Ahogy beköszönt a jó idő, a meghitt téli esték komoly beszélgetéseihez töltött vörösborokat felváltják a világosabb társaik: rosék és fehérek kerülnek elő a pincék mélyéről, hogy frissességükkel oltsák szomjunkat egy-egy fárasztó és hosszú nyári nap végén. S ha tisztán mégsem elég frissítőek, felönthetjük őket szódával – ki-ki ízlésének és hangulatának megfelelően.
A bor és a szódavíz arányaitól függően különféle neveket kaptak a fröccsök. A fröccs – vagy régies nevén spriccer – elnevezést egyébként más alkoholos italok keverékére is alkalmazzák, mégis a borfröccsök terjedtek el leginkább.
Az eredetéről szóló történet szerint 1842. októberében Fáy András író elhívta szüretre Vörösmarty Mihályt és még néhány barátját a fóti pincéjébe. Többek között jelen volt Jedlik Ányos feltaláló is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, de a szódavíz magyarországi gyártása és nagyipari alkalmazása is a nevéhez köthető. Ahhoz pedig, hogy a bor erősségét enyhíteni lehessen, nemcsak magára a szódavíz feltalálására volt szükség, hanem arra a speciális üvegre is, amiből ki lehetett a szódavizet spriccelni.
Jedlik Ányos magával vitte erre az összejövetelre a világ első szódásüvegét,
majd a házigazda és a többi vendég szeme láttára elkészítette azt a vélhetően legelső fröccsöt, amit akkor németesen spriccernek hívtak. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, helyette kitalálta inkább a fröccs elnevezést. Később pedig a Fóti dal című versében a következő módon említette meg a szódával hígított bort: „fölfelé megy a borban a gyöngy”.
Fotó: Pixabay / Ulrike Mai
A legkönnyebb koktél
Ha fröccsözni szeretnénk a hétvégén, érdemes nem túl savas fehérbort választanunk a boltok polcairól, amilyen például az olaszrizling vagy a szürkebarát. Ha egy kicsit illatosabb italra vágyunk, az irsai olivér is szuper választás lehet, de egy gyümölcsös roséval sem nyúlhatunk mellé. Természetesen könnyebb vörösborból is készíthetünk az ízlésünknek megfelelő fröccsöket.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy a bort vagy a szódát kell előbb a pohárba tölteni. Egyesek úgy tartják, ha a bort öntjük fel szódával, akkor elrontjuk a minőségét, míg fordított esetben feljavítjuk a vizet. Mégis a legjobbnak az tűnik, ha a pohár aljába előbb kimérjük a bort, majd arra engedjük rá a hideg szódavizet. Üvegpoharat használjunk, akár egy egyszerű vizespohár is megteszi, de ha megadnánk a módját, vegyünk elő egy nagyobb, öblösebb borospoharat.
Tapasztalatom szerint sokan jellemzően nem tudják, hogyan hívják azt a fröccsöt, amit a legszívesebben fogyasztanak. Nekem például az úgynevezett „sportfröccs” a személyes kedvencem – a vásárlók védelmében azonban meg kell jegyeznem, a pult mögött sem szokták tudni, hogy ez a bor és a szódavíz milyen arányát jelenti pontosan, de olykor még egy egyszerű „kisfröccs” vagy a „hosszúlépés” is feladja a leckét a felszolgálóknak.
Egy kis matek
A bor és a szódavíz arányától függően számos fröccstípus létezik. Ráadásul némelyiknek többféle elnevezése van. Jellemzően a legtöbb fröccsnek megvan a fordítottja is. A legnépszerűbbek:
- Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
- Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
- Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
- Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
- Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
- Háziúr (nagyházmester vagy tömbházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
- Sportfröccs (kisházmester vagy lakófröccs): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Léteznek a köztudatban olyan fröccstípusok is, amelyek egy-egy személyhez, helyhez vagy eseményhez köthetők. Nem csoda, ha ezeket névről nem ismerjük, olyan ritkán fordul elő, hogy valaki kéri. Ilyen például a
- Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
- Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
- Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
- Szárszói fröccs (horgászfröccs vagy totemfröccs) 1 dl bor + 3 dl szódavíz
- Borcsi fröccs: 2 dl bor + 2 dl szóda
- Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
- Brazil: 7 dl bor + 1 dl szódavíz
- Barcelona: 8 dl bor + 2 dl szódavíz
- Bakteranyós: 2,5 dl bor + 2,5 dl szóda
- Deák-bólé: sok szóda cseppnyi bor
Fotó: Pixabay / Karolina Grabowska
De nemcsak szódavízzel lehet felönteni a bort: fiatalon bizonyára sokan megkóstoltuk a kólával hígított fröccsvariációkat. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a klasszikus „vébékán” túl is vannak még lehetőségek, sőt, ezeknek mind külön elnevezése is létezik. Önthetünk a borhoz különböző ízű szörpöket vagy más szénsavas üdítőitalokat. Sőt, olykor nincs is szükség borra a fröccs elkészítéséhez! A teljesség igénye nélkül:
- Kisvadász (kis boroskóla, kis VBK, boxos, leó, cibere): 1 dl (vörös)bor, 1 dl kóla
- Nagyvadász (nagy boroskóla, nagy VBK, -boxos, -leó, -cibere): 2 dl (vörös)bor, 1 dl kóla
- KVBK (katalizátoros vörösboros kóla): 2 dl bor, 2 dl kóla, 1 dl rum
- Mismás: 4 dl vörösbor + 1 dl baracklé
- Francia fröccs: bor helyett házi pálinka + szóda
- Maci fröccs (Borsszem Jankó): 2,5 dl bor + 2,5 dl szódás málnaszörp
- Maci fröccs (másképp): vörös kisfröccs + málnaszörp
- (Nagy)Medve: 1 dl kóla, 3 dl vörösbor, 1 dl rum
- Matrózfröccs: korsó sör, mellé fél deci rum
- Postásfröccs: dupla feketekávé fél deci rummal
- Tisza fröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő
A nyári melegben, a strandon vagy a hétvégi beszélgetésekhez jóleshet az alkoholmentes hűsítő is, amilyen például az
- Almafröccs: 2 dl almalé + 1 dl szóda
- Gyerekfröccs: 1 dl szőlőlé, 1 dl szóda
- Kishörpi: 0,3 dl szörp, 2 dl szóda
- Nagyhörpi: 0,5 dl szörp, 3 dl szóda
- Káplánfröccs: 1 dl szóda, 1 dl csapvíz
- Színész fröccs: 2 dl szóda, de az is langyosan…
A fröccsvariációknak valójában csak a fantáziánk szabhat határt. Sőt, elkészíthetjük a sajátunkat, aminek még valami szuper fantázianevet is adhatunk, hogy majd így kerüljön be a családi összejövetelek kínálatába, mint például „Anyu kedvence”, „Öcsifröccs” vagy „Aztakutyafáját”…
Ajánljuk még: