Kult

Hat kutyás könyv, ami minden állatbarátnak jó ajándék lehet

Vannak emberek, akik bizonyos könyvek hatására döntenek úgy, hogy életüket szeretnék megosztani egy hűséges négylábúval, és vannak olyanok is, akik már meglévő kutyájuk hatására kezdenek velük kapcsolatos olvasmányokba. Mindenesetre a kutyás könyveknek örök rajongótábora van, amelynek én is tagja vagyok. A kedvenceimet ajánlom most: szerintem bármelyik kerül a fa alá, egy kutyabarát örülni fog.

Kutyás könyvek gyerekeknek – klasszikusok

Eric Knight: Lassie hazatér 

Első kutyás olvasmányélményem Eric Knight Lassie hazatér című klasszikusához kötődik. Kicsiként olvastam ezt a regényt, és minden sora lenyűgözött. Akkor még nem volt tapasztalatom kutyával, így egészen elvarázsolt a hősies skót juhászkutya küzdelme azért, hogy visszatérjen gazdájához, Joe-hoz. Belőlem talán csak azért nem váltotta ki a „most azonnal kell nekem egy kutya”- érzést, mert ott bujkált fejemben a gondolat, milyen rossz lenne, ha egyszer mi is elszakadnánk egymástól. A nálam derűlátóbb gyerekek közül e könyv elolvasása után sokan kedvet kaptak az elmúlt évtizedek során ahhoz, hogy négylábú kedvencet szerezzenek. A mese népszerűsége töretlen, és kutyás közösségekben is mindig van legalább egy, de inkább több eb, aki e csodakutya nevét viseli. Bármelyik állatbarát gyermeknek jó ajándék ez, már csak azért is, mert ha nem kötelező olvasmányként találkozik e mesével, jó eséllyel nagyobb lelkesedéssel olvassa majd!

Én egyedül faltam be e könyvet hét-nyolc éves korom körül, de nem ajánlanám ezt minden gyereknek, hiszen a regény nyelvezete nem éppen egyszerű. De egy felnőttel közösen olvasva szép élményt adhat ma is ez a történet, ráadásul fontos témákban is beszélgetéseket indíthat. Szóba kerülhet az állatszeretet mellett a szülők megbízhatósága, a barátság, a pénz, a szegénység, a hirtelen döntések, a várakozás, a küzdelem, ember és állat kapcsolata, a társadalom sokfélesége...

Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya

Valamivel könnyedebb regény sokak gyerekkori kedvence, Dodie Smith Száz meg egy kiskutyája. Ki ne ismerné ezt a kedves kis mesét?

Legtöbbünknek talán a rajzfilm ugrik be, de én a könyvet még szerethetőbbnek találtam még most, felnőtt fejjel újraolvasva is.

A meseregény a filmhez képest jóval részletgazdagabb és szórakoztatóbb, hiszen határozottabban kirajzolódnak belőle a különböző szereplők jellemvonásai. Engem meglehetősen szórakoztatott a nyelvezete, a humora. Minden kutyaszereplő rendelkezik jellegzetes tulajdonságokkal, olyanokkal, amelyekkel minket, embereket is jellemezni lehet, mégsem éreztem úgy, hogy sok állatos meséhez hasonlóan teljes mértékben antropomorfizálni akarta volna a kutyákat. Az ember karakterek itt picit felszínesebbek, kevésbé kidolgozottak, de nem is rájuk fókuszál a történet. 

Jó ajándék lehet gyerekeknek, pláne ha fel is olvassuk nekik a mesét. Így a könyv kapcsán el lehet beszélgetni a barátságról, egy közösség erejéről (akár emberekből, akár kutyákból áll az), emberek és állatok viszonyáról, jóságról és gonoszságról, vagy akár állatvédelemről, a cicák kapcsán az ivartalanítás fontosságáról.

Kutyás könyvek komolyabb témákkal

Sheila Hocken: Emma meg én

Ahogy cseperedtem, tizenegy éves koromban elkezdtek érdekelni a vakvezető kutyák. Távolról ismertem néhányat, hallottam róluk történeteket, mégis, az egész téma akkor vált megfoghatóvá számomra, amikor Sheila Hocken Emma meg énje a kezem közé került. Jó volt olvasni kamaszként, és jó volt újraolvasni felnőttként is. Amellett, hogy bemutatja, mire képes egy vakvezető kutya egészen az összeszokástól nyugdíjas éveiig, betekintést enged abba is, honnan jut el egy fiatal vak nő addig a döntésig, hogy négylábú segítőt választ, s milyen változásokat hoz ő az életében.

