Kert

Olcsón, jót vennék – hová menj az őszi növényekért?

Hol érdemes beszerezni növényeket – fogós kérdés ez. Mehetünk kertészetbe, faiskolába, kertészeti áruházakba, vagy nagyáruházak kertészeti osztályára, esetleg fordulhatunk őstermelőhöz vagy piaci árushoz. De melyikkel járunk vajon a legjobban? 

Mi a különbség a kertészet és a faiskola között?

Ahhoz, hogy kiderítsük, hol érdemes bevásárolni a következő kerti szezonokra, fontos tisztázni elsőként az alapfogalmakat. 

Egy kertészet elsősorban a növények kereskedelmével foglalkozik – az eladásra kínált növényeket termesztőktől vagy faiskolákból szerezi be. Szaporítással, előállítással tehát nem (vagy nemigen) foglalkoznak. A legtöbb kertészetben a kínálat nagyobb része import: a déli, nyugati országrészbe zömmel Olaszországból érkeznek a növények, keleten kedveltek a román áruk, északon és északkeleten pedig a határhoz legközelebb eső bázisokból érkeznek a kamionok – persze ezektől eltérő beszállítóországok növényeivel és hazai termékekkel is találkozhatunk. Pár éve divatba jött, hogy a kertészetek a növények mellett gyakran árulnak különféle kiegészítőket is: növényápolási termékeket, kerti bútorokat, dekorációkat, előregyártott kerti tó medreket, kertészeti eszközöket és egyéb tárgyakat – de a tapasztalat az, hogy ezeknek az ára nem igazán tud versenybe szállni a multik nyomottabb áraival.

A faiskola az a hely, ahol a fákat, cserjéket, örökzöldeket nemcsak forgalmazzák, hanem termesztik is. A náluk kapható növényeket saját maguk nevelik a kezdetektől fogva. Nagyon fontos átgondolnunk, mit is jelent ez! Például azt, hogy mivel az itt kapható növények életük első szakaszától kezdve a faiskolában növekednek, biztosak lehetünk benne, hogy a náluk kapható fajták jól viselik a hazai éghajlatot. Mivel nem egy más klímájú országból importálták őket, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy megvásárlás és kiültetés után biztonsággal megerednek, begyökeresednek. (Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kertészeti árudákban ne lennének hazai és hazai klímát jól bíró fajták, már csak azért is, mert az árudákban számos hazai faiskola és termesztő növényét is megvásárolhatjuk.)

Nagy erővel törtek be a piacra a hatalmas kertészeti áruházak, amelyek nagytételben kínálják a szezonális növényeket az állandó növénykészlet mellett. Találunk itt mindent, mi szem-szájnak ingere: edényeket, bútorokat, kertépítési alapanyagokat, szobanövényeket, lakásdíszeket, mulcsokat, kavicsokat, szezonális díszeket, tápokat, kegyeleti tárgyakat – tényleg szinte mindent. Az itt szerzett tapasztalataim nagyon vegyesek. Az én tapasztalatom az, hogy az áruházi kínálat nagy része sokkal kedvezőbb áron szerezhető be a kertészetekben és faiskolákban – eltekintve az akciós időszakoktól, amikor valóban jutányos áron szerezhetünk kincseket. Nagyáruházban leginkább az éppen aktuális növénycsomagokat és a kiegészítőket érdemes beszerezni szerintem. Ugyanez a tapasztalatom a különféle barkácsáruházak kertészeti osztályaival kapcsolatban is: nagy választékuk van, sok izgalmas kiegészítőt kínálnak, de csak a megfelelő pillanatban elcsípett, akciós termékek ár-érték aránya elfogadható.

Őstermelők, piacok, vásárok – ezek az én örök kedvencem. Bár e helyeken sokkal szűkebb a választék, és zömmel csak szezonális növényeket tudunk beszerezni, olyan értékek társulnak a vásárlás mellé, amikkel sehol máshol nem találkozom. Egyrészt ezeknek a rendezvényeknek lelke van – nem elvont szinten, hanem az életüket a természettel összhangban élő őstermelők, a lelkes és okos fiatalok, a tiszteletet érdemlő, tapasztalt idős urak és asszonyok által. Egy ilyen eseményt meglátogatni igazi ünnepnap azok számára, akik nemcsak díszletnek építenek kertet, hanem élettérnek, relaxációnak, kapcsolódásnak is. Rengeteg hasznos információt tudhatunk meg, elsőkézből leshetjük el a növény egészséges neveléséhez szükséges fortélyokat, nem mellesleg olyan emberek megélhetését támogathatjuk, akik szívvel-lélekkel nevelik és gondozzák eladásra kínált növényeiket. Szezonális növényekben, fűszer- és gyógynövényekben szerintem a legnagyobb kincseket itt lehet találni, és ha szerencsénk van, az árakat tekintve is pozitívan csalódhatunk. Az elmúlt időszakban sok, nagyon jó áron kínált növényt szereztem be piacokról, vásárokból, és azt kell mondanom, hogy ezek bírják a legjobban a kertben. Ráadásul, ha megtaláljuk azt a standot, ahova szívesen járunk vissza, újabb lehetőségünk nyílik a tartalmasabb beszélgetésekre, és szinte észrevétlenül rázódunk bele a kertművelés mindennapi feladataiba.

