Egészség

Menta nélkül mindenkinek nehezebb volna!

A nyáron végzett munka után kevés dolog esik jobban, mint a párás oldalú pohárba töltött, gyöngyözve habzó fröccs, amit mifelénk a hatalmas eperfa tövébe telepedve, vagy egy barátok számára ácsolt, naplementére néző örökpanorámás merengőben szokás elfogyasztani. Cizelláltabb helyeken a fröccs mellett számos egyéb hűsítő nyári italt is kérhetünk, de szinte biztos, hogy a dolga végezte munkásember elé forrón gőzölgő teát talán még a legelvetemültebb csapos sem tenne. Mifelénk legalábbis.

Mert miközben a világ ezen szegletében nyáron szinte kizárólag különféle hűsítő italokat, jéggel kevert koktélokat fogyasztunk, az arab világ embere még a sivatagban is literszám issza a jóféle gyógynövényekből erősre főzött teát, s nem tenné, ha nem esne jól neki! Ízlések (és kontinensek) jönnek mennek, egy azonban biztos: menta nélkül mindenkinek nehezebb volna! Hidegen vagy melegen, simán vagy bugyborékkal, magában vagy keverve, ezerféle formában!

A világszerte ismert gyógy- és fűszernövény neve görög eredetű. A legenda szerint Hádész, az alvilág istene szemet vetett egy gyönyörű, Menthe nevű nimfára. A románc azonban még beteljesülése előtt kitudódott, s hogy a további zűrnek elejét vegye, Perszephoné, Hádész dühös felesége a nimfán szörnyű bosszút kívánt állni. Hogy féltékeny neje bosszújától megmentse a hoppon maradt nimfát a férfi, illatos gyógynövénnyé változtatta.

Bár a mentának számtalan faja és fajtája van, a laikus ember számára köztük leginkább az íz dominanciája jelenti a különbséget. Leggyakrabban mégis a fodormentát és a borsmentát használjuk. A gyógyászatban

legtöbbször emésztési panaszokra, izomgörcsök oldására, fertőtlenítésre használhatjuk,

teaként fogyasztva vagy gargalizálva, de rendkívül hatásos inhalálószerként is.

A drogot (drog ezesetben a gyógyászatban használt növényi rész tudományos elnevezése) a menta mostanában gyűjthető, majd később szárított levelei adják, de illóolaját is számos panasz esetén alkalmazhatjuk sikerrel. A Földközi tenger mellékén őshonos növényt és különféle kivonatait azok antibakteriális hatásának köszönhetően gyakran használják szájápolási termékek (fogkrémek, szájvizek stb.) összetevőjeként is. A vérkeringést lokálisan serkentő összetevőinek köszönhetően sportkrémek és kozmetikumok hűsítő hatású alkotója.

A menta azonban nem csupán gyógynövény, de a konyhában fűszerként is kiválóan alkalmazható! Gyümölcslevesben, limonádékban szinte mindenki találkozott már vele, a kísérletező kedvűek azonban húsételekben, köretekben is kipróbálhatják!

Míg az italok közül a mentával télen inkább a teákban, nyáron limonádék, szörpök, valamint a gin-tonic mellett világszerte méltán ismert és elismert mojitóban találkozhatunk! A Kuba nemzeti italaként is aposztrofált koktél elkészítése szintén rendkívül egyszerű: egy alap mojito elkészítéséhez a fehér rum és szóda mellett mindössze nádcukorra, lime levére, mentára, valamint igény szerint változó mennyiségű jégre van szükségünk. Ha pedig más gyógynövényes koktélokban gondolkoznánk a hétvégi bulik kellékeként, az sem lehetetlen!

Ajánljuk még:

GINZENG GYÖKÉR: EGY TITKOS GYÓGYNÖVÉNY A STRESSZ CSÖKKENTÉSÉRE ÉS A TELJESÍTMÉNY NÖVELÉSÉRE
7 + 1 AGYSERKENTŐ ÉTEL, AMI SEGÍTHET A MEMÓRIÁTOK JAVÍTÁSÁBAN
NEM CSAK A FOGYÁS MIATT: ÍGY ÉRDEMES FELPÖRGETNI AZ ANYAGCSERÉD

 

 

Már követem az oldalt

X