Kert

Pipacsmezős szelfi, mérgező pipacsszörp – erre figyelj pipacsszezonban

Országszerte piros pipacsmezőket ringat a szél. Olyannyira kívánatosak, olyan szépek, hogy szinte lehetetlen elmenni mellettük úgy, hogy ne akadjon meg rajtuk a szemünk. Tőlük piros a táj, íme, itt van a nyár, írja Váci Mihály. De mire jó a pipacs? Csokorba gyűjtöttem pár ötletet – és néhány fontos tiltást!

Pipacsos szelfi 

Valóban vonzóak a pipacsmezők, és lépten-nyomon akad is, aki megáll mellettük fotózkodni. Ám legyünk résen, mert számtalan baleset keletkezett már ebből. Mielőtt beletaposol a fékbe, gondold át: megéri kockáztatni, vagy biztonságos megállni, lehúzódni, félreállni, kiszállni?!

És begyalogolni a pipacsok közé – az biztonságos? Nos, nem egészen. A pipacsmező is valakié, nem biztos, hogy örül annak, ha idegenek mászkálják össze. De talán még fontosabb: a pipacsmezőben laknak állatok, ott járva megriaszthatunk nyulat, mezei egeret, gyíkot, siklót.

Aki kicsit is félős, hagyja meg a pipacsmezőt a képe hátterének!

A piros virágok lépni közé pedig zárt cipőben érdemes. Ha letörik néhány szál, a pipacs nedve nyomot hagyhat a ruhán, később bánni fogjuk, ha nem szedi ki a folttisztító!

Pipacscsokor otthonra

Bizony, szépen mutatna az ebédlőasztalon, de ha letépjük a virágokat, hamar elhervadnak. Ám van egy jól bevált trükköm, amivel hosszú életűvé lehet tenni a mezőn szedett virágokat! Vigyél magaddal egy vízzel telt vázát, és amint leszedted, ebbe tedd a virágot. Ugyanilyen fontos: ha pipacsszedésre indulsz, legyen nálad olló. Egy kb. 40x40 cm-es dobozt vagy ládát bélelj ki egy nagy kukazsákkal, a zsák száját gondosan hajtogasd vissza a doboz oldalára. Ennek a közepébe helyezd a vízzel telt vázát, vagy széles szájú befőttes üveget. Vágd le a virágokat, nyílottakat és éppen bimbózókat is, és rendezd csinos csokorba. Állítsd a csokrot a vázába, majd a kukazsákot igazítsd rá a csokorra, hogy véletlenül se potyogjanak szerte a szirmok. Így már

kibírnak akár másfél-kétórás autós utazást is a pipacsok.

Odahaza csak ki kell venni az „utazóládából”. Gyorsan issza a vizet, ezért naponta tölts utána frisset! Így akár egy héten át gyönyörködhetsz piros pipacsaidban.

pipacs-felhasznalasa-pipacs-eheto-e

 

Lehet pipacsszörpöt főzni?

A neten lépten-nyomon pipacsszörp receptekbe botlunk, de szépen kérek mindenkit, hogy ne dőljünk be minden ötletnek!

A pipacs enyhén mérgező növény, alkaloidokat tartalmaz, semmilyen része nem alkalmas arra, hogy élvezeti cikké váljon.

Akkor sem, ha a szomszédasszony mondta, vagy ha kedvenc tiktokkere erre buzdít. Nemrégiben egy népszerű külföldi gasztrooldal kedves videóban pipacslekvár készítését mutatta be. Neki se higgyünk! Hagyjuk meg a pipacsot a szemnek, ne próbálkozzunk a fogyasztásával – van egy sor ehető, ízletes, ártalmatlan vagy éppen gyógyhatású virág, ezekről ITT lelhető fel részletes információ.

Meg lehet szárítani a pipacsot?

Meg, bizony. A szárított virágokból csodás képeket készíthetünk. Ehhez frissen kinyílt virágokra lesz szükség, amelyeket tiszta papírlapok közé simítunk. Vágjunk hozzá leveleket, bimbókat is. Finoman préseljük le. Hat-tíz nap múlva megszárad, akkor nekiláthatunk az alkotásnak! Decoupage-ragasztóval rögzíthetjük a virágokat a kép-kompozícióba. Levélfénnyel vagy hajlakkal lefújva bársonyosan fénylő és tartós lesz.

Emellett a piros virág tökéletes választás ahhoz is, hogy viráglenyomatokat készíts belőle. Hogyan? Itt találod a leírást.

pipacs-felhasznalasa-pipacs-eheto-e

 

pipacs-felhasznalasa-pipacs-eheto-e

 

Lepotyogott a pipacs…

Semmi gond! Gyűjtsd össze a kis pipacsgubókat! Szellős helyen szárítsd meg őket, gyönyörű díszei lesznek az őszi dekorációknak, de felhasználhatod a téli kopogtatókhoz, szárazvirág-kompozíciókhoz is. Én nagyon szeretem ezeket a jópofa kis gubókat, olyan kedvesek, könnyen lehet őket rögzíteni tűzőhabba, mohába, vagy akár ragasztóval is.

Ajánljuk még:

Fenyő, orgona, galagonya – Az első gyűjteni- és befőznivalókról

A befőzés szezonja, a téli élelmiszertartalékok és csemegék elkészítésének dandárja ugyan még várat magára, azonban aki szakítani szeretne az alma-körte-cseresznyekompót szentháromságával, már most, a tavasz második felében is számtalan holmit tehet a kamra polcaira. 

 

Már követem az oldalt

X