Kert

Víz a kertben: képgalériánk szebbnél szebb megoldásokról

Van, aki nem is tudja a kertet elképzelni vizes elemek nélkül. A víz éltető erő, látványa, hangja, párája üdévé teszi a kertet, megnyugtatja a lelket. Pláne, ha ilyen gyönyörű kompozíciókban kap helyet! 

Vannak kertek, ahol természetes vagy mesterséges, de természetesnek ható vizekkel találkozunk. Évek óta gyűjtöm a képeket és az ötleteket, hogyan lehet minél szebb megoldásokkal helyet adni a víznek udvarunkon – íme az eddigi gyűjtésem.

Esővíz

Az esővíz gyűjtése alapvető, ám az esővízgyűjtő- és tárolóedény nem a víz élményéért van a kertben. Mindenképpen fedjük le, hogy ne legyen tanyája szúnyoglárváknak!

A madaraknak viszont mindenképpen tegyünk árnyas helyre madáritatót, és a kánikulában rendre töltsük fel azt vízzel. Ha odaszoknak a madarak, ugyanúgy folyamatos víz-utánpótlást biztosítsunk, mint télen az etetőnél.

Kerti tó

Kerti tó nem minden kertben fér el, de egy-egy közepes vagy nagyobbacska udvarban már helyet kaphat.

Ha kis tavat szeretnénk, érdemes szakemberrel konzultálni akkor is, ha úgy érezzük, magunk is ki tudjuk építeni az egészet! Van néhány buktatója a dolognak, például a tó helyének és mélységének megválasztása, a fólia szakszerű elhelyezése. Gondot kell fordítani a tavi és a parti növények kiválasztására is. A kerti dísztóban vígan élhetnek kisebb díszhalak, ha szerencsénk van, odaszoknak más élőlények is. Egy-két év múlva akár békabrekegésre is ébredhetünk!

Víz és kövek

A keleties stílusú kertek egyenesen kívánják a víz és a kövek jelenlétét. E kertek összhangjában különös jelentőséggel bírnak a nem növényi alkotóelemek. Egy kis tó, ami tündérrózsákat ringat, a tükrében a parti növények nézegetik magukat, kecses híd ível át rajta, avagy éppen egy terasz nyúlik fölé, igazi ékessége a pihenőkertnek!

Medence

A kerti díszmedence modern, minimalista környezetben mutat igazán. Ebben is fickándozhatnak aranyhalak, kialakíthatunk benne gazdag vízinövény-világot. Csobogó, szökőkút teheti még izgalmasabbá. Ha nagyobb vízesést vagy csobogót képzeltünk el, mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Patak

A természetes, vagy természetes hatású patak különleges színfoltja lehet egy kertnek. Leginkább olyan helyen érdemes kialakítani, ahol a domborzati viszonyok kedvezőek hozzá. Terméskövek, lépőkövek elhelyezésével, vízparti növények beültetésével olyan hatást érhetünk el, mintha valóban csörgedező patak mellé költöztünk volna.

Ausztriai kertekben láttam, hogy a kerti patak egy részét Kneipp-pataknak alakították ki: a patakmedret különböző kövekkel rakták ki, mellé erős korlátot ácsoltak. Egészségmegőrző, vagy terápiás céllal lehet benne mezítláb sétálni. A kövek kellemesen masszírozzák a talpat, edzik a talpizmokat, a folyó víz  bizsergető érzést biztosít, és jó hatással van a vérkeringésre.

Fürdőtó, minitó

A fürdőtó kevés kertben valósítható meg. Előnye, hogy igazi vízi, vízparti élményt nyújt, és lubickolhatunk is benne. A megfelelő ökoszisztéma fenntartásához gazdag növényvilág szükséges. Ha sikerül a kerttel és a környezettel összehangolni, akkor hosszú időn át élvezhetjük látványát, a víz energiáját és jótékony hatását.

Ha csak egy zsebkendőnyi kerttel rendelkezünk, vagy csak egy terasz jelenti a természetet a közelünkben, akkor egy kis dézsában, nagyobb kerámiatálban lehet minitavunk. Ebben is szerepet kaphat apró csobogó, vagy vízen úszó, napelemes szökőkút. Sőt, még csöpp tündérrózsát is ringathat a tavacska vize.

 Ha egy kis inspirációra vágynál, lapozd át galériánkat: