Így gyűjtsd a bodzát, ha igazán finom szörpöt szeretnél főzni!

Kert

Így gyűjtsd a bodzát, ha igazán finom szörpöt szeretnél főzni!

A tavasz egyik legmelegebb és legtöbb érzelmet szívünkbe varázsoló növénye a bodza. Nemcsak gazdag hagyományokat idéző nemessége és gyönyörű virágai emelik ilyen magasra érékét, hanem a beporzókat is tömegével csalogató illata, utánozhatatlan aromája, és a belőle készülő felejthetetlen nedű: a nagymamáink szerető ölelését eszünkbe juttató bodzaszörp is.

Sokan azt hiszik, hogy az igazán finom bodzaszörp főzése nem egy nagy mutatvány – és mekkorát tévednek! Ahhoz ugyanis, hogy palackba zárhassuk az aranyló sárga, ízlelőbimbóinkat elkápráztató finomságot, sok apró, ám annál fontosabb lépést kell megtennünk. Közben pedig

minden apró lépés egyformán fontos, ezért nem árt tisztában lennünk a sikeres bodzaszörp receptjének minden egyes összetevőjével.

A bodzaszörphöz vezető utunk első, és egyben legfontosabb állomása pedig nem más, mint az illatozó virágok begyűjtése, aminek megvan a maga tökéletes helye és ideje.

Fotó: Pixabay / Wolfgang Claussen

Azt talán már a legtöbben tudjuk, hogy

az egészséges bodzaszörphöz olyan virágokra van szükségünk, amelyek a lehető legtermészetesebb környezetben, a forgalmas utaktól és a városi szennyeződések forrásaitól minél távolabb növekedtek.

Nem egyszerű olyan területet találnunk, ahol sem a pöfékelő kipufogók, sem a városi kémények nem szórták be poraikkal értékes bodzabokrainkat. De aggodalomra semmi ok: a bodza szerencsére egy igen szívós, sok helyütt vígan megélő növényünk, így van még bőven olyan terület, ahol rálelhetünk a tiszta forrásokra. Erdőszéleken, rétek és bozótosok peremein gyakorta bukkanhatunk egészséges példányaira, de nem ritka a mezőgazdasági területeket szegélyező erdősávokban, kirándulóösvények mentén sem.

Fotó: Pixabay / Szabó Jenő 

Itt azonban muszáj felhívnom a figyelmet egy nagyon fontos dologra: mivel ezeken a mezőgazdasági területeken túlnyomórészt intenzív növénytermesztés folyik, rendszeres a kártevők, betegségek elleni védekezés, vagyis a vegyszeres növényvédelem. Ezek a permetszerek könnyen rákerülhetnek a közeli védősávok mellett élő bodzabokrokra is, így azok is szennyezettek lehetnek. Így én inkább azt javaslom, hogy

a lehető legérintetlenebb területekről gyűjtsünk szörpnek valót!

Nagyon fontos tudnunk azt is, hogy az esős napok nem kedveznek a zamatos bodzaszörpnek, így

érdemes olyan időszakban útnak indulnunk, amikor előtte pár napig napsütéses, kellemesen meleg napokat élhettünk.

Ha olyan napon tudunk gyűjteni, amikor a Nap uralta a tájat, és a bodzavirágok láthatóan erejük és színük teljében vannak, akkor megtaláltuk a megfelelő pillanatot a szedésre.

Fotó: Pixabay / Rita E.

A kifejlett virágzatok ernyőin szinte minden virág kinyílt, rázásra azonban még nem hullanak le a szirmok. A megfelelő pillanat félreértelmezhetetlen jelzése, hogy a szörpbe való virágok a hívószó erejének illatát árasztják magukból, mintegy orrunkba varázsolva az elkészíteni tervezett bodzaszörp ízélményének várakozásait.

Bár megtelepedés tekintetében viszonylag könnyű dolga van, más szempontból a bodza elég érzékeny növény hírében áll.

Ezért érdemes kerülnünk a harmatos napszakokat is, és kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy száraz időben szedjük le virágait.

Fotó: Pixabay / Beauty of Nature

A bodzavirágzatokat szárral együtt, közvetlenül az elágazásuk után távolítsuk el a bokorról 

– ha kezünkben nem érezzük még a lecsípés ügyes technikáját, akkor ollóval vagy egy erre alkalmas kisebb késsel.

Fotó: Pixabay / Frauke Riether

Nagyon fontos apró részlet a virágpor kérdése.

Akkor főzhetünk igazán telt, emlékeinkbe kúszó bodzaszörpöt, ha olyan virágokat szedünk, amelyeken jól láthatók és érezhetők a kincset érő porszórások.

Ez a virágpor lesz az, ami tartalmat ad a készülő italnak, és értékkel tölti meg a palackokat.

A lehetséges hibafaktorok következő szereplője az a tárolásra szánt eszköz, amit magunkkal viszünk. Óva intek mindenkit a műanyag szatyroktól, mert ezekbe tuszkolva rövid időn belül befülledhetnek a leszedett virágzatok.

A gyűjtésre legalkalmasabb egy nyitott kosár, mert ebben megfelelően tudnak levegőzni a leszedett virágok.

Fotó: Unsplash / Margaret Jaszowska

Végül nagyon fontos, hogy a leszedett virágokat mihamarabb használjuk fel, mert viszonylag gyorsan barnulni kezdenek és sokat veszíthetnek vitamintartalmukból is.

Érdemes olyan napot választani a gyűjtésre, amikor hazatérve még marad időnk és energiánk a szörpök megfőzésére is.

Hogy az igazán finom bodzaszörp elkészítéséhez is mentőövet nyújthassunk, és még pár extra tippel is szolgálhassunk, összegyűjtöttük a legjobb receptjeinket, leghasznosabb tanácsainkat, bátorító újításainkat:

Bodzaszörp

Borbás Marcsi receptje az eredeti bodzaszörphöz

Bodzás felfújt
Zsenge gyerekkoromban a Rákos-patak mellett, nagyanyám háza mögött állt egy malomépület. Ez volt a Korchus-malom, ahonnan szintén sikerült egy köteg receptet megmentenem a gyűjteményem számára. Ezek közt találtam a bodzafelfújtat is.

Desszertek bodzavirágszörpből
Készítettél már bodzaszörpöt idén? Kápráztass el mindenkit a legmenőbb bodzavirágos desszertekkel! Legyen belőle szörbet, bólé, gyümölcsös bodzazselé, rebarbarás-bodzás pohárdesszert, cukkinis bodzavirágkrém, és aki belejött, a virágos élvezeteket tovább fokozhatja!

Gyermekkori nosztalgia bodzavirágos tejlevessel
Téged is visszarepít a gyerekkordba a tejleves említése? Kóstoltad sósan, vagy édesen? Vannak, akiket gyöngéd érzelmek fűznek hozzá, mások rá se hederítenek. Nálunk évtizedekre visszamenően a bodzás tejleves a menő. Most éppen időszerű!

Borbás Marcsi nemcsak szörpöt, hanem bodzazselét is készít ebből az intenzív illatú, különleges zamatú virágból: