Talaj nélkül nincs élet: hol a vidék megtartó ereje, ha üres a kút?

Kert

Talaj nélkül nincs élet: hol a vidék megtartó ereje, ha üres a kút?

Aki nem kertészkedik, az is tudja, hogy nem mindegy, milyen talajba hull a mag. Aki pedig kiskertet művel, annak számára ez az egyik legfontosabb kérdés. A kiskerteseknek, kertbarátoknak szervezett egész napos Kertakadémia Tabdiban olyan tudnivalókkal vértezte fel a hallgatóságot, amelyekkel a klímaváltozás tükrében utat mutatott a fenntartható kertműveléshez, az egészséges élelmiszer megtermeléséhez, ahhoz, hogy kis területen hogyan lehet nagy értéket teremteni.

Néhány napja az ország minden szegletéből Tabdiba érkeztek a kertészet iránt érdeklődők, akik addig talán nem is hallották ennek az alföldi kistelepülésnek a nevét. Bács-Kiskun megyében, Kiskőröstől nem messze lelünk rá Tabdira, szőlők és integető spárgaföldek között.

Van itt kis horgásztó, kőrises égerláp, kóstolhatunk kunsági borokat és itt készül a világ egyik legfinomabb mustárja is.

Több helyen már javában folyt a szüret, pedig még csak augusztus első dekádját írtuk. Topor Erika kertészmérnök szervezésében egy olyan sokoldalú rendezvényre került sor, ahol a hobby- és kiskertészettel, az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos valamennyi kérdésre válaszokat kaphattak a résztvevők. Akinek van már kertje, azért, akinek nincs, az pedig azért, hogy bátrabban vágjon bele a kertészkedésbe. Előadások, workshopok, talajvizsgálat, gyakorlatban működő kert bejárása segítette a nap folyamán a tudás elmélyítését.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho / Topor Erika @kertportal 

Lehetett hozni talajmintát: volt a helyszínen egy mobil talajvizsgáló gép, amely néhány perc alatt elemezte a hozott talajmintákat. Ehhez egy befőttesüvegnyi mintát kellett csak hozni kb. 30 cm mélyről.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho / Topor Erika @kertportal  

Miért fontos, hogy tudjuk, milyen talajban kertészkedünk?

„Mert a talaj az első olyan része a kertednek, melyre a legnagyobb szükséged van! Mert a talaj ismerete nélkül eredményes kertészkedés sincs, nemhogy biokertészkedés!

Mert tudjuk jól, hogy sok száz olyan növényt vásárolnak az emberek, melyek csak pár napot élnek a kertben” – mondta a Danuba Garden képviselője, Zajácz István, aki kivételesen nagy tudással és tapasztalattal rendelkezik a talajélettel kapcsolatban.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho / Topor Erika @kertportal  

Tabdiban, a homokhátságon már sokaknak segített abban, hogy ne száraz sivatag, hanem gazdagon termő föld legyen a talpuk alatt. Megtudhattuk azt is, hogy a mikorrhiza gomba mennyi jó tulajdonsággal rendelkezik, hogyan javítja a növények hatékonyabb vízfelhasználását. A növények kondicionálásával, a megfelelő tápanyag-utánpótlással is sokat tehetünk, hogy könnyebben vészelje át a növényünk az aszályos időszakot.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho / Topor Erika @kertportal 

Hogy hogyan lehet a vizet megtartani a talajban, arra a kérdésre is választ kaphattak a résztvevők.

A Duna-Tisza köze soha nem volt még olyan száraz, mint napjainkban!

Ha már ismerjük a talaj minőségét, akkor már könnyebb a dolgunk. Megismerhettük a vízmegtartó folyamatokat, a hidrogéleket. Bódi Andrea, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. képviseletében pedig a tökéletes mulcsozás titkaiba avatott be. Őmaga is aktív biotermelő, diót és spárgát termeszt, tehát saját bőrén érzi a klímaváltozás kertészeti kihívásait. Előadásának fő témája a talajtakarás, mulcsozás, amellyel nem csak a kiszáradástól óvhatjuk meg a talajt, de minőségét javíthatjuk, a gyomnövények sarjadását gátolhatjuk. Homoktalaj nehézségeinek megoldása máshol is hasznos lehet: a komposzthagyó mulcsozás, ami nem csak takar, hanem táplál, nem rohad, hanem korhad, a legideálisabb megoldás. Bizonyos esetekben pedig a pillangósvirágúakkal való felülvetés hozhat jó eredményt.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho / Topor Erika @kertportal 

Sipos gazda, vagyis Sipos József növényorvos előadásait mindig inspiráló hallgatni. Most is szenvedéllyel mesélt munkájáról. A hódmezővásárhelyi agrármérnök hitvallása, hogy segítse az embereket azáltal, hogy friss, ellenőrzött, vegyszermaradék-mentes, egészséges élelmiszerek és alapanyagok kerüljenek az asztalunkra. Minden szavából árad az alázat a természet iránt, a rendszerben gondolkodás, az, hogy az őseink tudását beépítse a mai kor ismereteibe. Órákig el tudtam volna hallgatni elmélkedését a madarakról, a káros és a hasznos rovarokról, a növényi stresszről, a biológiai növényvédelemről és a vidék bölcsességéről.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho / Topor Erika @kertportal 

Mert a természetet egységben kell nézni, figyelni apró jeleire.

A kertészkedés egy cselekvő alkotás, van benne lelassulás, kreativitás – van, akinek életforma.

Szakvezetéssel látogatták meg a résztvevők a Gourmet&Delicious Manufaktúra 16 fóliasátrát. Itt főleg paprika, paradicsom és üzemi szintű chilitermesztést lehetett megnézni, úgy, hogy mellette fontos hangsúlyt kap a tájregenerálás, a méhbarát gazdaság szemlélete. És persze találkozhattunk a helyi termelőkkel, megkóstolhattuk az itt készült szőlőlevet, bort, szörpöket, lekvárokat, sajtot és felsorolni is nehéz, mennyi finomságot.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho / Topor Erika @kertportal  

Mit adott a kertészkedőknek ez a nap? Mindenekelőtt közösségi élményt, örömteli találkozást, ahol a közös pont a kert volt. Megtapasztalhattuk, hogy a vidéki élet szépsége sokoldalú, a kertészkedés lehet hobby, munka és életforma is. Új információkat szereztünk, élményekben gazdagodtunk, amihez hozzájárultak a helyben készült finom falatok, az Alföld elmaradhatatlan birkapörköltje is. Fontosak az ilyen események, hiszen

egykor a tanyavilágban a lakott területektől távol élők kénytelenek voltak megtermelni magunknak mindent. Ma pedig új generációk érkeznek, fiatalok és újrakezdők fognak a kertművelésbe, és napról-napra új kihívásokkal kell szembenéznünk.

Olyan problémákkal, amelyekkel eddig nem nagyon találkozott még senki. Ha esélyt akarunk adni az egészséges élethez, akkor a természeti környezetben való termelést választani, a fenntartható gazdálkodást, a közös gondolkodást. Ehhez tökéletesek az ilyen alkalmak, mint a Kertakadémia, ami földrajzilag is közel hozta egymáshoz a termelőket és a szakembereket.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho / Topor Erika @kertportal