A stájer Vulkanland, vagyis a vulkánok földje ezt a célt tűzte maga elé, hogy egy változatos domborzatú régióban kirándulva megismerhesse a látogató a kulináris örömeinek széles kínálatát. A talaj, a természeti környezet adottságaiból kovácsoltak behozhatatlan előnyt: egy vonzó turisztikai attrakciót álmodtak meg.
„Ami itt nő, annak értéke van!” – vallják,
és erre a gondolatra fűzték fel a Vulkanland Route 66 – Road of Lust for Life minden helyszínét, mint gyöngyöket egyetlen fonalra.
Klocherhof: kacsasült körtével – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Szőlőültetvények, gyümölcsösök, erdők, legelők, tök, torma, talán ezek a legfontosabbak, amik a kulináris kalandokat megalapozzák.
Az utat nem csak autóval lehet bejárni, a fenntarthatóságot szem előtt tartva jól jelzett kerékpárutakon gurulhatunk egyik helyszíntől a másikig, az élmények végtelennek tűnő világában. Mi dél felől indultunk, és bizony ide-oda csapongtunk, hogy a számunkra éppen legérdekesebbeket becserkésszük, de három napba csak vajmi kevés fért bele. És ez éppen elég ok arra, hogy majd újból visszatérjünk!
Vulkanland: Kloch borvidék – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Bad Radkersburgban a Bevog sörmanufaktúrával indítottunk, ahol autentikus sörtúrán és kóstolóprogramokon is részt lehet venni. Kíváncsiak voltunk a stájer rizsre is, és rögtön megismerhettük az első stájer rizsmalmot. A Fröhlich család farmján rizst termesztenek, és rizstésztát, csokit, rizses süteményt kóstolhatunk meg, miközben
rá kellett jönnünk, hogy rizs nem csak Kínában terem.
A dombokon, amerre a szem ellát, szőlősorok csíkozzák a vidéket. Klöch a környék szőlőtermesztésének gyöngyszeme, a tramini fellegvára. Benézhettünk a bormúzeumba, a vinotékába, és csodálatos gyalogtúra is várja az arra vállalkozókat a tramini útján, szőlőskerteken és erdőkön keresztül-kasul. Majdnem minden településen akad borászat, ahol valami különlegességgel csábítják a betérőket. Mindenhol elérhető a szőlőlé, és az alacsony alkoholtartalmú Spritz.
Egy olyan régióban, ahol a gyümölcs szinte a küszöbön nő, nem meglepő, hogy tengernyi lekvárt, gyümölcs-és zöldségkészítményt készítenek. A családokban nagyon fontos a minél kíméletesebb termesztés mellett az előkészítés, finomítás vagy tartósítás ismerete.
Az elmúlt tíz évben Vulkanland kulináris Mekkává érett:
minden hónapban új és új kínálat jelenik meg a helyi boltok polcain is.
Kloch borvidék: verjus – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Sorra hozzák a környékbeli termékek az elismeréseket a különféle versenyekről, megmérettetésekről, a becsületes munka, a kitartás és a szorgalom méltóak a jutalomra. Aki pedig erre jár, az megbizonyosodhat arról, hogy itt minden tényleg regionális, nemes, finom és még a szemnek is tetsző. Kiváló a vadon termő gyümölcsökből készült lekvár, az almalé, a nemes almaecet, a szőlőből érlelt verjus.
Akad olyan termelő, aki csak bodzából állítja elő termékeit, a bodza-csodaországból egy reggeli-szettet is magunkkal vihetünk, amely a bodzás lekvárok és gyümölcslé mellett fekete berkenyéből készült ínyencséget is tartalmaz.
Klocherhof: gesztenyés szelet – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Méltán híres a stájer torma, ami itt, Vulkanlandban szintén kiváló termőtalajra talált. Ha jól figyelünk, az út mellett láthatjuk is a tormaföldeket, ahol egyedülálló módon gondozzák a gyökereket. Talán nem is gondolnánk, hogy minden egyes gyökeret többször kiásnak, hogy megszabadítsák a felesleges mellékgyökerektől, és a lehető legmagasabb minőségű alapanyag kerüljön feldolgozásra. Az teljesen természetes, hogy termesztés, a feldolgozás, a minőség-ellenőrzés és a csomagolás 100 százalékban helyben történik.
A tormát a középkor óta a test, a lélek és a lélek serkentőjének tekintették. A stájer torma nem ecetes, friss és erős, nagyon jól illik a téli ételekhez.
Be is szereztünk jó pár üveggel, mert kitűnő, egészséges ajándék a diétázó családtagoknak is.
Stájer torma – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ellátogathatunk különleges sertések tenyésztőihez, ahol megismerhetjük a gyapjúsertések életmódját, és megkóstolhatunk mindenféle, a húsukból készült remek ételt. Szintén húsimádóknak való a Vulcano Ham manufaktura, ahol olyan sonkák néznek farkasszemet a látogatóval, amiket nem lehet szó- és kóstolás nélkül hagyni!
Nézzen, csodálkozzon, lakomázzon! – ezt kínálja a Vulcano Ursprung, a sonka világa a Feldbach melletti Auersbachban.
Aki a hatalmas, rozsdamentes acél sonkán át belép ide, annak automatikusan kinyílik minden érzékszerve a kulináris sonkakalandokra. A vezetett sonka-túra az istállóból indul, és végigkövethetjük ennek a nemes élvezetnek minden titkát.
