Tökmagolajos és tökmagos finomságok Stájerországból

Gasztro

Tökmagolajos és tökmagos finomságok Stájerországból

Sötétzöld szín, intenzív diós illat – a tökmagolaj így csurran ki az üvegből. A benne található értékes zsírok, olajok, antioxidánsok és a sokféle vitamin mind egészségünket szolgálják. Érdemes salátára locsolni, belecsöppenteni a hideg napok forró krémleveseibe. Most három szuper receptet hoztam magammal, egyenesen Stájerországból, hogy a tökmagolaj és a tökmag maga még többször kerülhessen terítékre, reggel, délben, vagy éppen este.

Tökmagos kenőke

Hozzávalók

  • 20 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál tökmagolaj
  • 2 evőkanál tökmag

Elkészítés

A túrót a tejföllel kikeverjük, belecsorgatjuk a tökmagolajat, beleszórjuk az őrölt tökmagot, megsózzuk és alaposan összedolgozzuk. Jól behűtve, péksüteményre kenve kínáljuk.

Tökmagolajos kenőke – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Stájer tökmagos rántotta

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • személyenként 2 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál tökmagolaj
  • 1 evőkanál tökmag

Elkészítés

Az olajat egy kis serpenyőben felforrósítjuk, beleütjük a tojásokat, megsózzuk és egy-két perc alatt a kívánt állagúra sütjük. A tűzről lehúzva tökmagolajjal meglocsoljuk, ami a forró tojáson szétterül, lággyá válik. Meghintjük finomra őrölt tökmaggal és azon melegében kínáljuk.

Tökmagolajos sütemény

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 1, 25 dl víz
  • 1, 25 dl tökmagolaj
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 10 dkg őrölt tökmag

Tökmagolajos sütemény – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, majd a vizet, a tökmagolajat és a tönkölylisztet felváltva, apránként adagolva alaposan összedolgozzuk. Végül a sütőport és az őrölt tökmagot is beleszórjuk, majd a masszát sütőpapírral bélelt, hosszúkás formába töltjük. Előmelegített sütőbe téve, 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Hidegen szeleteljük fel, porcukorral is meghinthetjük.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho