Kert

Szobába idézi a tavasz: ezért kell otthonra ciklámen

A ciklámen Japánban a szerelem szent virága, Európában egyes források szerint a beletörődés szimbóluma. A november-decemberi névnapokra gyönyörű színűeket választhatunk ajándékba, és ott lehet a karácsonyváró dekorációban is. 

1) 5 különlegesség, amit nem tudtál a ciklámenről

 1. A ciklámen vad változata, az erdei ciklámen hazánkban az Alpokalján honos, innen ered a Sopronba és Szombathelyre tartó Ciklámen expressz neve is.
 2. Disznókenyér, disznórépa: az erdei ciklámen régebbi nevei arra utalnak, hogy földalatti gumóját előszeretettel fogyasztották a kondák.
 3. A vad ciklámen védett növény, eszmei értéke 10.000 Ft, legnagyobb területen a Bakonyban, a Hódos-éri Természetvédelmi területen található.
 4. A ciklámen vágott virágként is megállja a helyét télies csokrokban.
 5. Ha elvirágzott, különleges levélmintázatával is gyönyörűen díszít.

2) 5 fajta, amit érdemes hazavinni

 1. Cyclamen persicum ’Micro’ – bájos apró növény, legalább 15 féle színben beszerezhető
 2. Cyclamen persicum ’Merengue’ – extrán rojtos szirmú, akár lazacszínben is elérhető
 3. Cyclamen persicum ’Petticoat’ – csüngő virágú, a szirmok külső fele erezett. Függőkosárba is alkalmas, legalább 6 féle színben létezik
 4. Cyclamen persicum ’Super Series’ – mini, tarka levelű, hosszan virágzó
 5. Cyclamen persicum ’Metis Victoria’ – fehér virágú gyönyörűség, a szirmok szélén bordó karimával

3) 5 tudnivaló, ha cikláment vásárolsz

 1. Vizsgáld meg alaposan a növényt: üdék-e levelei, nem terülnek-e szét, a virágok délcegen kandikálnak-e ki a levelek öleléséből.
 2. Vásárlásnál less be a levelek közé: ha sok kis bimbót is látsz elbújva, akkor biztos lehetsz benne, hogy sokáig fog örvendeztetni virágaival.
 3. Ha hideg az idő, hazafelé védd a fagytól, kérd az üzletben, hogy gondosan bugyolálják be több réteg selyempapírba.
 4. Hűvös lakásba való, ezt vedd figyelembe!
 5. Ha ajándékba vennéd, gondold át, vajon a megajándékozott tud-e megfelelő körülményeket biztosítani neki, és örömmel fogja-e gondozni – lehet, inkább egy kaktusz lenne jó helyette?

4) Erre figyelj, ha cikláment nevelsz

 1. A savanyú talajt kedveli, tőzeges földben van otthon, a nyárvégi átültetésnél figyelj erre!
 2. Az elfonnyadt virágokat távolítsd el, hogy a növényt további virágzásra sarkalld, a legegyszerűbb, ha egy erőteljes rántással kihúzod a hervadt szálat.
 3. Öntözd gyakran, lehetőleg lágy vízzel, és ne hagyd kiszáradni a földjét!
 4. A természetben a hangyák hordják szét a magját, otthon megpróbálkozhatsz a magok elültetésével.
 5. A szépséges ciklámen mérgező vegyületeket tartalmaz, ezért elfogyasztásával ne kísérletezz! Se tortát, se salátát ne díszíts virágaival!

5) 5 dolog, amiért szeretjük a cikláment

 1. A ciklámen helyet kaphat az adventi dekorációban is: a fehérek asztali díszekben mutatnak jól hűvös eleganciájukkal, természetes ünnepélyességükkel.
 2. A színes ciklámenek vidámságot, életörömöt közvetítenek, a téli névnapokra, születésnapokra ajándékba a tökéletes növényválasztás!
 3. A ciklámen lehajtja virág-fejét, és mint kis tündérszárnyakat, színes szirmait csodálhatjuk, lepréselhetjük, és gyönyörű tündér-képeket varázsolhatunk belőlük.
 4. Ha felnyurgulna, vagy virágai lehajolnának a cserépből, vágjuk le őket, a vázában még sokáig szépen fognak mutatni!
 5. Amíg virágzik, a szobába idézi a tavaszt, egész évben pedig leveleivel pipálja le a szobanövényeket.

 Nyitókép: Fanghong / Wikimédia

Ha érdekelnek a növények, nézz szét sorozatunk korábbi cikkei között is! Összegyűjtöttünk már 5x5 tudnivalót többek között az orgonáról, a szivarfáról, a szellőrózsáról, a kecskerágóról, mérgező babérmeggyről, a gyönyörű liliomról, a hatalmas császárfáról és a pampafűről is. 

Ajánljuk még:

Kedvenc fenyőink – érdemes gazdagítani velük az őszi kertet!

Méltóságteljesek, monumentálisak, formásak és csodálatos illatuk van – ezért szeretjük a fenyőféléket. Nemcsak valami egyedit visznek kertünk összképébe, hanem képesek megteremteni egy különleges atmoszférát: nélkülük talán nem is igazi kert a kert. Kedvenceink közül válogattunk.

 

Már követem az oldalt

X