Kisfröccs, sportfröccs, viceházmester – kalauz 35-féle fröccshöz

Kult

Kisfröccs, sportfröccs, viceházmester – kalauz 35-féle fröccshöz

„Fölfelé megy a borban a gyöngy” – írja Vörösmarty Mihály, aki állítólag ott is volt az első magyarországi spriccer elkészítésénél. A bor és a szódavíz arányait figyelembe véve sokféle elnevezése vagy a fröccsöknek: nem szükséges az összeset tudni, de az sem baj, ha legalább a kedvencünket megjegyezzük. Kisfröccs, sportfröccs, viceházmester: íme egy rövid fröccskalauz a bor és a szóda szerelmeseinek.

Ahogy beköszönt a jó idő, a meghitt téli esték komoly beszélgetéseihez töltött vörösborokat felváltják a világosabb társaik: rosék és fehérek kerülnek elő a pincék mélyéről, hogy frissességükkel oltsák szomjunkat egy-egy fárasztó és hosszú nyári nap végén. S ha tisztán mégsem elég frissítőek, felönthetjük őket szódával – ki-ki ízlésének és hangulatának megfelelően.

A bor és a szódavíz arányaitól függően különféle neveket kaptak a fröccsök. A fröccs – vagy régies nevén spriccer – elnevezést egyébként más alkoholos italok keverékére is alkalmazzák, mégis a borfröccsök terjedtek el leginkább.

Az eredetéről szóló történet szerint 1842. októberében Fáy András író elhívta szüretre Vörösmarty Mihályt és még néhány barátját a fóti pincéjébe. Többek között jelen volt Jedlik Ányos feltaláló is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, de a szódavíz magyarországi gyártása és nagyipari alkalmazása is a nevéhez köthető. Ahhoz pedig, hogy a bor erősségét enyhíteni lehessen, nemcsak magára a szódavíz feltalálására volt szükség, hanem arra a speciális üvegre is, amiből ki lehetett a szódavizet spriccelni.

Jedlik Ányos magával vitte erre az összejövetelre a világ első szódásüvegét,

majd a házigazda és a többi vendég szeme láttára elkészítette azt a vélhetően legelső fröccsöt, amit akkor németesen spriccernek hívtak. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, helyette kitalálta inkább a fröccs elnevezést. Később pedig a Fóti dal című versében a következő módon említette meg a szódával hígított bort: „fölfelé megy a borban a gyöngy”.

Fotó: Pixabay / Ulrike Mai

A legkönnyebb koktél

Ha fröccsözni szeretnénk a hétvégén, érdemes nem túl savas fehérbort választanunk a boltok polcairól, amilyen például az olaszrizling vagy a szürkebarát. Ha egy kicsit illatosabb italra vágyunk, az irsai olivér is szuper választás lehet, de egy gyümölcsös roséval sem nyúlhatunk mellé. Természetesen könnyebb vörösborból is készíthetünk az ízlésünknek megfelelő fröccsöket.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a bort vagy a szódát kell előbb a pohárba tölteni. Egyesek úgy tartják, ha a bort öntjük fel szódával, akkor elrontjuk a minőségét, míg fordított esetben feljavítjuk a vizet. Mégis a legjobbnak az tűnik, ha a pohár aljába előbb kimérjük a bort, majd arra engedjük rá a hideg szódavizet. Üvegpoharat használjunk, akár egy egyszerű vizespohár is megteszi, de ha megadnánk a módját, vegyünk elő egy nagyobb, öblösebb borospoharat.

Tapasztalatom szerint sokan jellemzően nem tudják, hogyan hívják azt a fröccsöt, amit a legszívesebben fogyasztanak. Nekem például az úgynevezett „sportfröccs” a személyes kedvencem – a vásárlók védelmében azonban meg kell jegyeznem, a pult mögött sem szokták tudni, hogy ez a bor és a szódavíz milyen arányát jelenti pontosan, de olykor még egy egyszerű „kisfröccs” vagy a „hosszúlépés” is feladja a leckét a felszolgálóknak.

