Kert

Te is lehetsz sziklakertész! Kőrózsa, kőtörőfű, varjúháj: ideális társak balkonra is

A kertészetekben egész garmadáját kínálják a sziklakertbe való növényeknek. Olyan izgalmasak, annyira jól mutatnak, hogy az is beléjük habarodik, akinek nincs kertje. Jó hír, hogy balkonon, de még betonrepedésben is megélnek ezek a kedves kis növények! Egy-egy régi használati tárgy is újraéledhet, ha beültetjük őket kőrózsával, varjúhájjal.

A kőrózsa, kőtörőfű és varjúháj eléggé igénytelen növények, imádják a napot, a pangó víz az egyetlen ellenségük. Ezért kezdő kertészeknek is jó szívvel ajánlom őket! Következzen néhány jó tanács:

  • Sose vidd be a lakásba! A telet is ki fogja bírni.
  • Ne lepődj meg, ha kivirágzik, aztán elpusztul. Ez a dolga – de addigra már hozott annyi új sarjat, amelyek bőven pótolják.
  • Szárazságtűrő, de szebb lesz, ha van földje, nedvessége, tápanyaga.
  • Ha letört egy levél, egy ágacska belőle, semmi gáz! Nyomd bele a földbe, és szinte biztos, hogy meggyökeresedik!

 

A terrakotta edényekben remekül mutatnak ezek a kis növénykék. Válogasd össze a kedvedre valókat, érdemes 2-4 félét összeültetni. Jó vízáteresztőképességű földdel töltsd meg az edényt, a növények tövénél alaposan nyomkodd le a talajt! Egy-egy dekorációs elem, csigaház, kagylóhéj remekül kiemeli a növények szépségét, összhangot és kapcsolatot teremt az edény és a növény között. Egy kis bonsai tál, amiből kihalt lakója szintén jól mutat a balkonon vagy a kerti asztalon pozsgásokkal beültetve. Ebbe is bátran tégy kavicsokat, zúzott követ dekorációként.

 

Alternatív cserepeket is kitalálhatsz. Például a kedvenc kis kávécsészém mosogatás áldozata lett. Így kicsorbulva új életet leheltem bele: kőrózsa és varjúhájfélék költöztek a teljesen egyedi növénytartóba. A kis kerti asztal tökéletes díszévé vált!

 

 

 

 

A cserép manóházban üldögélő növények néhány hét múlva kikandikálnak az ablakon, az ajtón, igyekeznek a fény felé.  Ha túl sok növényt ültettél a tárolóba, és 2-3 hónap múlva kezd túlcsordulni a szaporulat, bátran vágd le őket, tedd cserépbe. Több helyen is van lehetőség növénycserére, kaphatsz érte olyan fajtát, ami neked még nincs! Örömet szerezhetsz velük másoknak is.

Tipp: A házikóba, szobrocskára ültetett mini kertet legkönnyebben szórófejes adagolóval öntözheted meg. A kiürült, alaposan kimosott ablaktisztítós flakon éppen tökéletes e célra!

Az itt látható ócska üst ezer éve hever nagynéném kertjében. Gyönyörűen ragyognak benne a kékes árnyalatú kőrózsák, békében élnek a levendulával és a muskotályzsályával. Van olyan év, amikor egy tő fehér muskátlit ültet melléjük társnak. Talán már csak az évtizedes gyökérrendszer tartja össze az üstöt!

Borozáshoz, elegáns kerti rendezvényhez pedig itt egy zseniálisan egyszerű, természetes asztaldísz: egy kevés moha egy pompás kőrózsával egy borospohárban. Csupán ennyi, de sokat mond!

kövirózsa pohárban

 

Ha nagyobb sziklakertre vágysz, annak létrehozásáról ITT írtunk.

Ajánljuk még:

Sokkhatás a kertben: ezért lesz az esővíz az aranynál is értékesebb

Nem is igazán emlékszem, mikor volt utoljára fehér karácsonyunk, vagy hány éve történt utoljára, hogy a hóember néhány napnál többet állt volna a talpán. De hogy is jön ez ide így a tavasz legvégén, mikor már a nyár is szinte kopogtat az ajtón? Sora van annak, ráadásul olyan, ami sokkal többünket érint, mintsem azt gondolnánk!

 

Már követem az oldalt

X