Kezdetét vette a költési szezon – vigyázz te is kerted madaraira!

Kert

Kezdetét vette a költési szezon – vigyázz te is kerted madaraira!

Kezdetét vette az igazi tavasz, és ezzel együtt a természet is új életre kel. Egymás után bontják szirmaikat a virágok, csapatostul rajzanak ki a beporzók, és nászénekektől vált hangossá a kertünk. Az év egy különösen csodálatos időszaka ez, amikor milliónyi élet kezdi meg szárnyalását, beépülve a természet sokszínű rendszerébe, hogy puszta létezésével is segítse a fennmaradásért vívott küzdelmeket.

A kérdés már csak az, hogy mi hogyan tudunk segíteni? Hogyan kell felelősen eljárnunk a tavaszkezdetkor, hogy ne zavarjuk párt kereső vagy már éppen családot alapító madarainkat, hogyan biztosítsuk számukra a nyugodt költési szezont, és hogyan támogassuk őket annak érdekében, hogy sikeresen kireptethessék fiókáikat? Röviden összefoglalva: felelős kertművelő szokásokkal és gyakorlatokkal.

Olyan természetet tisztelő és figyelembe vevő magatartásra van szükség részünkről, amely elegendő teret hagy a körülöttünk élő madaraknak, és biztosítja számukra a békés egymás mellett élés alapfeltételeit.

Ehhez nem árt tisztában lennünk azzal sem, hogy a tavaszi kerti munkák mikor és milyen formában befolyásolhatják viselkedésüket vagy miképp lehetnek hatással a költési szezon sikerességére. Ebben igyekszünk most segíteni! Összefoglaltuk azokat az alapvető tudnivalókat, amelyekre feltétlenül figyelnünk kell a tavasz kezdetekor: madaraink és a körülöttünk elterülő ökoszisztémák védelméért.

Fotó: Pixabay / C. G.

Ideje abbahagyni az etetést!

A fagyok elmúltak, az első élelmet adó növények már kihajtottak, és bizony a madarak is korán vágtak bele a párkeresés izgalmaiba. Épülnek a fészkek, megtelnek az odúk, és lassacskán érkeznek az első fiókák is, akik a tojásból való kikelésük után máris élelemért kiáltanak.

Fontos tudnunk, hogy ilyenkor még a magevő fajok is állati táplálékkal etetik fiókáikat – nincs szükségük a téli etetők kínálatára.

És nemcsak, hogy szükségük nincs: egyenesen veszélyes kiszórt magokat hagyni az etetőn, hiszen egy-egy ilyen mag könnyen a fióka torkán akadhat, ezzel a törékeny apróság halálát okozva. Hagyjuk tehát abba az etetést, takarítsuk ki az etetőket, és bízzuk a többit a természetre! Kiválóan meg fogja oldani!

Fotó: Pixabay / Tania van der Berghen

Felejtsük el a gallyazást, kivágásokat és a sövények nyirbálását!

A költési időszakban végzett bokor- és fakivágások, illetve a kísérő munkálatok számos faj sérülését és elhullását is okozhatják, ráadásul az élőhelyeket is károsíthatják. Természetesen nem arról van szó, hogy ne lehetne a kertben metszeni, de a nagyobb munkákat akkor is halasszuk el az őszi szezonra, ha időhiány miatt eddig nem sikerült elvégeznünk őket! A sövényekben, bokrokban számos énekesmadarunk rakhatott már fészket, és egy intenzívebb zavarás akár azt is okozhatja, hogy felhagy a fészek további építésével vagy akár a teljes költéssel is.

A madarak között ugyanúgy megtalálhatóak a különböző „személyiségtípusok”, mint az emberek között, ezért egy-egy érzékenyebb egyed esetében komoly károkat is okozhatunk. Amit tehát nem muszáj, azt ne bolygassuk!

Fotó: Pixabay / Michaela Wenzler

A tiszta víz mindenki számára nélkülözhetetlen!