Vadételek – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A stájer fekete arany, a tökmagolaj előállításával több manufaktúra is foglalkozik. Stradenben a Weinhandl család több generáció óta üzemeltet malmot és olajprést. A nagy tapasztalat és a különleges kézművesség iránti szeretet kiváló minőségű termékeket eredményez. A házigazdáktól pompás recepteket is kaphatunk, hogy a tökmagolajat ne csak salátára csurgassuk, a tökmagot ne csupán ropogtassuk. Lehet belőle sütemény, kenyérre kence, ízletes rántotta és sok más.
A szőlővel hullámzó domboldalak közt vannak meglepő helyszínek. Ilyen a Maitz kávépörkölő, amit különösen figyelmünkbe ajánlottak.
A Maitz kávépörkölő lágyan simul a dombok ölelésébe, gyönyörű, modern kisüzem. Mélyet lélegzünk az isteni kávéillatból, választunk egy csinos süteményt, és élvezzük a délutáni pihenő szépségét. Az asztalokon mini kávécserjék mosolyognak a betérőkre, jegyzeteimre pillantok: véleményem szerint a legjobb kávé, amit valaha ittam, írta nekem barátnőm.
Maitz: kávépörkölő – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A Kapfenstein-kastély messziről tekint diadalmasan az úton lévőkre, teraszáról pompás kilátás nyílik a környékre, kiváló arra, hogy elköltsünk itt egy ebédet, vagy megkóstoljuk a Hermaden pincészet bioborait.
Riegersburgban a messzi földön is ismert Zotter csokoládégyár kínál több órás édes élményt a csokoládégyártás titkos bugyraiban, a Gölles manufaktúra pedig különleges italaival és elsőrangú eceteivel hívja fel magára a figyelmet. Ecetet kóstolni balga dolognak tűnhet, de
ha megismerjük az ecetkészítés történetét, a különféle ecetek jótékony hatásait, akkor hamar az ecetek szerelmesei lehetünk.
Beépíthetjük őket a mindennapjainkba, de ehhez persze kiváló, finoman erjesztett ecetre van szükség. Van itt rum és whisky is, és a Meister Sekt kulinarium műhelyében a vulkánon termett pezsgők pukkanását, a buborékok játékát kísérhetjük figyelemmel.
Riegersburg: Fromagerie – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A vulkáni régió szívében, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Riegersburg gőgös várára, található a Fromagerie zu Riegersburg, a „sajt fellegvára”. A sajtművész műhelyében minden a sajtról szól, alig vártam, hogy részese lehessek a sajtcsodáknak! Bernhard Gruber lépésről lépésre sajátította el az alpesi tejtermelés, a sajtkészítés minden titkát, bejárta a fél világot, főzött a bhutáni királyi udvarban is, hogy végül franciaországi tanulmányai után szakképzett sajtsommelier-vé váljon. Most vezetett sajt-túrán saját maga avat be abba a szagos világba, amit a sajtok tesznek teljessé. Közben megtudhatjuk, hogy
különbség van a reggeli és az esti fejésű tej íze között, hogy a sajt elsődleges ismertetője: a szaga.
Megcsodálhatjuk a hatalmas, érésben lévő sajtokat, szinte hihetetlen, hogy egy kb. nyolcvan cm átmérőjű sajtkorongban több mint 500 liter tej rejtőzik. Így talán érthető is a sajt magas ára! A másik fontos tényező a sajt ízének, állagának kialakulásában: az idő. És az idő is pénz. Megnézhettük a friss, a félérett és az érett camembert sajtokat, a Zotter csokoládéval gazdagított kék sajtot, a szőlőlevélbe burkolt és a sörrel érlelt sajtok mellett a hagyományos stájer sajtot is.
Riegersburg: camembert – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A látogatás a sajtmesternél egy új világot nyitott ki számomra. Mert a sajt sokkal több, annál a darabka élelmiszernél, amit a szupermarketből hazaviszünk. Benne az élet bölcsessége, a művészet és az idő, az emberi alkotás művészete, a tisztaság, a technológia.
„A sajt soha nem lesz önmaga. Mindig változik, él és változik, és sok meglepetést tartogat. Finoman kell törődni vele, erőteljes, mégis finom, és stílusában nagyon hasonlít rám” – vallja a sajtmester.
A sajtkóstolás még összetettebb, mint amikor bort kóstol az ember. Itt, a Fromagerie napsütötte teraszán kóstolhatjuk együtt is: nyolcféle sajthoz négyféle bort, vagy éppen négyféle sört! A sorrendhez szépen írt sorvezető is tartozik, ahol jegyzetelhetjük benyomásainkat, rangsorolhatjuk a sajtokat.
Riegersburg: Fromagerie – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Rangsorolhatnám a Vulkanland élménypontjait is, de nem lenne érdemes, hiszen mindenkinek, minden pillanatban más és más lenne a szíve csücske. Oly sok minden ki is maradt, mert nincs elegendő idő mindent bebarangolni.
Bizonyára megnyílt már a Kornberg kastélyban a lenyűgöző adventi kiállítás, adventi pompába öltöztek a várak, fényvarázslat járja át a Styrassic parkot.
Tavasszal pedig virágba borulnak a gyümölcsös kertek, újra sarjad a vetés és a szőlő rügye, és addig van idő megtervezni a következő barangolást az életöröm útján, a kulináris élvezetek eme egyedülálló birodalmába, felejthetetlen emlékeket gyűjtve.
Nyitókép: A Himmelsberg délkeleti nézete a stájerországi Straden városában – Fotó: Wikipedia / C.Stadler/Bwag
Ajánljuk még: