Kert

Pipacsmezős szelfi, mérgező pipacsszörp – erre figyelj pipacsszezonban

Országszerte piros pipacsmezőket ringat a szél. Olyannyira kívánatosak, olyan szépek, hogy szinte lehetetlen elmenni mellettük úgy, hogy ne akadjon meg rajtuk a szemünk. Tőlük piros a táj, íme, itt van a nyár, írja Váci Mihály. De mire jó a pipacs? Csokorba gyűjtöttem pár ötletet – és néhány fontos tiltást!

Pipacsos szelfi 

Valóban vonzóak a pipacsmezők, és lépten-nyomon akad is, aki megáll mellettük fotózkodni. Ám legyünk résen, mert számtalan baleset keletkezett már ebből. Mielőtt beletaposol a fékbe, gondold át: megéri kockáztatni, vagy biztonságos megállni, lehúzódni, félreállni, kiszállni?!

És begyalogolni a pipacsok közé – az biztonságos? Nos, nem egészen. A pipacsmező is valakié, nem biztos, hogy örül annak, ha idegenek mászkálják össze. De talán még fontosabb: a pipacsmezőben laknak állatok, ott járva megriaszthatunk nyulat, mezei egeret, gyíkot, siklót.

Aki kicsit is félős, hagyja meg a pipacsmezőt a képe hátterének!

A piros virágok lépni közé pedig zárt cipőben érdemes. Ha letörik néhány szál, a pipacs nedve nyomot hagyhat a ruhán, később bánni fogjuk, ha nem szedi ki a folttisztító!

Pipacscsokor otthonra

Bizony, szépen mutatna az ebédlőasztalon, de ha letépjük a virágokat, hamar elhervadnak. Ám van egy jól bevált trükköm, amivel hosszú életűvé lehet tenni a mezőn szedett virágokat! Vigyél magaddal egy vízzel telt vázát, és amint leszedted, ebbe tedd a virágot. Ugyanilyen fontos: ha pipacsszedésre indulsz, legyen nálad olló. Egy kb. 40x40 cm-es dobozt vagy ládát bélelj ki egy nagy kukazsákkal, a zsák száját gondosan hajtogasd vissza a doboz oldalára. Ennek a közepébe helyezd a vízzel telt vázát, vagy széles szájú befőttes üveget. Vágd le a virágokat, nyílottakat és éppen bimbózókat is, és rendezd csinos csokorba. Állítsd a csokrot a vázába, majd a kukazsákot igazítsd rá a csokorra, hogy véletlenül se potyogjanak szerte a szirmok. Így már

kibírnak akár másfél-kétórás autós utazást is a pipacsok.

Odahaza csak ki kell venni az „utazóládából”. Gyorsan issza a vizet, ezért naponta tölts utána frisset! Így akár egy héten át gyönyörködhetsz piros pipacsaidban.

pipacs-felhasznalasa-pipacs-eheto-e

 

Lehet pipacsszörpöt főzni?

A neten lépten-nyomon pipacsszörp receptekbe botlunk, de szépen kérek mindenkit, hogy ne dőljünk be minden ötletnek!

A pipacs enyhén mérgező növény, alkaloidokat tartalmaz, semmilyen része nem alkalmas arra, hogy élvezeti cikké váljon.

Akkor sem, ha a szomszédasszony mondta, vagy ha kedvenc tiktokkere erre buzdít. Nemrégiben egy népszerű külföldi gasztrooldal kedves videóban pipacslekvár készítését mutatta be. Neki se higgyünk! Hagyjuk meg a pipacsot a szemnek, ne próbálkozzunk a fogyasztásával – van egy sor ehető, ízletes, ártalmatlan vagy éppen gyógyhatású virág, ezekről ITT lelhető fel részletes információ.

Meg lehet szárítani a pipacsot?

Meg, bizony. A szárított virágokból csodás képeket készíthetünk. Ehhez frissen kinyílt virágokra lesz szükség, amelyeket tiszta papírlapok közé simítunk. Vágjunk hozzá leveleket, bimbókat is. Finoman préseljük le. Hat-tíz nap múlva megszárad, akkor nekiláthatunk az alkotásnak! Decoupage-ragasztóval rögzíthetjük a virágokat a kép-kompozícióba. Levélfénnyel vagy hajlakkal lefújva bársonyosan fénylő és tartós lesz.

Emellett a piros virág tökéletes választás ahhoz is, hogy viráglenyomatokat készíts belőle. Hogyan? Itt találod a leírást.

pipacs-felhasznalasa-pipacs-eheto-e

 

pipacs-felhasznalasa-pipacs-eheto-e

 

Lepotyogott a pipacs…

Semmi gond! Gyűjtsd össze a kis pipacsgubókat! Szellős helyen szárítsd meg őket, gyönyörű díszei lesznek az őszi dekorációknak, de felhasználhatod a téli kopogtatókhoz, szárazvirág-kompozíciókhoz is. Én nagyon szeretem ezeket a jópofa kis gubókat, olyan kedvesek, könnyen lehet őket rögzíteni tűzőhabba, mohába, vagy akár ragasztóval is.

Ajánljuk még:

A Bodeni-tó zöld szíve, amelyen Esterházy Miklós is kertészkedett – a Mainau virágsziget csodája

Aki a virágot szereti, annak egy látogatás egy virágszigeten mindennél többet ér. Felér egy ajándékkal. Egy elképesztően hatalmas ajándékkal. Talán nem is lehet szavakba önteni azt, amit az ember érez egy ilyen látogatás alkalmával. Azok az illatok, a fények, a hangok és a csöndek, az a páratlan hangulat, ami hatalmába keríti az embert, az nem elmondható. De azért megpróbálom, hátha kedvet kap más is megrészegülni a virágpompától.

 

Már követem az oldalt

X