Kert

Rézsűt megkötő növények: mit ültessünk nehéz terepre?

Van az úgy, hogy bármilyen kertet is álmodunk meg magunknak, a terepviszonyok, a „készen kapott” alapok keresztbe húzzák számításainkat. Ilyen átkos örökség a rézsű, főleg, ha meredek fajta. De megküzdöttem vele, és jelentem: élek. A küzdelem pedig nem is vészes, ha megfelelő növényekkel az oldalunkon indulunk neki.

A meredek talajviszonyok nem a legkedveltebb élőhelyei növényeinknek. A déli oldalon a meredekebb szögben érkező napsütés okozhat fokozott hőterhelést számukra, a víz pedig olyan gyorsan lefolyik a területről, hogy mire a rézsű lakói észrevennék, már csak hűlt helyét lelhetik. Nem tudunk mást tenni, mint szívósság szerint választani: minél meredekebb a beültetni kívánt lejtőnk, annál ellenállóbb, szárazságtűrőbb növényekkel érdemes megtöltenünk.

Az sem árt, ha választottunk az idő előrehaladtával sűrű gyökérhálózatot növeszt, hiszen ez fogja majd megakadályozni, hogy egy – manapság egyre gyakoribb – intenzív esőzés megcsúsztassa a sártömegeket. Rendkívül kellemetlen tud lenni, mikor több tucatnyi sikertelen próbálkozás ellenére is egyre csak a lefolyt földtömegeket látjuk egy reggel – higgyétek el, ebben volt részem elégszer. Viszont mióta kiismertem a területet, és megtaláltam az idevaló növényeket, a kiüresedett foltok illetve a betemetett és elhalt növények képe, a leomló föld lapátolása rémálmaimban jön már csak elő.

Természetesen a kertépítészet tudománya a rézsű által okozott nehézségek feloldására számtalan megoldást kínál. A legkülönfélébb rézsűelemek és falak mellett már komplett épületeket is telepítenek a lejtők felfogására, de kaphatóak különféle fóliák is. Mi most arra adunk tippeket, milyen növényeket érdemes a rézsűbe ültetni, ha ezt a megoldást választanánk.

Mit ültessünk a rézsűbe?

Az egyik legkedveltebb rézsűfogó a boróka. Örökzöld, metszeni sem muszáj, és igen tetszetős fajtái vannak. Arra feltétlenül ügyeljünk, hogy az terülő habitusú fajták közül válasszunk, és érdemes ezen belül is a gyorsabban nővő típusokra alapozni. A Juniperus chinensis ’Pfitzeriana’, a Juniperus horizontalis ’Blue Chip’ vagy ’Blue Star’, illetve a közönséges boróka terülő változata, a Juniperus communis ’Repandens’ a legkedveltebb fajták.

 Boróka

Jól működik másik kedvencem, a madárbarát kert elengedhetetlen növénye: a madárbirs (Cotoneaster) is. Érdemes télizöld fajtát választanunk belőle, így egész évben díszítheti lejtőnket. Sok fajuk hajtása legyökeresedő, ezt ki szereti, ki nem. Én amondó vagyok, ha a rézsű befuttatása és megkötése a cél, akkor hálásak lehetünk ezért a tulajdonságáért. Sokféle típus közül választhatunk: a Cotoneaster radicans ’Eichholz’ erős növekedésű talajtakaró, az egyik legellenállóbb típus. A Cotoneaster horizontalis ’Bella’ levelei mutatósak, jobban terül, viszont páraigényesebb. A Cotoneaster dammeri ’Parkteppich’ fajtája sűrű ágrendszert nevel, a ’Major’ lassú növekedésű, de tökéletes sziklakerti növény. Mielőtt rányúlunk az első kezünkbe akadó kaspóra, mindenképpen tájékozódjunk, mert a különböző fajtákkal más-és más kompozíciót tudunk létrehozni!

 Madárbirs

Kedvelt rézsűfogó a molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) is. Levele szürke, virágai fehérek. Gyakori gondozást igényel, mert ha virágzás után nem vágjuk vissza, akkor rövid időn belül hajlamos a nyúlásra, ritkulásra – és ebben a formában már igencsak sokat ront az összképen!

Persze, hogy nem maradhat ki az örök favorit, a borostyán sem! Régebben csak árnyékos helyekre ajánlották, de ma már számtalan fajtájának köszönhetően kiválóan dolgozhatunk vele a napon is. Általános szabály (ami alól persze mindig vannak kivételek), hogy a zöld levelű fajták inkább árnyékban szeretnek növekedni, míg a tarka típusok mehetnek a napra. A borostyánokat fiatalabb korukban érdemes öntöznünk, mert felnőve és megerősödve kiváló szárazságtűrésükkel hálálják meg a korábbi gondoskodást. Vigyázzunk ugyanakkor, hogy őshonos borostyánt ültessünk, véletlenül se az invazív budai borostyánt!

Lejtős területek kedvelt növénye a japán rózsa (Rosa rugosa) és a törpemandula (Amygdalus nana) is, az árnyékos helyekre pedig a télizöld orbáncfű (Hypericum calycinum), az ólomgyökér (Ceratostigma plumbaginoides) vagy a ködvirág (Andrachne colchica) szokott jó megoldásnak bizonyulni. Napos oldalra szeretik a borbolyát ültetni, de láttam már csodaszép iszalagos futtatást, és a kúszó lonc sem maradhat ki a felsorolásból.

 Cserjés pimpó

Cserjés pimpó (Potentilla fruticosa), Téli Jázmin (Jasminum nudiflorum), különféle kecskerágók és meténgek – ezek is remek rézsűnövények lehetnek, de ha egy kis illatra vágyunk, esélyes a levendula, kakukkfű, rozmaring és zsálya termesztése is egy-egy ilyen lankán. Az apróbb növényeket sem kell lebecsülni: az ínfű vagy a tollas szegfű, esetleg a csenkesz is megállhatja a helyét.

 Levendula

A rézsű növényekkel való megkötése nagy munka, de ha van elég türelmünk és kitartásunk, igazi oázist teremthetünk. Bár egy dolgot el kell árulnom: a nagyon rossz állásból induló rézsű esetében valószínűleg sosem fogunk tudni lazítani, mert mindig lesznek üres foltok, amiket pótolnunk kell. Már csak azért is, mert a szorgos kis talajlakók imádják tönkre vágni a kínkeservesen összenövesztett alkotásainkat…

De a természet már csak ilyen: mindig tartogat meglepetéseket.

Ajánljuk még:

A „megtört szívek” gyógyitala, az erkölcs jelképe – Mindent az árvácskáról

Városi virág, idén egész télen állta a sarat a belvárosi virágágyásokban is, aki pedig résen volt, tél derekán is szüretelhette a színes virágokat a balkonládájából egyenesen a salátába. Tavasszal a szupermarket pultjaiban a salátamixből hirdette sárgán vigyorogva, hogy helló, itt a kikelet. Az árvácska strapabíró, dekoratív, festőket megihlető virág, ami igen finom is!

 

Már követem az oldalt

X