Sheila és Emma mindent átvészeltek közösen, építették egymást.

A kutyus ott volt a lány első párkapcsolatánál, munkakereséseinél, bevásárlásainál, segített neki jobban kapcsolódni az emberekhez.

A látássérült emberek egykori helyzetét remekül szemlélteti a történet, s bemutatja, milyen az, amikor egy nő nem elégszik meg azzal, hogy egy legyen a sok vak lány közül.

Kamaszoktól felfelé bárkinek ajánlom ezt a könyvet, különösen azoknak, akiket érdekel a fogyatékos emberek helyzete a különböző korszakokban, no meg egy cuki vakvezető kutya jellemfejlődése és élete. A könyvnek folytatása is készült, ám számomra az első a legelragadóbb.

Horváth Nikoletta: Kutyaszív szeretet

Vakvezető kutyás könyvet egy magyar hölgy, Horváth Nikoletta is írt. A Kutyaszív szeretet az írónője mindennapjait és kalandjait mutatja be Lili kutyájával, aki még a könyv megjelenésekor, tizenegy éves korában is kísérte gazdája lépteit. Akinek tetszett Sheila és Emma története, valószínűleg ezt a párost, ezt a sztorit is szeretni fogja.

Erősít, motivál, elgondolkodtat, nemcsak a szerző mindennapjaiba vezeti be az olvasót, hanem vívódásaiba és belső megéléseibe is.

Egy új valóságba léphetünk általa, és ez mindig nagy ajándék.

Ha tetszik ez a cikk, ez is tetszeni fog:

Celeb- és sztárkutyák, akiket megérdemelten imádunk évtizedek óta
Számtalan kiváló munkakutya vagy négylábú celebritás létezik, akik méltán lettek a világ leghíresebb kutyái. Szeretett családtagjaink, legjobb barátaink, hű társaink, akik sokszor az életükkel fizetnek azért, hogy bennünket megvédhessenek. Összeszedtük, kik azok az ebek, akik története még gazdáiknál is ismertebbé tették őket. 

Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek

Már kutyásként olvastam Csányi Vilmos egyik legismertebb könyvét, az A kutyák szőrös gyerekek című alkotást. Csányi Vilmos a magyar kutyás élet megkerülhetetlen alakja, számos kutatás, elmélet, felfedezés fűződik a nevéhez, gyakran tekintik referenciának a különféle kutyás szakemberek.

A könyv rendkívül olvasmányosan segít az olvasónak elmerülni a kutyák gondolatvilágában, viselkedésében, abban, hogyan is lehet jól működni együtt. Több nyelvre lefordították, és született egy második, újabb kutatásokkal, eredményekkel bővített változat is. Bárkinek ajánlanám, aki kutyázik, kutyázott, kutyázni akar, vagy csak érdeklődik az etológia iránt és egy hiteles szakembertől szeretne könnyen értelmezhető szöveget olvasni.

Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Végül egy olyan regénnyel zárnám a sort, ami nem kifejezetten egy vagy több kutya köré összpontosul, nekem mégis az egyik kedvenc karakterem lett a benne szereplő kutyus. Emily Murdoch regénye, a Ha megtalálsz két fiatal lány történetét meséli el, akik

drogfüggő, bántalmazó anyjuktól hirtelen apjukhoz és az ő normális világbeli normális családjához kerülnek.

Miközben a gyanakvó, óvatos, elővigyázatos Carey szinte mindenkit tartózkodással és félelemmel fogad, kishúga, Jenessa barátságot köt édesapjuk öreg kutyájával. Az ő jelenléte teszi lehetővé, hogy a szelektív mutizmussal küzdő hatéves kislány egyszer csak újra beszélni kezd. Hiába csak mellékszereplő a kedves bundás, a háttérből hatalmas dolgokat visz véghez ebben a családban, különösen a mélyen traumatizált Jenessa életében. Csodás példa ő arra, milyen, amikor egy gyerek és egy állat úgy tud kapcsolódni egymáshoz, ahogy egy gyerek semmilyen felnőtthöz nem képes.

 

Már követem az oldalt

X