Kult

Caravaggiótól Kevin Spacey-ig – Nagy művészek, akik a bűn útjára léptek

A nagy alkotók közül sokan a tömegmédiumok előtti korban is megszegték a törvényeket.

A kétszeres Oscar-díjas Kevin Spacey szexuális zaklatási ügye 2017-ben kezdődött, amikor kollégája, Anthony Rapp előszőr beszélt erről. Aztán jöttek a többiek sorra, és a színész karrierje kártyavárként omlott össze, ám végül nem emelt vádat ellene az ügyészség. Nem ő az egyetlen művész, akinek üzelmeiről, bűneiről szaftos részletek olvashatóak az interneten, kapásból ott az O.J. Simpson-gyilkosság, és Michael Jackson hálószobatitkai is bejárták a világhálót.

Charles Mansont nem sorolnám feltétlenül ide, hiszen, ha nincs szektája, és nem sorozatgyilkosként emlékszik rá a világ, énekes-zeneszerzőként rég feledésbe merült volna.

A 75 éves Gary Glitter, a hetvenes évek közepesen ismert glam-rock énekese jó ideje börtönben ül,

miután 16 évet kapott fiatalkorúak szexuális zaklatásáért. Mondhatni a kutya nem emlékezett rá a Joker film bemutatójáig, amelyben lejátszották egyik dalát.

De a bűn nem korunk terméke, a nagy alkotók közül sokan a tömegmédiumok előtti korban is megszegték a szabályokat. Vivaldi (is) szerette a pénzt, meglehetősen nagy haszonkulccsal dolgozott, talán a mai adótörvényeknek nemigen feleltek volna meg bizonyos tevékenységei. 

A bűnözés tekintetében azonban nem elsősorban a zeneszerzők jeleskedtek, annál inkább a képzőművészek, közülük is kiemelkedő

Caravaggio, aki annak ellenére, hogy húszas éveiben már elismert alkotó volt, elég sűrűn vendégeskedett Róma valamelyik fogdájában,

ahová a csapszékről szállították részeg állapotban. Többnyire puszta kézzel verekedett, ütött meg jegyzőt, pincért, egy alkalommal anyát lányával együtt. 1605-ben pedig kardot ragadott, és halálra sebzett egy fiatalembert. A gyilkosság után kénytelen volt Máltára menekülni, ahol a helyi lovagrend befogadta, de itt is csak rövid időre sikerült megúsznia a börtönt. Miután megfestette utolsó képeit, a Keresztelő Szent Jánost és Szent Ursula mártíromságát, kalandos, harminchat évig tartó életének végül vagy a hőség, vagy a malária vetett véget valahol a Rómába vezető hajóútján.

Caravaggiónál lényegesen kifinomultabb egyéniség volt Leone Leoni, de nem kevésbé brutális. Az éremvésnökként is magas körökben foglalkoztatott szobrász Milánó előkelő negyedében élt, maga II. Fülöp spanyol király ütötte a Santiago-rend lovagjává.

Leoni első gaztette egy német ékszerész arcának felnyársalása volt,

mert az kikotyogta másoknak, hogy a szobrász korábban pénzt hamisított.

Tettéért először le akarták vágni a kezét, ami az 1500-as évek Itáliájában nem számított különösebben ritka büntetésnek, ezt később gályarabságra enyhítették, amennyiben ez annak számít. Csak befolyásos barátainak köszönhette szabadulását, ami után néhány évvel agyonverte saját segédjét. 1559-ben Tiziano fiát akarta megölni, hogy megszerezze 2000 dukátját, meghívta palotájába, majd ráuszította a fegyvereseit. Vendége súlyosan megsebesült, de túlélte Leoni nem túl szívélyes vendéglátását. Ezért az akcióért végül csak pénzbüntetést kapott, és száműzték Milánóból, ahonnan Rómába menekült, IV. Pius oltalma alá, aki több munkával is megbízta 81 éves korában bekövetkezett haláláig.

A sorban a következő,

Pieter Mulier a feleségét tetette el láb alól bérgyilkossal.

A holland festő indítéka a szerelem volt, Rómában beleszeretett egy tanítványa nővérébe, aki azonban papi áldás nélkül nem volt hajlandó ágyba bújni vele. Ekkor döntött úgy a művész, hogy végez Genovában élő nejével, amit a felbérelt férfi meg is tett. Alig pár hét múlva oltár elé is vitte új szerelmét, de ez azért a korabeli igazságszolgáltatásnak is szemet szúrt, elfogták, halálra ítélték, ám ahogy ez akkoriban mindennapos volt, az ítélet után a befolyásos ismerősök végül elérték a szabadulását.

Az elkövetett bűnök persze nem vonnak le semmit a korabeli alkotások értékéből. A kortárs művészeknek azonban óvatosnak kell lenniük, a közvélemény erélyesen büntet, emlékezzünk, hogyan égtek a Beatles lemezei, miután John Lennon azt mondta egy interjúban, hogy zenekara népszerűbb Jézusnál. A Vatikán csak 2008-ban adott hivatalosan feloldozást a zenekar tagjainak.

 

 

Már követem az oldalt

X