára a fiatal korától egészen a haláláig, minden részletében.

Már a szemeim előtt van, ahogyan összeáll az egész gardrób, minden apró kiegészítővel együtt, ruhákkal, ékszerekkel, kalapokkal, cipőkkel, alsóneműkkel. S a múzeumok valóban nagyon érdeklődnek iránta.

Mit kell tudnunk a gyémántos, valódi koronázási ruháról?

Ez egy egészen varázslatos, virtuóz ruha, most a Gödöllői Királyi kastélyban látható. Valódi hernyóselyem alapon, bordázott mintával készült, szakasztott, mint az eredeti. A gyémántokat Swarovski-kristályok helyettesítik, ez az egyetlen, amelynek olyan a csillogása, mint a gyémántnak.

Számításom szerint az eredeti misegarnitúra 26-28 kilogrammot nyomott összesen,

képzeljük csak el, mekkora súly ez, mekkora feladat volt ebben a ruhakölteményben kecsesen mozogni! Ma a lányok, akikkel Sisi-hasonmásként lehet találkozni a rendezvényeken, csupán 18-20 kilogrammos ruhákat öltenek magukra. A hajkoronákról pedig még nem is esett szó!

A szalonodban alkalmi ruhákat is készítesz, menyasszonyokra álmodsz mesebeli költeményeket. Visszaköszönnek ezekben is a hagyományok, kedvelik ezeket a 21. századi nők?

2009-ben csináltam egy divatversenyt. A témája az volt, hogy ma milyen ruhát viselt volna Diana hercegnő vagy Erzsébet királyné? A résztvevők szinte mindegyikét Sisi ihlette meg, és egészen csodás ruhakölteményeket álmodtak és valósítottak meg. Ezekből az alkotásokból két ruha, és rengeteg rajz látható most a Gödöllői Királyi kastélyban, Az én Sisim című kiállításon. Sisi divatikon, a ruhái megbabonázzák és elvarázsolják az embereket. A ruhák közt sétálva vagy azok hasonmásait magukra öltve a nők ki tudnak kapcsolódni, belebújhatnak egy másik korba, annak a hangulatát, kultúráját viselhetik egy kicsit, mintha oda tartoznának, és ott érezhetik magukat Erzsébet királyné mellett. Engem ez is vonz. Amikor rajzolok, tervezek, varrok, kikapcsolom a külvilágot, egy meseországban utazik a lelkem a ruhákon át. Ezt adom át azoknak, akik magukra öltik az öltözékeimet. Most a szalonomat is átalakítom, hamarosan egy olyan csuda világba csöppennek majd az ide látogatók, ahol századfordulós, eredeti schönbrunni bútorok közt próbálhatnak a menyasszonyok és azok, akik egy autentikus, 19. század báli ruhát szeretnének magukra ölteni, akár csak egyetlen fotó erejéig.

Fotók: Czédly Mónika

Ajánljuk még:

„9000 féle ásvány- és gyógyvizet tartalmaz a gyűjteményem” – Nádasi Tamással beszélgettünk

Életünk egyik alapfeltétele – a víz – térségünkben még bőséggel áll rendelkezésünkre, és csak akkor kap külön figyelmet részünkről, ha elapad, ha szárazság sújtja termőföldjeinket, vagy egy-egy természeti katasztrófa kapcsán. Tulajdonképpen nem is igazán ismerjük ezt az őselemet, hiszen a környezetismeret tankönyvek is csak evidenciaként emlegetik. Nádasi Tamással, az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. elnökével többek között arról is beszélgettünk, hogy miként tudnánk megtartani rendelkezésre álló vízkészleteinket, és hogy mi minden derül ki 9000 darabos ásványvíz-gyűjteményéből.

 

Már követem az oldalt

X