Tökmagos kenőke
Hozzávalók
- 20 dkg tehéntúró
- 1 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál tökmagolaj
- 2 evőkanál tökmag
- só
Elkészítés
A túrót a tejföllel kikeverjük, belecsorgatjuk a tökmagolajat, beleszórjuk az őrölt tökmagot, megsózzuk és alaposan összedolgozzuk. Jól behűtve, péksüteményre kenve kínáljuk.
Tökmagolajos kenőke – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Stájer tökmagos rántotta
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- személyenként 2 tojás
- 1 evőkanál olaj
- só
- 1 evőkanál tökmagolaj
- 1 evőkanál tökmag
Elkészítés
Az olajat egy kis serpenyőben felforrósítjuk, beleütjük a tojásokat, megsózzuk és egy-két perc alatt a kívánt állagúra sütjük. A tűzről lehúzva tökmagolajjal meglocsoljuk, ami a forró tojáson szétterül, lággyá válik. Meghintjük finomra őrölt tökmaggal és azon melegében kínáljuk.
Tökmagolajos sütemény
Hozzávalók
- 4 tojás
- 10 dkg barnacukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 1, 25 dl víz
- 1, 25 dl tökmagolaj
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 10 dkg őrölt tökmag
Tökmagolajos sütemény – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, majd a vizet, a tökmagolajat és a tönkölylisztet felváltva, apránként adagolva alaposan összedolgozzuk. Végül a sütőport és az őrölt tökmagot is beleszórjuk, majd a masszát sütőpapírral bélelt, hosszúkás formába töltjük. Előmelegített sütőbe téve, 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Hidegen szeleteljük fel, porcukorral is meghinthetjük.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: