Kult

Határ a csillagos ég és azon is túl – Nyolc űrben játszódó film az izgalmat kedvelőknek

Az emberiség mindig is kíváncsi volt arra, mit rejt a világűr. Vajon milyenek a naprendszerünkben keringő bolygók, volt-e, van-e valamelyiken élet. A modern technológiának köszönhetően egyre messzebb vagyunk képesek ellátni és a szerzett tudásra, tapasztalatokra építve egyre több film szól az űrutazásról. A mostani filmajánlómban nyolc ilyen izgalmas sci-fit gyűjtöttem egy csokorba.

Amikor éjszaka felnézünk a csillagos égboltra és látunk egy-egy elsuhanó műholdat, vagy akár amatőr csillagászként távcsővel vizsgálódunk, nehezen tudjuk elképzelni, milyen lehet ott, fent. Ezek a filmek segítenek nekünk abban, hogy valami fogalmunk legyen arról, milyen tág a világegyetem és milyen izgalmas és kihívásokkal teli egy asztronauta élete.

A 2013-as Gravitáció-ban Sandra Bullock és George Clooney is fantasztikus alakítást nyújt és a történet is magával ragadó. Az űrsiklón kívül tartózkodó, rutinmunkát végző űrhajósok számára aligha történhet félelmetesebb dolog, mint egy váratlanul érkező meteorzápor. A legénység első számú küldetésévé egy szempillantás alatt a túlélés és a Földre történő visszajutás válik. A filmben gyönyörű felvételek sorakoznak, és zseniális vágómunka látható, nem véletlenül vitte el a Gravitáció a legjobb operatőrnek és a legjobb vágásnak járó Oscar-szobrot a 2014-es gálán. Talán kevesen tudják, hogy az egyik kulcsfontosságú jelenethez készült egy hétperces rövidfilm Aningaaq címmel, ami megtalálható a Youtube-on is. Érdemes megnézni, mert így válik teljessé a történet.

A 2014-ben készült Csillagok között drámai, olykor szívbemarkoló jelenetekkel teletűzdelt tudományos-fantasztikus kalandfilm, ami elkeserítő jövőképet fest bolygónkról: a folyamatos természeti katasztrófák és állandó porviharok ellehetetlenítik a gazdaságot, az emberek egyre nehezebben jutnak tápláló élelemhez. Az emberiség napjai meg vannak számlálva a Földön, új otthont kell keresniük. Vajon a Szaturnusz gyűrűjében felfedezett féreglyuk lehet a megoldás? Talán egy új galaxisban létezik hasonló bolygó a miénkhez? Lélektani kérdéseket is feszegető film, ami után mindenki felteheti magának a kérdést: vajon én képes lettem volna arra az áldozatra, amit Joseph Cooper (Matthew McConaughey) meghozott az emberiségért?

A Mentőexpedíció egy 2015-ös amerikai sci-fi, amely Andy Weir A Marsi című regénye alapján készült. Az Ares 3 legénysége épp geológiai mintákat gyűjt a Mars felszínén, amikor munkájukat egy szokatlanul erős homokvihar szakítja félbe. Bár fájó szívvel, de a kapitánynak meg kell hoznia a nehéz döntést: azonnal el kell hagyniuk a vörös bolygót, hiába lett volna még tizenhárom napjuk hátra a küldetésből. A tomboló vihar egyik társukat, Mark Watney-t elsodorja, így nélküle kell felszállniuk. Az igazi bonyodalom akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy Watney valójában életben maradt. Az elejétől a végéig hihetetlen izgalmas, humoros, és egyszerre nagyon realisztikus történet. A film további érdekessége, hogy nagy részét Magyarországon forgatták.

Az Utazók egy romantikus sci-fi 2016-ból. Az Avalon nevű hatalmas űrhajó ötezer hibernált utassal a fedélzetén hosszú utat tesz meg, míg egy másik bolygóra elér. Az út százhúsz évig tart, amit az utasok végig alvó állapotban tennének meg, ám az utazás harmincadik évében a hajó egy hatalmas meteorral ütközik, ezt követően műszaki hibák lépnek fel. Az egyik hibernációs kapszula meghibásodik és a harminchét éves Jim Preston, gépész felébred. Jimnek két dologgal kell szembenéznie: A ténnyel, hogy még kilencven év van hátra az útból és nincs lehetőség a hibernáció folytatására, és a magánnyal, hiszen mindenki más kapszulákban alszik körülötte. Jim nehéz döntésekkel találja szemben magát, de a filmből kiderül, hogyan birkózik meg velük.

A Hold egy 2009-ben készült brit sci-fi dráma, melynek központi karaktere egy multicég alkalmazottja, Sam Bell. Az ő feladata, hogy kitermelje és visszaküldje a Holdról a tiszta energiává alakítható Hélium 3 izotópot a Földre. Szerződése három évre szól, lejártáig már csak két hét van hátra. A szakember alig várja, hogy végre hazaindulhasson, egyre jobban megviseli a magány és a családja hiánya.

Ám éppen a célegyenesben hirtelen minden a feje tetejére áll, amikor Sam balesetet szenved és ettől legyengül, ráadásul rájön egy sötét titokra, ami mindent megváltoztat. A sorra következő váratlan és megdöbbentő fordulatokat látva a néző egyre jobban a szívébe zárja a főszereplőt. Ez a film rengeteg etikai és bioetikai kérdést vet fel, ezért is nagyon ajánlom. Lehet róla beszélgetni másnap. 

Az Apollo 13 igazi kaland- és történelmi film 1995-ből, amely az azonos nevű űrhajó 1970-ben megtörtént esetét dolgozza fel. A legénység tagjai életük nagy lehetősége előtt állnak: Holdra szállást hajthatnak végre. Ám a küldetésük egy pillanat alatt meghiúsulhat, amikor egy robbanás következtében megsérül az űrhajó. Itt hangzik el a híres „Houston, van egy kis problémánk” mondat. Emberfeletti erőfeszítéseket kell megtenniük az életben maradásért, az asztronauták kitartása és találékonysága lenyűgöző. Aligha választhattak volna jobb színészeket a három főszerepre, mint Tom Hanks-t, Kevin Bacon-t és Bill Paxton-t. A film után ajánlom mindenki figyelmébe a Youtube-on megtekinthető eredeti Apollo 13 felvételeket. 

Ha már űrutazásos filmajánló, akkor természetesen nem hagyhatom ki az Alien filmeket sem. Talán az 1979-es Nyolcadik utas a halál-t nevezhetnénk a kategória szülőanyjának. A történet 2122-ben játszódik. A Nostromo hét főből álló legénységét hibernációból ébreszti fel az űrhajó mesterséges intelligenciája, amikor az űrjárgány egy új, ismeretlen bolygó közelébe ér. A csapatnak kötelessége leszállni és megvizsgálni a bolygót, hátha van élet rajta. Nos, azt hiszem tudjuk mind, mit vagyis kit találnak azon a bizonyos bolygón… Bár azóta készültek új Alien-filmek, mindig is az első négy rész marad a legjobb. A Sigourney Weaver által alakított Ripley minden idők legikonikusabb női űrhajós karaktere a filmvásznon, erőteljes és határozott jellemének köszönhetően. Aki kedveli a sci-fit, és szívesen néz horrort is, ezekben a filmekben nem fog csalódni.

Végül egy üdítő vígjátékot, a Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés című filmet ajánlom 1999-ből. Ebben a filmben szintén szerepel Sigourney Weaver, ám karakterének egyetlen hajszála sem hasonlít Ripley hadnagyéhoz. A film forgatókönyve brilliáns, rengeteg vicces, minőségi poén van benne. Az űrhajón játszódó szappanopera sztárjainak nagy meglepetésben lesz részük, amikor az embernek álcázott űrlények eljönnek a Földre, hogy a színészek segítségét kérjék egy űrbéli gonosztevő legyőzéséhez. Viszont akad egy baki a kedves földönkívüliek tervében: ők azt hiszik, a színészek valóban képzett, bátor űrhajósok.
Egyszerűen zseniális film, a férjemmel szinte minden nap idézünk a benne elhangzó szállóigékből.

Szinte hihetetlen, hogy a filmekben történt események egy része a valóságban is megtörténhet majd. És egyre közelebb kerülünk hozzá. Erre nagyszerű bizonyíték a pár héttel ezelőtt Mars körüli pályára állított Amal-űrszonda, vagy a Perseverance rover, ami a Mars felszínén landolt és a 2030-as években kőzet- és talajmintákat küld vissza a Földre. Nagyon izgalmas és egyben félelmetes is.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Ajánljuk még:

MIKOR FOGUNK VÉGRE FÖLDÖNKÍVÜLIEKKEL BESZÉLGETNI?
HA A HÓ EL IS OLVAD, TÉLIES HANGULATUNK MEGŐRZÉSÉRE SZUPER, HÓFÖDTE FILMEKET AJÁNLUNK!
7 MAGYAR FILMKLASSZIKUS, AMI NÉLKÜL KEVESEBBEK LENNÉNK

Anime: biztos, hogy ismerjük? – Egy megrajzolt világ csodái
Vajon mások is néznek animét Magyarországon? Más nők, anyukák is belesírnak a párnájukba, nehogy a kicsik felébredjenek a másik szobában? Ők is elolvadnak, ahogy a képernyőn kibontakozik szemeik előtt egy kedves és ártatlan szerelem? Egy animerajongó írása.

 

Már követem az oldalt

X