Kert

Krumplitermesztés okosan: mutatjuk, mit és hogyan csinálj!

Idehaza körülbelül hetvenféle burgonyát forgalmaznak. Vakmerő vállalkozás lenne mindegyiket sorra venni, ezért induljunk el az alapoktól: melyik besorolás mit jelent, és milyen színt keressünk, ha egyszer már tudjuk, mit ültetnénk odahaza? Mutatjuk!

A burgonya ABC

Ahhoz, hogy tudjuk, milyen burgonyát érdemes termesztenünk, ismernünk kell a család igényeit, és persze azt, melyik krumpli milyen formában lesz a legfinomabb. Ebben a legnagyobb segítséget a burgonya ABC adja. A betűbesorolás jelentése így alakul:

A= nem szétfövő, B = inkább nem szétfövő, C = szétfövő 

Az A-típusú burgonya nem pürének való: rakott krumpli és saláta lesz az otthona. A B-típusú a mindenes. Főzéskor alapvetően egyben marad, de szét is főzhető. Ha csak egyfélét vetnénk, akkor ezt válasszuk! Kifejezetten sültkrumplihoz ajánlott a C-típusú burgonya.

A szín viszont nem számít!

Ugyanúgy szétfőhet a piros, mint ahogy megsülhet a sárga, semmit nem jelent, milyen héj alatt búvik meg a burgonya.

Krumplitermesztés a kertben

Ha már tudjuk, milyen formában szereti a család a legjobban a krumplit, érdemes megfontolni, hol és milyen mennyiségben termesztenénk belőle. Ezután már csak azt kell kitalálni, pontosan melyik fajtát válasszuk – választék van bőven!

Vegyük sorra érési idő szerint: korai fajtákból a Balatoni rózsa az egyik kedvencem. Jól tárolható, világossárga húsú, de védőnövényeket bőven igényel, ugyanis fitoftórára fogékony, ára 3500/ 50 db. Ellenállóbb fajta az Evolution, és sütésre és főzésre is alkalmas, bőtermő „jolly joker” az Esmee burgonyafajta, ami már 2500 forintért is kapható. Korai, nem szétfővő, kiváló minőségű, jól tárolható burgonya az Anuschka. Igen bőtermő, vírusokkal szemben erős ellenállást mutat, de a gombás (rizoktónia) és baktériumos (varasodás) betegségeknek is ellenáll – 50 db vetőgumó 1800 forint körül kapható.

A középérésűek közül jól tárolható, bőtermő és jóízű a Hópehely, ez a leginkább ellenálló fajta, ráadásul 2200 forinttól elérhető. Ugyancsak előnyös tulajdonságokkal rendelkezik a Babylon, sárga húsúak közül pedig az Alegria. Mindegyik alkalmas sütésre és főzésre is. 

Korai salátaburgonyának a kiflikrumplit, más néven Cherie-t érdemes vetni, ha pedig ellenálló, biotermesztésben eredményesen használható fajtát keresünk, akkor a Sarpo Mira a jó választás- bár ez késői fajta, és tenyészideje is hosszú. A Desiree könnyen termeszthető, bő termésű, vegyes hasznosítású étkezési burgonya, aminek élettani stabilitása kiemelkedő, és 2000 Ft/50 db az ára.

Hogyan lesz a jó krumpli?

A burgonya a legtöbb talajon eredményesen termeszthető, de érdemes gondoskodnunk a tápanyag utánpótlásáról. Szereti a komposztot, és ültetését érdemes gondosan megtervezni, ha ugyanis későn ültetjük, akkor a lomb nem lesz még annyira fejlett, hogy megvédje a talajt a kiszáradástól- legkésőbb április első felében igyekezzünk elvetni, hogy ne járjunk így!

Időjárástól függően húzhatjuk a hónap végéig is, de a túl sokáig halogatott ültetés akár komolyabb termésvesztést is eredményezhet.

A burgonya szereti az öntözést, ez egyre inkább elengedhetetlenné is válik hazánkban. Sajnos hamar betegségek és károsítók áldozata lehet, ezért oda kell rá figyelni.

Amikor és ahogyan csak lehet, kerüljük a vegyszerek használatát! Ezek helyett a megfelelő növénytársításokban, a természetes védekezést segítő szervezetekben és a növény megfelelő kondíciójában keressük a megoldásokat! Jó párosításokról itt beszélt Borbás Marcsi: 

Ha a megtermett krumplit tárolni is szeretnénk, ne feledjük: a tárolhatóság három legfontosabb eleme a fajta, a krumpli egészségi állapota, és a tárolóhely alkalmassága! Feltétlenül gondoljuk át, szellőzik-e a hely, illetve mekkora hőmérséklet biztosított!

Burgonyatermesztés a balkonon

Bizony, kert nélkül, akár a balkonon is termeszthetünk krumplit egy nagyobb zsákban vagy egy erre szánt edényben. Föld, víz és odafigyelés szükséges hozzá, cserébe fél-egy négyzetméteren megtermelhetjük a család éves krumplifogyasztásához szükséges mennyiséget!

Borbás Marcsi ebben a videóban mutatta meg, hogyan: 

Krumpli ide vagy oda: ne adjuk olyan könnyen magunkat! Pár kattintás, egy kis olvasás, és máris krumpliárnyalatok tucatjával tölthetjük meg kertünket. Ki tudja: talán olyan fajtával is találkozunk, ami örökre beveszi konyhánkat.

Nyitókép: Czapp Árpád | Pexels

Ajánljuk még:

Hoztam valamit a régi kertből – virágnyelven bontakozó életet

A virágkóstolókon az asztalon láthatatlanul ott van a biodiverzitás, a tradíció és az innováció, az ökológiai szemlélet, a nem-növekedés, a rendszerben gondolkodás, a fenntarthatóság. Azon vagyok, hogy ezt virágnyelvre fordítsuk, és megérezzük, megérthessük a virág valódi lényegét. Személyes vallomás következik: a kertet választottam és a könyvtárszobát – így teremtettem kerek világot szavakból és virágokból.

 

Már követem az oldalt

X