Kult

A legigazabb hihetetlen történetek: 5 kihagyhatatlan filmfeldolgozás

Alkotások, amelyek alapját képező igaz történetek megrázták a világot. Középpontjukban egy-egy izgalmas nyomozati szakasz és a közvéleményt foglalkoztató tárgyalás áll. És persze az ítélet, ami minden esetben megosztja a közvéleményt. 

Szeretek olyan könyveket olvasni és olyan filmeket nézni, amik megtörtént esetek alapján készültek. Most ilyen alkotásokat gyűjtöttem össze, mind-mind szürreális, és óriási visszhangjuk volt szerte a világon. Magyarországon is lehetett hallani róluk, mivel olyan bűnügyekről van szó, amik kellően szövevényesek és ellentmondásosak, hihetetlen fordulatokban bővelkednek, így megéri a nagyközönség elé tárni egy művészeti alkotásba csomagolva. Izgalmas a sorok között olvasni, a képkockák mögé látni, hinni a törvényhozóknak, bízni az ártatlanság vélelmében, vagy kételkedni a szigorú jogrendszerben, a bűnösök manipulatív vallomásában. 

Phil Spector
Főszereplők: Helen Mirren, Al Pacino
Rendező: David Mamet

A főszereplő, Phil Spector zeneipari mogul, világhírű zeneszerző, akinek a nevéhez megannyi top-listás sláger kötődik. Ő volt többek mellett a Beatles, Tina Turner és a Ramones producere, de számtalan hírességgel dolgozott együtt pályája során. 2003-ban Spector villájában lelőtték a negyvenéves Lana Clarkson színésznőt, és a gyanú azonnal a producerre terelődött. A film bemutatja, hogyan készül a média kereszttüzében a tárgyalásra egy olyan világhírű, kétségkívül sikeres és szemérmetlenül gazdag férfi, aki külsejével és igen megosztó karakterével már jóval a tragédia előtt kivívta magának a közönség elismerését és/vagy ellenszenvét.

Ártatlanságában nem sokan hisznek, mivel lobbanékony természetére jócskán akad bizonyíték, mégis több olyan momentumot láthatunk, ahol meginogni látszik a vád. A film finom manőverekkel operál, az esemény lassan csordogál, mégis végig tapintani lehet a feszültséget. 2007-ben megakadt az esküdtszék, nem jutottak dűlőre. Aztán 2009-ben mégis elítélik a sztárt gondatlanságból elkövetett emberölésért. Tizenkilenc évet kapott, aminek (és ez már nem szerepel a filmben) 2021. január 16-án a koronavírus vetett véget. Phil Spector idén, 81 éves korában egy amerikai rabkórházban hunyt el betegség következtében.

Vádlottak - A McMartin tárgyalás
Főszereplők: James Woods, Henry Thomas, Mercedes Ruehl
Rendező: Mick Jackson

A McMartin-büntetőper az egyik leghosszabb és legdrágább, valamint az egyik legkülönösebb bűnügyi tárgyalásként vonult be az amerikai igazságszolgáltatás történetébe. Adott egy összetartó, látszólag kedves család, akik egy magánóvodát üzemeltetnek. A nagymama, az anya és a huszonéves gyerekek is itt dolgoznak, gyerekszeretetük határtalan. Aztán egyszer csak egy szülő feljelentést tesz, amiért szexuálisan bántalmazták az óvodában a kisfiát. A lavina villámgyorsan elindul, és sorra érkeznek a szülői panaszok: csakhamar háromszázhatvan 3-6 éves gyermek állítja határozottan, hogy a McMartin család tagjai szexuálisan, fizikailag és mentálisan bántalmazták őket.

A vélt vagy valós sértettek mellé kirendelt szakember (egy szociális munkás, akinek nem volt kellően megalapozott tudása ilyen jellegű ügyekhez) minden kihallgatást rögzít, amiben a gyerekek horrorisztikus és velőtrázó esetekről számolnak be. Sátánizmus, titkos alagút, rituális állatáldozat, a legkülönfélébb szexuális segédeszközök használata, és megannyi rémisztő részlet lát napvilágot. Sehogysem passzol a kedves arcú, kontyos, bottal járó, nagymamakorú óvodapedagógusról és családjáról az ügyész és a média által alkotott kiforgatott kép, valamint az ellenük felhozott, súlyos vádak.

