Árnyéksors – Hedry Mária elsőként írt színdarabot Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életéről

Kult

Árnyéksors – Hedry Mária elsőként írt színdarabot Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életéről

„Életünk a harmónia szakadatlan ünnepe volt” – összegzi Botka Sarolta Életutunk című visszaemlékezésében a Klebelsberg Kunoval töltött 33 év alapélményét. E kevesek által ismert mű egyszerre élvezetes és inspiráló olvasmány és kordokumentum – csak hálásak lehetünk érte, hogy Hedry Mária színpadra írta: talán ezáltal többen is elolvassák. Az Árnyéksors című dráma bemutatója holnap lesz, a Klebelsberg Kastély szalonjában, e boldog élet hajdani színterén. Nézzétek, szeressétek és olvassátok el az alapművet is! 

A Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életéről készült színmű az Összetartozás Ünnep Családi Fesztivál keretében mutatják be egy különleges helyszínen, a Klebelsberg házaspár egykori pesthidegkúti otthonában.

Hedry Mária írónő Klebelsberg Kuno feleségének, Botka Saroltának életéről írt színművet Árnyéksors címmel. A darab ősbemutatója június 14-én lesz a pesthidegkúti Klebelsberg Kastélyban, a Klebelsberg házaspár egykori otthonában, visszaidézve a házaspár életének itt töltött éveit, majd az özveggyé vált Sarolta kitelepítését, s az értékes könyvtár és épületegyüttes szétrombolását.

A színmű elsődleges forrása Klebelsberg Kunoné kitelepítésben írott, Életutunk című naplója volt, emellett korabeli dokumentumokat, egyéb kutatási forrásokat és tanulmányokat is felhasznált a szerző.

A mű által megismerhetjük egy kivételes nagy formátumú politikus és a polgári származású asszony szerelmi házasságának mindennapjai mögött a 20. század ellentmondásokkal teli drámáját, bemutatja a Monarchia szétesésétől, Trianonig, az I. és II. világháborútól, az azt követő kommunizmusig, a kitelepítésig a teljes nincstelenségbe taszított Sarolta megpróbáltatásait. 

Majzik Edit Botka Sarolta szereplében – Fotó: Krisztics Barbara

Azonban a dráma nemcsak Botka Sarolta küzdelmes életét tárja a néző elé, hanem Klebelsberg emberi karakterébe és munkásságába bepillantást enged.

Sarolta szemszögén keresztül betekinthetünk Klebelsberg életművébe, bemutatja hazánk legkiválóbb és legnagyobb hatású kultuszminiszterének kivételes egyéniségét, ily módon a darab hiánypótló kultúrcsemege.

Kivételes lehetősége a múltidézésnek, ha a művészet találkozik a tudománnyal és ebben az egységben a megidézett személyeket visszahelyezi egy alkotás által saját közegükbe, mint Klebelsberg Kuno feleségét, Botka Saroltát Majzik Edit Jászai Mari-díjas színművésznő játéka által. A többi női szerepet Gajdó Delinke, a férfi szerepeket Petneházy Attila játssza. A látvány Libor Katalin munkája, a darabot Petneházy Attila rendezi, producere Szollár Péter, a Klebelsberg Kastély igazgatója.

Majzik Edit és Gajdó Delinke – Fotó: Krisztics Barbara 

A színmű éppoly körültekintően támaszkodik a tudományos kutatásokra, mint amennyire a napló általi személyes élményeket átengedi az írói fantáziának és életre hívja a férje árnyékában, a látszatra csillogó világban egyre magányosabbá váló asszonyt...

A politikától idegenkedő nő belső vívódásai áttetszenek a napló lapjain. A konkrét történések azonban inkább a korabeli újságok egy-egy rövid tudósításaiból vagy korabeli újsághírekből születtek,

mint például, hogy a Városházán hirtelen elhalálozott Hubay Jenő felesége éppen Klebelsbergnénél volt uzsonnán. A Klebelsberg Kunotól származó idézeteket női érzékenységgel lehetett Sarolta gondolati világa közé iktatni. A kor, jobban mondva korok háttér tablójának felvázolásához viszont Dr. Ujváry Gábor nagyszerű Klebelsberg tanulmányai, Bethlen István írásai, Romsics Ignác tanulmánya Bethlenről és magának Klebelsbergnek a beszédei, cikkei erős alapot adtak – mondta el a szerző, Hedry Mária a darab születéséről és annak hátteréről.

Petneházy Attila és Majzik Edit – Fotó: Krisztics Barbara 

 

A Klebelsberg Kastély a 2017-es felújításának köszönhetően régi pompájában tündököl Pesthidegkút szívében és Klebelsberg Kuno szellemi hagyatékát követő kulturális központként működik a Polgári Művelődésért Alapítvány üzemeltetésében. 

Majzik Edit és Gajdó Delinke – Fotó: Krisztics Barbara  

Szereposztás: 

  • Sarolta: Majzik Edit, Jászai Mari-díjas színművész
  • Emma, Márta, Hubayné, Róza, parasztasszony: Gajdó Delinke
  • Szentgyörgyi, orvos, német tiszt, oroszt tiszt, magyar elvtárs: Petneházy Attila
  • Díszlet, jelmez: Libor Katalin
  • Rendező: Petneházy Attila
  • Producer: Szollár Péter

Ősbemutató: 2024. június 14. 19.00

További előadás: 2024. június 18. 19.00

Helyszín: Klebelsberg Kastély Kamaraszínház, Budapest, 1028 Templom utca 12. 

 

Ajánljuk még:

30 ország 45 világhírű szólistájával debütált a Fesztivál Akadémia Budapest idei programsorozata

Elkezdődött az egyik legrangosabb hazai, nemzetközi jelentőségű zenei rendezvénysorozat: 30 országból érkeztek művészek idén a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár által alapított Fesztivál Akadémia Budapest nyári fesztiváljára. Az idei sorozatban a kilencnapos fesztiválprogramot a tíznapos II. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny és mesterkurzusok előzték meg. Szakmai pezsgés és tudásátadás: 30 ország 45 világhírű szólistája, 100 diák 25 egyetemről, 45 versenyző, akikből a jövő nagy sztárjai lesznek, valamint hazánk 150 legjobb fiatal zeneiskolása és a továbbképzésre érkező zenepedagógusok lépnek kölcsönhatásba egymással. A komplex programsorozat olyan világszínvonalú programot kínál a fővárosban, ami miatt még a júliusi forróságban is érdemes Budapesten maradni.