Növényvásárláskor erre figyelj

Bárhol is vásároljunk, érdemes megnéznünk a címkét a növényeken, hiszen ezekből sok fontos információt megtudhatunk. Az úgynevezett növényi útlevél törvényi előírás szerint tartalmazza többek között az elnevezést, az országkódot, a felelős hatóság nevét, a termelő nyilvántartási számát, egy egyéni sorozatszámot és a növény botanikai nevét. Így megtudhatjuk, honnan származik növényünk, és azzal kapcsolatban is tájékozódhatunk, hogy milyen fajtával van dolgunk. Ez például a gyümölcsfák esetében nagyon fontos, hiszen odáig rendben, hogy tudjuk, barackfát vennénk, de azt sem árt tisztázni, korai vagy kései érésű fajtát ültetünk. Idehaza mindenképp az utóbbi javasolt.

Mivel a megfelelő növények kiválasztásán múlik kertünk egészsége, a vásárlás során ezekre az apróságokra mindenképp figyeljünk oda:

  • Az árut kínáló hely külleme és a növényállomány állapota. Ha egy rendezett környezetet látunk magunk előtt, és ha a növények egészségesek, elrendezésük kulturált, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ott lelkiismeretes, megfelelő növényápoló- és nevelő munka zajlik.
  • Fordítsuk meg az edényeket! Egy növényállományára igényes, szakszerű munkát végző szakembernél nemigen fordulhat elő olyan eset, hogy a növény gyökérzete kinő az edényből, vagy ami még rosszabb: a növény legyökeresedik a homokos, kavicsos, esetleg textiles aljzatba. Igen nagy a csalódás, amikor egy már régen kigyökeresedett növényt viszünk haza, és ollóval próbáljuk róla levágni a fekete edénydarabokat... Ráadásul ilyenkor szinte minden esetben megsértjük a gyökérzetet is, ami emiatt akár tönkre is teheti a növényünket.
  • Hajoljunk közelebb! Bár a növények messziről egészségesnek tűnnek, érdemes közelebbről is szemügyre vennünk a leveleiket. Ha azt látjuk, hogy azokon foltok, barnulások, pöttyök, elszíneződések, lyukak vannak, akkor nagy eséllyel megfertőződtek valamilyen vírussal, baktériummal vagy károsító támadta meg őket. Ezeket ne vigyük haza, mert nagy eséllyel átvisszük a problémát az otthoni növényeinkre is. (Természetesen az elváltozások egy részét tápanyaghiány vagy túltáplálás is okozhatja – de a megfelelő alapismeretek birtokában ezektől könnyen megkülönböztethetjük a problémás eseteket.)
  • Korrektség. Az egyik legfontosabb tényező. Van-e részletes, minden információra kiterjedő árjegyzék? A növények fel vannak-e címkézve? A rosszabb állapotú növényeket a korrektség elve mentén leértékelték-e, vagy ugyanazon az áron akarják eladni, mint az egészséges, fejlett fajtársakat? Érdemes figyelnünk minden részletre, mert nem mindegy, hogy adott növényből a kiscserepes vagy a kétliteres edénybe ültetett kerül annyiba, és az sem elhanyagolható információ, hogy hány centi magas az adott áron kínált növény? Jól hangzik, hogy a gyertyán csak ötszáz forint, míg máshol meg ötezer – de míg az előző egy maximum húszcentis magonc, az utóbbi egy közel két méteres szabadgyökerű fa.

Zárszóként hadd adjak egy jótanácsot: egyik őszi hétvégén kerekedjetek fel, és szánjatok pár órát egy piac vagy egy helyi vásár felkeresésére. Beszélgessetek a növénystandoknál, kérdezzetek sokat, és vigyetek haza egy-egy növényt. Jó eséllyel lesz pozitív tapasztalatotok, és amikor a következő szezonban azt látjátok, hogy az elültetett növény egészségben fejlődik, ráéreztek arra, mennyire felemelő kicsiben, kicsiktől, kicsinyesség nélkül vásárolni.

Ajánljuk még:

Reichenau: egy zöldségsziget kolostorral, amely a Világörökség része

Zöldségsziget egy kék tó közepén, amely több száz évvel ezelőtt a nyugati műveltség egyik központja volt – ez Reichenau. Gyógynövények, zöldség, szőlő, 1300 éves kolostor: olvastam a sziget ismertetőjét, és már tudtam, hogy ez egy olyan hely, ami nem szabad kihagynom. A Bodeni-tóban lévő Reichenau szigete a természetes béke oázisa az utazónak, egyben az UNESCO Világörökség része.

 

Már követem az oldalt

X