Növények a legsanyarúbb körülmények közé

Kert

Növények a legsanyarúbb körülmények közé

A legnagyobb igyekezetem ellenére is vannak olyan részei a kertnek (főleg a rézsűnek), ahol hiába is próbálkoztam bármivel, egyszerűen semmi sem élte túl a megpróbáltatásokat. Kinek a föld összetétele nem volt megfelelő, kinek a víz volt kevés, valamelyiknek a tűző nap nem tetszett, de olyan is akadt, amelyik mindenféle ok nélkül mondott búcsút az otthonának. Idegtépő harcokhoz vezethet egy ilyen meddő folt beültetése, ami rengeteg energiát, és nem utolsó sorban rengeteg pénzt is felemészthet.

Az ilyen helyzetekre próbálunk meg mentőövet dobni, és olyan növényekkel előrukkolni, amikkel még a legreménytelenebb helyeken is nagy eséllyel lehet próbálkozni – bízunk benne, hogy sikeresen. Lássuk tehát a legkeményebb túlélőket a növények világában!

Sásliliom

A sásliliomot még hosszú évekkel ezelőtt ajánlotta egy kertész ismerősöm, de akkor még nem igazán állt hozzám közel ez a faj. Évekig kikerült a látóteremből, mígnem egy sikertelen kísérletezés után újra eszembe nem jutott a jó tanács, és megpróbálkoztam a telepítésével. Meglepetésemre nemhogy csalódást nem okozott – bőven túlteljesítette a várakozásaimat:

kánikulában is teljes pompájában virágzott, nem érzékeltem, hogy kényes lenne a talajra, és az sem okozott gondot neki, hogy viszonylag kevés csapadékhoz jutott.

Fotó: Pixabay / Elstef

A sásliliom számos változatban kapható: a fehér, a sárga, a rózsaszín és a vörös csak pár a választható színekből. Külön előnye, hogy levélzetét hosszú, földre hajló, sásszerű levelek alkotják, amelyek között a kert hasznos élőlényei is megpihenhetnek vagy elbújhatnak a ragadozók és a ház éber őrei elől. Nagyon egyszerűen nevelhető, és annak ellenére, hogy alapvetően a napos, világos helyeken virágzik igazán, jól eléldegél a félárnyékos részeken is.

Rozmaring

Az egyetlen növény a kertemben, ami az elmúlt közel egy évtizedben még sosem okozott csalódást. Megél, sőt vígan él a diófa alatt, a száraz rézsűn, a termőföldnek nem nevezhető közegben és öntözés nélkül is – ráadásul a nem éppen kistestű kutyáim laza átgázolásait is bátran elviseli. Sőt mi több: megfigyeléseim szerint kifejezetten nagyra és gyönyörűre nő a szárazabb, napsütötte helyeken, így kiváló mentőövem egy-egy kiüresedő rézsűfolt betakarására vagy a kevésbé jó kondíciókkal rendelkező szegletek beültetésére.

Fotó: Pixabay / Hans

Virágai beporzók ezreit vonzzák a kertbe, erős hajtásai között biztonságban pihenhetnek meg a gyíkok, és amiért a leginkább belopta magát a szívembe:

kiváló játszótere kerti madarainknak – a verebek tucatjával bújnak meg erős bokrának ágai között. Bátran ajánlom a legreménytelenebb körülmények közé is!

Macskamenta

A macskamenta jól viseli a hőséget, a szárazságot, és talajban sem válogat. Igazi Jolly Jokere a kertnek. Virágai fehér, kék vagy lila színben pompáznak, de a körülöttük bokrot alkotó levelek is helytálló díszei az ágyásoknak. Kiváló választás lehet, ha sziklakertekbe, utak mellé vagy kőlépcsőkhöz keresünk olyan megoldást, ami még a nagytömegű beton által sugárzott hőt is elviseli a forró nyári napokon.

Fotó: Pixabay / Sonla Kalee

Gondozása egyszerű, ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek, és öntözésével sem kell bajlódnunk, ha csak nem heteken át tartó aszállyal kell megküzdenünk – mert azért olyankor neki is kell egy kis utánpótlás. Kiváló szomszédja lehet a legtöbb kerti növénynek, és üde színfoltja a virágágyások társításainak is.

Porcsinrózsa

Édesanyám sosem volt nagy kertrajongó, de a porcsinrózsát – amióta csak az eszemet tudom – emlegeti. A sokak által csak kukacvirágnak hívott túlélők királynője, ami leginkább szárazságtűrő és „mindenholkibírom” képességeiről híres.

Az igen alacsony, de annál szívósabb porcsinrózsa egy pozsgás egynyári dísznövény, ami szinte szőnyeget alkotva terül el a kiszáradt talajok felett.

Apró levelei húsosak, tűszerűek, tölcsér alakú virágai pedig rikító rózsaszín, sárga, narancssárga és pirosas színekben nyílnak – méghozzá nem kis számban…

Fotó: Pixabay / Elstef

Kifejezetten igénytelen növény, ami nem igényel szinte semmilyen törődést, így a legalkalmatlanabb helyeket is megvédi az elnéptelenedéstől. Jól tűri a forróságot, a szárazságot, a tűző napot, és betegségekkel, kártevőkkel szemben kifejezetten ellenálló. Egynyári ide vagy oda – a porcsinrózsa igazi mentsvár az elkeseredett kertészek számára.

Az árnyékos helyek sem egyszerűek

Bár vitathatatlanul a száraz, forró, napsütötte szegletek jelentik a legnagyobb kihívást a kertészek számára, azért az árnyékos kerti részek sem adják könnyen magukat. Nehéz olyan növényt találni, ami nemcsak megél, hanem jól is érzi magát ezeken a sötét helyeken – hát még olyat, ami illik is az elképzeléseinkhez.

Az árnyékkal küzdőknek is igyekszünk segíteni, ezért összegyűjtöttünk olyan fajokat is, amelyeket bátran elültethetünk nagy fák alá vagy sötétebb kerti területekre:

  • Vinca minor, a kis télizöld meténg
  • Dryopteris filix-mas, az erdei pajzsika
  • Hosta fajták, azaz az árnyékliliom változatai
  • Ajuga reptans, az indás ínfű
  • Dicentra spectabilis, a nagy szívvirág
  • Heuchera fajták, vagyis a tűzeső változatai
  • Pachysandra terminalis, a japán kövérke
  • Brunnera macrophylla, a kaukázusi nefelejcs

Ajánljuk még:

Halvány mályvarózsa – egy ritka gyógynövény a mezők sűrűjében

Amikor kirándulni vagy túrázni indulnak a családok, a legtöbbször olyan útvonalakat keresnek, ahol különféle látványosságok, nevezetességek, kiemelkedő esztétikumok vagy nagyobb látogatóközpontok, bemutatóhelyek kapnak helyet. Ezért sokak számára kiesnek az olyan valóban természetes élőhelyek, amelyek igazi kincseket, fajritkaságokat rejtenek magukban. Pedig a mezők, rétek, bozótosok és erdőszélek háborítatlan ösvényein járva magunk is felfedezőkké válhatunk, és egy-egy kaland alkalmával még házi patikánkat is gazdagíthatjuk – akár olyan fajokkal is, amelyeket a gyógynövényboltokban sem igen láthatunk.