Tökmagolajos és tökmagos finomságok Stájerországból

Gasztro

Tökmagolajos és tökmagos finomságok Stájerországból

Sötétzöld szín, intenzív diós illat – a tökmagolaj így csurran ki az üvegből. A benne található értékes zsírok, olajok, antioxidánsok és a sokféle vitamin mind egészségünket szolgálják. Érdemes salátára locsolni, belecsöppenteni a hideg napok forró krémleveseibe. Most három szuper receptet hoztam magammal, egyenesen Stájerországból, hogy a tökmagolaj és a tökmag maga még többször kerülhessen terítékre, reggel, délben, vagy éppen este.

Tökmagos kenőke

Hozzávalók

  • 20 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál tökmagolaj
  • 2 evőkanál tökmag

Elkészítés

A túrót a tejföllel kikeverjük, belecsorgatjuk a tökmagolajat, beleszórjuk az őrölt tökmagot, megsózzuk és alaposan összedolgozzuk. Jól behűtve, péksüteményre kenve kínáljuk.

Tökmagolajos kenőke – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Stájer tökmagos rántotta

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • személyenként 2 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál tökmagolaj
  • 1 evőkanál tökmag

Elkészítés

Az olajat egy kis serpenyőben felforrósítjuk, beleütjük a tojásokat, megsózzuk és egy-két perc alatt a kívánt állagúra sütjük. A tűzről lehúzva tökmagolajjal meglocsoljuk, ami a forró tojáson szétterül, lággyá válik. Meghintjük finomra őrölt tökmaggal és azon melegében kínáljuk.

Tökmagolajos sütemény

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 1, 25 dl víz
  • 1, 25 dl tökmagolaj
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 10 dkg őrölt tökmag

Tökmagolajos sütemény – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, majd a vizet, a tökmagolajat és a tönkölylisztet felváltva, apránként adagolva alaposan összedolgozzuk. Végül a sütőport és az őrölt tökmagot is beleszórjuk, majd a masszát sütőpapírral bélelt, hosszúkás formába töltjük. Előmelegített sütőbe téve, 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Hidegen szeleteljük fel, porcukorral is meghinthetjük.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.