A McMartinékat meghurcolják, megaláztatások sorát kell kiállniuk éveken keresztül – a család egyes tagjainak a börtön falain belül is. Aztán történik valami, ami után már a nézőnek is egyértelmű, hogy a gyerekek nem az igazat mondják, egyre valószínűbb, hogy felhasználják őket. Súlyos befolyásolás, gyermeki konfabuláció – kezd realizálódni a történet. Végül negyvenegy gyermeket tanúként is meghallgat a bíróság, és a tanúvallomásokból kiderül, hogy a szuggesztív szakmai módszereket használó szociális munkás súlyos hibákat vétett az ügyésszel, a vád képviselőivel és a szülőkkel együtt. Hitünk ekkor végleg meginog az igazságszolgáltatásban. Hat évbe és tizenhatmillió dollárba került ez az egész Amerikát megrázó tárgyalás, aminek a végén szabadlábon távozhatott a vád alatt lévő család – nem bűnösök! De a társadalom szemében ők már sosem lesznek ártatlanok…

Hazugságok mágusa
Főszereplők: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer
Rendező: Barry Levinson

A film a történelem legnagyobb pénzügyi csalásáról szól, amit Bernie Madoff befolyásos üzletember és befektetési tanácsadó követett el. A hírhedt pilótajátékot az 1990-es évek eleje óta űzte, csaknem húsz éven át több mint hatvanöt milliárd dollárral károsította meg a hozzá fordulókat. Kisemmizte azokat, akik rábízták a pénzüket, többen közülük minden összekuporgatott vagyonukat elveszítették. Eközben Bernie Madoff és családja fényűző életet élt, és gazdagságuknak köszönhetően olyan kapuk nyílnak meg előttük, amikről egy tisztes állampolgár csak álmodhat. 

Madoff végül belefárad a rengeteg hazugságba, és mielőtt összeomlana a maga köré épített szörnyű rendszer, feladja magát. Fiai, ahogy tudomást szereznek apjuk bűnös tevékenységéről, azonnal elfordulnak tőle, később felesége is megszakít vele minden kapcsolatot. Madoff cégében mindkét fia évekig munkát vállalt, ám apjuk kétes ügyleteiről mit sem tudtak. Ezt persze sem a média, sem a partnerek, sem pedig a bíróság nem hiszi el nekik. Madoff igyekezett mindent úgy intézni, hogy csak őt vonhassák felelősségre, és családjának ne essen bántódása.

2009-ben bűnösnek vallja magát, és 150 évnyi börtönre ítélik. A család ellen irányuló népharag nyomása miatt egyik fia önkezével vet véget életének, másik fiát pedig néhány év múlva elragadja a rák. Madoff megtört felesége az évtizedek luxusa után nővérénél húzza meg magát, ahol a mai napig ebédfutárként dolgozik. Fia öngyilkossága után soha nem beszélt vagy találkozott a férjével.

Richard Jewell balladája
Főszereplők: Paul Walter Houser, Sam Rockwell, Olivia Wild
Rendező: Clint Eastwood

1996-ban az atlantai olimpián a tömeg kellős közepén csőbombákat helyeznek el. A bomba felrobban, és hiába veszi észre időben Richard Jewell biztonsági őr, a detonáció még így is két ember életét követeli, és több tucat ember megsérül. Néhány napig Richardot megállás nélkül ünneplik, történetét felkapja a média, az utcán felismerik az emberek, akik mind kezet szeretnének rázni a hőssel.