Madaraink sincsenek ezzel másként. A természetes vízforrások beszűkülésével egyre inkább rászorulnak az ember által biztosított itatókra, amelyeknek nem megfelelő kezelése azonban tragédiához is vezethet. A madáritatókban és környékükön ugyanis könnyen elszaporodhatnak olyan kórokozók, amelyek végzetesek lehetnek a kisebb testű madarak számára, így az itatók tisztán tartása nem elhanyagolható feladatunk!

Gondoskodjunk rendszeresen a friss vízről, és takarítsuk gyakran az itatókat – főleg abban az esetben, ha madaraink körében kedvelt, forgalmas itatóról van szó.

Fotó: Pixabay / Alexa

Egy apró figyelmesség teljes fészekaljakat menthet meg!

A természetnek és a benne élő fajoknak egy különleges és figyelemreméltó tulajdonsága az alkalmazkodás képessége: irigylésre méltó rátermettséggel alkalmazkodnak a megváltozott környezeti feltételekhez. Ezt teszik kertünk madarai is akkor, amikor mindennapjaikat gyakran zavarják meg az olyan ragadozók általi fenyegetések, mint például kedvenc házimacskánk sosem szűnő prédaejtési késztetése. Ilyenkor – érthető – nem érzik kellő biztonságban magukat a sövény sűrűjében, és inkább kicsit magasabbra, elérhetetlenebb helyre építik leendő otthonukat. Így fordulhat elő, hogy fekete rigó fészkel a garázs lámpáján vagy az eresz melletti aprócska lécdarabon.

A kikelő fiókákra nézve azonban nem egy életbiztosítás a betonfelület felett méterekkel magasodó szűk otthon, ezért érdemes egy deszkát, fadarabot rögzítenünk a fészek alá – arra az esetre, ha valamelyik túl korán repülésre vállalkozó fióka kipottyanna a fészekből.

Egy-egy átgondolt vészhelyzeti megoldással kikerülhetjük a tragikus véletleneket, és egy szezonban akár több tucatnyi élet kirepülésében is segédkezhetünk.

Ebben a kisfilmben végignézhetjük egy fecskecsalád legifjabb generációjának születését és legzsengébb ifjúkorát:

A legfontosabb szabályok mellett azonban sose felejtsük el azt a tényt sem, hogy életünket, otthonunkat és kertünket ezernyi más élettel osztjuk meg, akiknek segítése nemcsak kötelességünk, hanem jövőbeli létezésünk alapfeltétele is. Tehát minden egyes döntésünk és cselekedetünk előtt gondoljuk át terveinket egy tágabb perspektívában, sorravéve azokat az esetleges negatív hatásokat, amelyeket okozhatunk. Rágjuk meg háromszor is, hogy valóban kell-e vegyszert használnunk a növényeinken megjelenő tetvekre (amelyeket egy idő után amúgy is elfogyasztanának katicáink és azok lárvái), ezzel komoly terhelést okozva a kertünkben munkálkodó élőlényeknek. Vagy elég lehet egy szelídebb, vegyszermentes lemosás is, esetleg más bio-praktika, kímélve ezzel a helyi ökoszisztémát?

Egy apró kérdés, egy jelentéktelennek tűnő döntés, ami életek ezreire, végső soron millióira van hatással. Nem mindegy tehát, hogy merre billen a mérleg nyelve – nem beszélve arról, hogy döntéseink következményét így is, úgy is saját bőrünkön fogjuk érezni. Érdemes tehát egy pillanatra megpihenni, és átgondolt döntéseket hozni, mert egy egymásra építő, együttműködésre alapozó ember és környezete kapcsolat teljesen új dimenziókba repíthet bennünket és szeretett kertünket is.

Ajánljuk még:

7 gyönyörű, légtisztító hatású növény otthonra

Klímabarát növények az otthoni irodában, vagy dzsungel-érzés a szobában? Minden megoldható, ha jó növényeket választotok otthonra. Ehhez adunk most segítséget: következzen 7 csodaszép légtisztító hatású zöld. 

 

Már követem az oldalt

X