Kert

Ehető virágok: nyílnak az első finomságok (és mutatjuk, mit készíts belőle!)

 Nyílik a rét és a virágoskert, ideje előszedni a legjobb ehető virágokat tartalmazó recepteket! Mert vadnövényekkel főzni trendi – vagy csak néhány növénybolond hóbortja?

Régi szakácskönyvekben olvashattunk a turbolyamártásról, az ibolyával készült édességekről, az „Ízletes hadiételek” közt a csalánfőzelékről.  Érdemes felfedezni a sok jó ízt, amit a kert, a rét kínál kora tavasszal: elképesztően ízletes utazás lehet a természetes zamatok világába!

Ha körülnézünk kora tavasszal a kertben – amihez térdre kell ereszkedni, érdeklődő alázattal – izgalmas, mi mindent kínál nekünk a föld akkor, amikor még semmit sem vetettünk. A tyúkhúr, a pitypang zsenge levelei már tél végén sarjadnak erősen, ezekből bőven tehetünk a salátába, zöldturmixba. A pitypanglevél ilyentájt az igazi: amikor még zsenge, színe fehérbe hajló. Íze kellemes, gyógyereje teljében: tisztítja a májat, segíti az emésztést, a legjobb tavaszi saláta-alapanyag.

A tyúkhúr, amit előszeretettel gyomlálunk ki, és a tyúkok elé vagy a komposztra kerül, a télvégi salátákból kihagyhatatlan! Magas C-vitamin-tartalma, serkenti az epe- és a veseműködést. A salátába nálunk mindenféle zöld kerül: tyúkhúr, pitypanglevél, salátaboglárka ízletes levélkéi, zsenge pásztortáska, cickafark, árvacsalán és esetleg ibolyalevél. Ha van kéznél, uborkagyalun szeletelve kerül bele retek, sárga- vagy fehérrépa. Mézes-citromos öntettel várja, hogy ízes vitaminokkal kényeztessen.

 
Fotó: Rózsakunyhó

A zamatos turbolyát kissé elfeledtük, pedig eleink nagy becsben tartották. Kora tavasszal, de enyhébb téli napokon is kikandikálnak harsogóan friss levélkéi – de kell hozzá némi melengető napsugár, hogy zamatossá érlelje. A levelek teája vértisztító, anyagcsere-serkentő. Az íze pedig magáért beszél! A francia Fines Herbes fűszerkeverék elengedhetetlen része a turbolya és az ismert frankfurti zöld szósz sem nélkülözheti. Aki megbarátkozott erős, ánizsos aromájával, annak a finomra metélt leveleivel ízesített mártogató biztosan kedvence lesz! Kár, hogy ez az üde zamat csak frissen élvezhető – tehát ki kell használni azt a néhány tavaszi hetet, amikor az akácosok alját belengi a zamatos turbolya átható illata. Egy maréknyit aprítsunk egy csészényi tejfölbe vagy joghurtba, picit sózzuk meg és máris kész az üde, aromás mártogató. Főtt tojással, friss péksüteménnyel kellemes tavaszi reggeli. A főtt tojást bele is reszelhetjük a mártásba, így még táplálóbb lesz: kínálhatjuk főtt hús, vagy füstölt sonka mellé. A hagyományos körözöttet is kicsit megvadíthatjuk, ha petrezselyem helyett turbolyával ízesítjük. Az érett juhtúróval tökéletes párost alkotnak!

Nemsokára hajt a csalán, a komló, a medvehagyma – ezeket is jó szívvel ajánlom. Vadnövények gyűjtéséhez természetesen növényismerettel felvértezve lehet hozzákezdeni, mert ennek is megvannak a szabályai. Aki nem biztos a dolgában, kérjen segítséget szakembertől, vagy keressen egy vezetett túrát!

A tavaszi vad zöldeket leginkább salátákba, esetleg főzelékként tudjuk elképzelni, de olykor a desszertasztal felé kacsintva is felfedezhetünk mennyei finom ízeket. Dél-Tirolban, egy gyógynövényes túrán ismerkedtem meg egy ottani specialitással. Be kell vallanom, elsőre magam is elcsodálkoztam, pedig én aztán igazán benne vagyok minden vadságban. A tavaszköszöntő piknik alkalmával csokoládéba mártogatott repkénnyel is kényeztették ízlelőbimbóinkat. Miféle huncutság ez, milyen tékozló lakoma, hogyan fér össze az egyszerű, közönséges kerekrepkény a csokoládéval – gondoltam addig, amíg meg nem kóstoltam. És láss csodát: egyszerűen mennyei az íz-összhang, pompás együtt ez a két zamat, melyekről úgy véltem, oly messze vannak egymástól, mint ide Dél-Tirol.

 
Fotó: Rózsakunyhó 

A kertben ott a hűséges kerekrepkény, megérdemli hát, hogy ne csak szolid salátát játsszunk vele mindannyiszor. Álljon hát itt a recept – amihez tökéletesek a megmaradt csokoládéfigurák is!

Hozzávalók:

  • 2 marék zsenge repkényhajtás
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

A zsenge repkényhajtásokat 5-6 cm-es darabokra vágjuk – de a legjobb, ha már így szedjük őket. Folyó víz alatt leöblítjük, és teljesen leszárogatjuk. A csokoládét összetörjük, gőz felett megolvasztjuk. A vajat simára keverjük benne, majd a repkény darabokat egyenként megmártjuk benne, és zsírpapíron hagyjuk megdermedni. Jól záródó dobozban, sötét, hűvös helyen tároljuk.

További recepteket és hasznos tudnivalók a „Vadon nőtt étterem” című e-könyvben találtok.

Ajánljuk még:

Aranyló élet teában, szörpben, pesztóban – becsüljük többre az ezerarcú pitypangot!

Idén korábban csörgött a természet ébresztőórája, ezért hamarosan itt a pitypangszezon, és megtelnek a kertek, rétek élénksárga virágokkal. Utálatos, makacs gyom, gyerekek játéka, értékes gyógynövény vagy egy ehető virág? Földrajzi környezet és megítélés kérdése, hogy ki mit gondol a pitypangról. Egy kis pitypang-marketinggel megkísérlem most szalonképessé tenni nagyobb közönség számára is a gyermekláncfüvet, amely e hetekben pöttyözi sárgával a gyepet.

 

Már követem az oldalt

X