Kult

Egy parasztcsalád, akik világhírűvé tették az azeri konyhát

Él Azerbajdzsán észak-keleti részén egy Hil nevű kis hegyi faluban, 788 m magasan egy család, akik a pandémia idején új ablakot nyitottak a világra maguk, de leginkább az egész világ számára. Ezen az ablakon ugyanis bárki betekinthet hagyományos azeri hétköznapjaikba, és rácsodálkozhat a gazdálkodáshoz és a főzéshez kapcsolódó kulturális érdekességekre. A Ramikhanov család ugyanis heti két videóval szólítja meg az internet népét a közösségi oldalaikon, a YouTube és az Instagram felületein.

Amiraslan Ramikhanov hivatásos séf, akit egy bakui étteremben ért a világjárvány – innen költözött haza 2019-ben szülőfalujába, Hil-be, Qusar tartományba. A Kaukázus északi kapujaként is emlegetett Qusar tartomány fenséges magas hegyormaira csalogató síparadicsomáról (Azerbajdzsán három híres síparadicsoma közül az egyik), ínycsiklandozó konyhájáról és a hagyományos kultúrát őrző és élő falvairól híres. Ezen a vidéken több etnikum is él, nagyobb részben a lezgek, akik többek között Oroszország déli részén, az Észak-Kaukázus keleti láncolataiban, Dagesztánban és Azerbajdzsánban élnek. Nevük saját szimbólum-állatukra, a sasra utal. 

Valószínű, nem véletlen, hogy Amiraslan a konyhai örömöket választotta hivatásául, ugyanis a Kaukázusnak ezen vidékén igen gazdag kulináris hagyomány él, a lezgek pedig még ehhez képest is kiemelten bőséges konyhát vezetnek. Amikor hazatért Bakuból, Amiraslan szakmai – és nyilván lokálpatrióta – indíttatásból családi vlogot indított, melyben főként édesanyja, de olykor nagymamája és édesapja együttműködésével a helyi hagyományos életforma és gasztronómiai kultúra elevenedik meg.

A Country Life Vlog az Instagramon és a YouTube-on is elérhető, YouTube-csatornájuk 2019 áprilisi indulása óta 3,2 millió feliratkozóval és 658 millió megtekintéssel népszerűsödött, Instagram-oldalukat több mint 88 ezren követik. A több mint 42 millió követővel rendelkező Taste Life Facebook-oldal is felkapta a kulturális és gasztronómiai csemegét, melynek népszerűsége nem állt meg Azerbajdzsán határainál. Amiraslan akár több nyelven is (angol, kínai) feliratozza a videókat, melyek aztán többmilliós megtekintést érnek el rövid idő alatt.

A történetek főszereplője általában Amiraslan édesanyja, Aziza Ramikhanova, aki maga is kiváló szakács és akitől minden ínyenc és gasztro-rajongó rengeteget tanulhat. Aziza férje és édesanyja is részt vesz az előkészületekben, az elkészült ételeket pedig együtt fogyasztják el, a családdal. A videókat maga Amiraslan készíti és vágja: a helyszín rendszerint a család farmja – a család zöldségtermesztésből él, és állatokat tartanak –, amely a falu mellett helyezkedik el. Még egy kis kunyhót is építettek a farmra, hogy hangulatosabbá tegyék a környezetet, így főzés közben valójában életképeket, egy idilli világot mutatnak be a népszerű kisfilmek. 

Mi lehet a Country Life Vlog sikerének titka?

Ezekben a képekben nem egyszerűen a gasztronómia ínycsiklandozó remekeit látjuk, hanem egy életformát, fantasztikus tájakat, az élet emberszabású, természetes ritmusát, tiszta, érintetlen természetet – valami olyasmit, amit ma már csak romantikus álmainkban merünk elképzelni. Életérzést kapunk, visszanézhető álmokat, újraélhető boldogságot: valójában mindannyian legszívesebben elindulnánk ebbe a kis hegyi faluba, hogy részesei lehessünk a nyugalomnak. A kukucskálás élménye, az, hogy beleláthatunk egy nagyon távoli, de szívünkhöz közeli életformába – ez teszi olyan szerethetővé és különlegessé az egyszerűség és természetesség örömeit hirdető videókat.

Ugyanakkor egzotikus világ tárul elénk: vajmi keveset tudunk Azerbajdzsán népeiről, kultúrájáról a világnak ezen a vidékén, de úgy tűnik, máshol, más kultúrákban is népszerű. A hagyománytisztelő Kínában különösen, hiszen ők maguk is igyekeznek hasonló életformát konzerválni. Korábban éppen egy ehhez hasonló példát mutattunk be, Li Ziqi kínai vlogger történetét, aki betekintést engedve hagyományos kultúrája hétköznapjaiba, ugyancsak nagy népszerűségre tett szert.

A Ramikhanov család által képviselt életforma tehát egyszerre egzotikus és nagyon szívmelengető, de nagyon sok praktikus tudással is felvértez, teljes gazdasági és kulináris folyamatokat mutat be: betakarítási, feldolgozási, konzerválási és főzési, sütési technikákat, de még a kemencetapasztást is megtanulhatjuk Azizától. 

A titok másik nyitja a formátumban és a szerkesztésben rejlik. A rövidfilm hosszúságú videók nem instant-élményeket kínálnak, és legalább annyit mutatnak a környezetből, az emberi vonásokból, mint az ételkészítés egyes fázisaiból. Van időnk belefeledkezni a látványba, és örömmel tesszük, hiszen közben mintha pihenne egyet a lélek: magunk is elcsendesedünk kicsit.

Szöveg nincs, csak egy-egy szót hallunk, elvétve, a felvételek sokkal inkább ASMR hatású videók. Az utóbbi évek relaxációs trendjeiből ismert ASMR-jelenségek lényege, hogy önkéntelen idegi, érzéki válaszra késztetik a testet: lecsökken a pulzusszám, bizsergető érzés terjed szét a háton, a fejbőrről indulva, euforikus érzést váltva ki. A szél susogása, a poharak koccanása, a zöldségek szeletelésének harsogó hangja, a tűz pattogása mind-mind nemcsak fülünknek tetsző hangok, de egész szervezetünk rezonál rájuk.

Színes, érdekes, rendkívül informatív és relaxáló hatású: összefoglalva ez lehet a Country Life Vlog titka. Azt hiszem, bármelyikünk szívesen ellátogatna ebbe az azerbajdzsáni Paradicsomba!

Nyitókép: Instagram / Country life vlog

Ajánljuk még:

49 családtagját elvesztette, de nem gyűlölt senkit, csak megbocsátani nem tudott – Fahidi Évára emlékezünk

Örök felelősségünk marad az emlékezés és az emlékeztetés, ahogy az is, hogy észrevegyük, hová vezethet a gyűlölet, kortól függetlenül. A holokausztot az emberiség szégyenfoltjaként égette bele történelmünkbe a 20. század. Nincs mentség rá, és szavakkal nem is lehet pontosan visszaadni, ami történt. Ezért is olyan értékesek a túlélők, akiktől kérdezhetünk, visszaemlékezéseik a valóság mozaikjaiból rakják össze a sötét korképet. A holokauszt magyar áldozatainak emléknapján a buchenwaldi koncentrációs tábort megjárt, tavaly szeptemberben elhunyt Fahidi Évára emlékezünk egy 2021-ben rögzített beszélgetéssel – táncba ölelt szeretete örökké velünk marad.
 

 

Már követem az oldalt

X