Az FBI azonban nem így gondolkodik: mivel más esetleges elkövető nem kerül a látókörükbe, ezért Richárdra kezdenek gyanakodni, csakhamar ő lesz az elsőszámú gyanúsított. Egy újságíró ezt megneszeli, és azonnal címlapon hozzák, hogy a biztonsági őr nem hős, épp ellenkezőleg: aljas terrorista. A nép haragja rögvest Richard ellen irányul, akinek életét megkeseríti a médiafelhajtás, valamint az FBI kutakodása. Az egyébként kicsit furcsa, a hatóságokkal együttműködő, csetlő-botló biztonsági őr múltjából előkerül néhány elgondolkodtató bizonyíték, amelyek valóban képesek elhitetni velünk, hogy köze lehet a robbantáshoz.

Richárd korábbi kollégája, egy szerzői jogokra szakosodó ügyvéd szívességből elvállalja az ügyet, és mindent megtesz azért, hogy tisztára mossa a biztonsági őr nevét Amerika előtt. A film tipikus példája annak, hogy elég egy jól megfogalmazott, szenzációhajhász szalagcím, és máris bűnös lesz az egykori hősből, hiába a tények, hiába az FBI gyenge lábakon álló vádjai. A filmben közelről szemlélhetjük egy őszinte barátság kialakulását, és lesütött szemmel töprenghetünk azon, hogy miért veti ki magából a társadalom a kicsit „furcsákat”. Miután Richárdot és édesanyját rengeteg támadás éri, elvesztik korábbi életüket, végül kiderül, hogy a biztonsági őr nem merénylő. Hős. Mert hat év elteltével előkerül az igazi tettes. Richard Jewell 2007-ben, 44 évesen szívelégtelenség következtében elhunyt. Édesanyja a mai napig pótnagymamaként szereti fia egykori ügyvédjének és barátjának gyermekeit.

Igaz történet
Főszereplők: Jonah Hill, James Franco
Rendező: Rupert Goold

A cselekmény nem mondható dinamikusnak, ám egy igazán kesze-kusza emberi kapcsolatot tár elénk: egy pszichopata gyilkos és a New York Times egykori újságírójának szövevényes, ködös kapcsolatát, ami joggal értelmezhetetlen az átlag néző számára. A New York Timestól elbocsátott Michael Finkel eszeveszetten keres egy sztorit, amivel bebizonyíthatja, hogy nem középszerű, a tényeket megmásító tollforgató. Éppen ekkortájt letartóztatnak egy többszörös gyilkost, Christian Longo-t, aki gyakorlatilag ellopta az újságíró identitását.

Finkle meglátja a nagy lehetőséget a saját családját kiirtó bűnöző hamis, manipulatív állításaiban, és meglátogatja a férfit a börtönben. Longo innentől kezdve csak Finkle-el hajlandó beszélni a bűntényről, így az ügyészség erősen támaszkodik az újságíró benyomásaira. A két férfi között érthetetlen kapcsolat (szövetség?) alakul ki, pedig az újságíró pontosan tudja, hogy a gyilkos különös kegyetlenséggel oltotta ki felesége és két kisgyermeke életét. Mégis hinni akar a férfi ártatlanságában. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az újságíró és a gyilkos sokban hasonlítanak egymásra: másként ugyan, de mindketten figyelemre, elismerésre vágynak. A bíróság minden akadály nélkül bebizonyítja Longo megkérdőjelezhetetlen bűnösségét, ami rossz fényt vet Finkle-re is. Hiszen ki az, aki egyáltalán szóba áll egy többszörös, kegyetlen gyilkossal? A való életben Michael Finkle az egyetlen kapcsolattartója Christian Longonak – a mai napig minden héten kézzel írt levelet váltanak egymással.

 (Az ajánlóban szereplő valamennyi film elérhető az HBO GO kínálatában.)

Nyitókép: HBO Holding Zrt. 

Ajánljuk még: 

HA A HÓ EL IS OLVAD, TÉLIES HANGULATUNK MEGŐRZÉSÉRE SZUPER, HÓFÖDTE FILMEKET AJÁNLUNK!
CSAK ÚGY LESZEL A MŰVÉSZETTŐL KULTÚRLÉNY, AHOGY A SÜLT GALAMB A SZÁDBA REPÜL. SEHOGY.

 

 

Már követem az oldalt

X