Környezettudatosság a kertben: mivel váltsuk ki a műanyagokat a kerti munkák során?

Kert

Környezettudatosság a kertben: mivel váltsuk ki a műanyagokat a kerti munkák során?

Sokat írtunk már arról, hogy a környezetünkbe kerülő műanyagok számtalan formában és egyre nagyobb mértékben terhelik környezetünket, komoly veszélyt jelentve a teljes életközösségre. Az információk megléte mellett azonban még mindig komoly gondot okoz, hogy mindennapjaink során nem szembesülünk azzal az elképesztő ténnyel, hogy már a kertben használt eszközök és alapanyagok nagy része is műanyag vagy tartalmaz műanyagot, és így a jószándék és tenni akarás építő lépései közé némi árnyék is belibben.

Egy kis odafigyeléssel és némi tervezéssel azonban könnyedén elejét vehetjük a láthatatlanul zajló rombolásnak, és a ftalátokkal és egyéb mérgekkel szennyezett kerti műanyagok helyett természetes, természethez igazodó és ártalmatlan megoldásokra válthatunk. Ezúttal ebben igyekszünk segíteni: olyan ötleteket hoztunk el olvasóinknak, amelyek segítségével pikk-pakk elköszönhetnek a műanyagoktól, és olyan eszközökre válthatnak, amelyek nemcsak nekünk, de a teljes kerti ökoszisztéma számára sokkal fenntarthatóbbak és egészségesebbek lesznek.

Az első ilyen kardinális kérdés a kötözőanyagok termékcsoportja. Rengeteg féle megoldást érhetünk el a boltok polcain, azonban a ma kínált anyagok döntő többsége már műanyag vagy nagymértékben tartalmaz káros anyagokat. A műanyag kampók, kötözők és klipszek valóban gyorsabb és egyszerűbb alternatívát kínálhatnak, de ez esetben nem biztos, hogy a gyorsaságra vagy az egyszerűségre kell törekedni.

Fotó: Pixabay / Congerdesign

Ha a praktikum mellett olyan szempontokat is szeretnénk figyelembe venni, mint a természetvédelem, élőhely regeneráció, biodiverzitás és az ökoszisztéma egyensúlya, akkor ne gondolkodjunk csak természetes anyagokban gondolkodjunk!

Itt van rögtön a kenderkötél, aminél jobb és természetesebb nemigen kell. Elérhető mindenféle méretben, hosszúságban és vastagságban, és szinte nincs olyan rögzítési munka, amit ne tudnánk vele megoldani. Vékonyabb formái kiválóak paradicsom, paprika kötözéséhez, a vastagabb kivitellel gyönyörűen lehet kötözni a fákat, és ha két oszlop közé feszítjük ki vastagabb kiviteleit, akkor egy kis kreativitással kiválthatjuk a műanyag rögzítőhálókat is.

Fotó: Pixabay / Congerdesign

A boltban kapható műanyag futtatóhálók kifejezetten veszélyesek kertünk élőlényeire, kiváltképp madaraira, akik könnyedén beleakadhatnak, és ott lelhetik halálukat. Azonban, ha az oszlopok közé két-három (vagy akár 4-5) sorban kifeszítünk egy vastagabb kötelet, akkor azokhoz könnyedén tudjuk majd kötözni az ilyen módon nevelendő növényeket. Véleményem szerint munkában sem jelent többet, sőt! Ha valaki dolgozott már ezekkel a vékony műanyag hálókkal, pontosan tudja, hogy sokszor csak a fejfájás jár velük…

A kenderen kívül természetesen más anyagokból készült kötözőket is elérhetünk: divatjukat élik a kókuszrost és szizálrost kötelek is.

A szizál az Agave sisalana leveléből nyert szál, amit igen változatos felhasználás jellemez: a macskakaparóktól kezdve a céltáblákon át a fejdíszekig sok mindenre használják, és előnyös tulajdonsága, hogy a belőle készült kötelek jóval rugalmasabbak a kenderköteleknél.

Fotó: Pixabay / Kate Cox

Az egyre gyakoribb és erősebb szelek miatt a karókra is nagyobb szükségünk van, és ahogyan az igény nőni kezdett, a boltokban is megjelentek a műanyagozott kivitelek. Értem én, hogy tetszetősebb, de teljesen felesleges egy zöld műanyaggal bevont karót megvásárolni azért, hogy növényeinket hozzá kötözzük. Kiválóan megfelel a célra a kezeletlen bambuszkaró is (bambuszoktól szabadulni kívánó kerttulajdonosok és szomszédjaik előnyben) és a jól bevált, különböző méretekben kapható fa karó is. Sőt. Ha lehetőségünk adódik előre, és átgondoltan tervezni, akkor sok esetben még ezekre sem feltétlenül lesz szükségünk: nálunk például az idén a belső kerítés mellett lettek elültetve a paradicsomok, így azokat a kerítéshálóhoz tudom majd kötözni. Hasonló a véleményem a díszesebbnél díszesebb ágyásszegélyekről: nemcsak feleslegesek, de rendkívül ártalmasak is. Véleményem szerint

nincs szebb a természetes határolóknál: számos növényfaj közül választhatunk, amelyek kiválóan eleget tudnak tenni a feladatnak.

De ha mindenképpen szegélyre vágyunk, akkor válasszunk természetes megoldást (akár mogyoróvesszőből font, akár fa szegényt), de akár építhetünk is nagyobb kövekből, építkezésből megmaradt térkövekből vagy téglákból.

Fotó: Pixabay / Paul Neumann

A talaj takarásának, a gyomok visszaszorításának módszerei is lehetnek már sokkal kevésbé műanyag-orientáltak: a jutaszövetből készült talajtakarók és a 100%-ban lebomló alternatívák szép lassan beszivárognak a boltok polcaira. A töltésgyékények kiválóan helyettesítik a rézsűket borító műanyag fóliákat, a kókuszrost korongok és szövetek műanyagszennyezés nélkül tartják távol a gyomokat, és védelmet nyújtanak a talaj eróziója ellen is. Bár töredelmesen bevallom, magam még nem próbáltam:

a szövetek rögzítésére is léteznek már műanyagmentes megoldások, ilyen a bambusz talajtakaró rögzítő kampó is, amit a műanyag megoldások környezettudatos alternatívája.

Elérkeztünk azt egyik legbosszantóbb témához: a zöldhulladékok, lemetszett részek fekete zsákos gyűjtéséhez. Gyomorgörcsöt tudok kapni, amikor a családi házak előtt tucatjával sorakoznak a fekete műanyagba tuszkolt értékes zöldek tömegei – mintegy kiváló illusztrálásként mai modern világunk agymenéseinek.

Fotó: Pixabay / Lutz Peter

Gondoljunk végig valamit: tudjuk, hogy a talaj takarása nem csak előnyös, de egyre inkább szükséges is. Tudjuk, hogy a biodiverzitás és ezzel az egészséges élőhely és környezet egyik alapfeltétele a megfelelő élőhelyek biztosítása, aminek meghatározó része mind az avar, mind a kertben meghagyott természetes farakások, kupacok és társaik. Emellett tudjuk, hogy a komposztálás milyen áldásos dolog, hogy a lemetszett részek döntő hányada alkalmas takarásra, és azt is tudjuk, hogy a műanyagok szépen lassan megfullasztanak minket. Akkor miért? Miért tömködjük kertünk értékes részeit a fekete zsákokba, és szállíttatjuk el valahova, ahol végső soron komposzt lesz belőle, majd később ezt a komposztot pénzért vásároljuk vissza. Hol van itt a logika, az észszerűség vagy a felelős gondolkodás? Ami használható, azt használjuk fel!

Kerüljön a zöldhulladék a komposztba, a talajra, hagyjuk ott a sövények aljában, hogy életek ezrei lelhessenek otthonra benne – adjuk vissza annak, akié: a természetnek.

Ez nemcsak környezetbarát megoldás, hanem pénztárcakímélő is, ráadásul, ha szokásunkká tesszük, akkor kertünk egészségén is hamar érezni fogjuk pozitív hatásait.

A mindannyiunk számára előnyös és észszerű megoldások egész sora ott lapul a szemünk előtt, csak egy pillanatra kell megállnunk és megnyugodnunk, hogy logikus gondolkodással és nyitott hozzáállással észre is vehessük. Arra biztatok mindenkit, hogy szép lassan vezesse ki kertjéből a műanyagokat, és adjon teret olyan természetes megoldásoknak, amelyek számára is csak pozitív hatásokkal járnak!

Ajánljuk még:

Halvány mályvarózsa – egy ritka gyógynövény a mezők sűrűjében

Amikor kirándulni vagy túrázni indulnak a családok, a legtöbbször olyan útvonalakat keresnek, ahol különféle látványosságok, nevezetességek, kiemelkedő esztétikumok vagy nagyobb látogatóközpontok, bemutatóhelyek kapnak helyet. Ezért sokak számára kiesnek az olyan valóban természetes élőhelyek, amelyek igazi kincseket, fajritkaságokat rejtenek magukban. Pedig a mezők, rétek, bozótosok és erdőszélek háborítatlan ösvényein járva magunk is felfedezőkké válhatunk, és egy-egy kaland alkalmával még házi patikánkat is gazdagíthatjuk – akár olyan fajokkal is, amelyeket a gyógynövényboltokban sem igen láthatunk.