Egy kis matek

A bor és a szódavíz arányától függően számos fröccstípus létezik. Ráadásul némelyiknek többféle elnevezése van. Jellemzően a legtöbb fröccsnek megvan a fordítottja is. A legnépszerűbbek:

  • Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
  • Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
  • Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
  • Háziúr (nagyházmester vagy tömbházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Sportfröccs (kisházmester vagy lakófröccs): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Léteznek a köztudatban olyan fröccstípusok is, amelyek egy-egy személyhez, helyhez vagy eseményhez köthetők. Nem csoda, ha ezeket névről nem ismerjük, olyan ritkán fordul elő, hogy valaki kéri. Ilyen például a

  • Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
  • Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
  • Szárszói fröccs (horgászfröccs vagy totemfröccs) 1 dl bor + 3 dl szódavíz
  • Borcsi fröccs: 2 dl bor + 2 dl szóda
  • Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
  • Brazil: 7 dl bor + 1 dl szódavíz
  • Barcelona: 8 dl bor + 2 dl szódavíz
  • Bakteranyós: 2,5 dl bor + 2,5 dl szóda
  • Deák-bólé: sok szóda cseppnyi bor

Fotó: Pixabay / Karolina Grabowska

De nemcsak szódavízzel lehet felönteni a bort: fiatalon bizonyára sokan megkóstoltuk a kólával hígított fröccsvariációkat. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a klasszikus „vébékán” túl is vannak még lehetőségek, sőt, ezeknek mind külön elnevezése is létezik. Önthetünk a borhoz különböző ízű szörpöket vagy más szénsavas üdítőitalokat. Sőt, olykor nincs is szükség borra a fröccs elkészítéséhez! A teljesség igénye nélkül:

  • Kisvadász (kis boroskóla, kis VBK, boxos, leó, cibere): 1 dl (vörös)bor, 1 dl kóla
  • Nagyvadász (nagy boroskóla, nagy VBK, -boxos, -leó, -cibere): 2 dl (vörös)bor, 1 dl kóla
  • KVBK (katalizátoros vörösboros kóla): 2 dl bor, 2 dl kóla, 1 dl rum
  • Mismás: 4 dl vörösbor + 1 dl baracklé
  • Francia fröccs: bor helyett házi pálinka + szóda
  • Maci fröccs (Borsszem Jankó): 2,5 dl bor + 2,5 dl szódás málnaszörp
  • Maci fröccs (másképp): vörös kisfröccs + málnaszörp
  • (Nagy)Medve: 1 dl kóla, 3 dl vörösbor, 1 dl rum
  • Matrózfröccs: korsó sör, mellé fél deci rum
  • Postásfröccs: dupla feketekávé fél deci rummal
  • Tisza fröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő

A nyári melegben, a strandon vagy a hétvégi beszélgetésekhez jóleshet az alkoholmentes hűsítő is, amilyen például az

  • Almafröccs: 2 dl almalé + 1 dl szóda
  • Gyerekfröccs: 1 dl szőlőlé, 1 dl szóda
  • Kishörpi: 0,3 dl szörp, 2 dl szóda
  • Nagyhörpi: 0,5 dl szörp, 3 dl szóda
  • Káplánfröccs: 1 dl szóda, 1 dl csapvíz
  • Színész fröccs: 2 dl szóda, de az is langyosan…

A fröccsvariációknak valójában csak a fantáziánk szabhat határt. Sőt, elkészíthetjük a sajátunkat, aminek még valami szuper fantázianevet is adhatunk, hogy majd így kerüljön be a családi összejövetelek kínálatába, mint például „Anyu kedvence”, „Öcsifröccs” vagy „Aztakutyafáját”…

 

Ajánljuk még:

Öt hazai borvidék, amit látnod kell az ősszel

Az ősz, különösen a szeptember az egyik kedvenc időszakom. Ilyenkor a napsugarak még melegen simogatják az ember arcát, a természet pedig ezernyi színben pompázik. A lélekemelő kirándulások mellett azonban még egy dolgot nagyon szeretek az őszben: az új borokat, amik megkóstolása különleges pillanata az évnek.