Emlékvirágok a boldog lélekért és a demencia ellen

Kert

Emlékvirágok a boldog lélekért és a demencia ellen

Vannak virágok, amelyek mindhalálig emlékeztetnek valakire. Valakire, aki egykor kedves volt nekünk. Egy régi kertre, egy árnyas fa alatt hívogató padra. Egy kézfogára, egy érintésre. Virágillatok, amik felidéznek szeretett helyszíneket, felejthetetlen élményeket. Hiszen az illatokra emlékszünk legtovább. Az emlékvirágok nem azok, amiket a temetőbe szánunk, éppen ellenkezőleg: azok, amelyek visszahoznak élményeket, történeteket, embereket. Ezért is gondolják a kutatók, hogyha ezekkel a növényekkel vesszük körbe magunkat vagy idősödő szeretteinket, a demenciának is elejét vehetjük. Vagy legalábbis késleltethetjük a felejtést.

Hányszor halljuk: de szép ez a virág, ilyen volt a nagyi kertjében! Ó, az anyám mindig ezeket a kis rózsaszíneket ültette a kerítés mellé. Nekem is vannak ilyen virágaim: a lángvirág, vagy flox, ami a dédim kertjében nyílt, és naponta többször is megszaglásztam kisgyerekként, annyira imádtam az illatát. A szomszédban szegfűs üvegházak voltak, az a párás, fülledt szegfű illat, ami árad télidőn a virágüzletekből is olykor, az mindig lilabőr nekem.

Az egyik néni színes virágokat nevelt, mezei csokrokat kötött belőlük, és aztán batyuban a hátán vitte a temetőhöz árulni. A részvirágból vagy legényrózsából magából készültek csak a csokrok, hiszen az olyan színes, olyan mutatós! Illatát már messziről éreztem.

Évek teltek el, mire megfigyeltem, hogy a csokrok közepébe egy-egy szál virágzó bazsalikom került, hiszen a rézvirágnak alig van illata. Ha beleszagolok a virágzó bazsalikomcserepekbe, mindig eszembe jut Annus néni, a nevetős legényrózsáival.

Anyósom kedvence, mióta ismerem őt, a margaréta. Mostanra a margarétáról mindig csak ő jut eszembe.

Halmos Monika @rozsakunyho 

Legkisebb lányom születésnapja nyár közepére esik, nagypapájának ekkor nyílt ki mindig a díszpipacsa. Kisétáltak a kertbe, és megmutatta neki: nézd, unokám, ezt a mákvirágot virágoztattam ki a születésnapodra! Így fonódott össze a papa és az unokája a kert közepén parádézós vörös díszpipaccsal. Kedves biatorbágyi kertész barátnőmnek a fáklyaliliom a „fagyivirág”.

Elmesélte, gyerekkorában a közeli fagyizóban a legfinomabb a narancs és a pisztácia ízű fagyi volt. A színei éppen olyanok voltak, mint anyukájának kertjében a fáklyaliliomok.

A berhidai kertbarát kör vezetője arról mesélt nemrég, hogy náluk sok az idős ember, a kertjeikben még megtalálhatók az emlékvirágok. De lassan a feledés homályába vesznek, hiszen a fiatalok már más virágokért rajonganak, más lett a virágdivat. Ezért kigondolták, hogy azokból a virágokból, amelyek valamiért kedves emléket ébresztenek, azokat szeptemberben, az éves terménybemutató keretében kiállítják és bemutatják a közönségnek. Dugványokat készítenek belőlük, vagy több cseréppel nevelnek, hogy el is tudják őket ajándékozni.

Fáklyaliliomok – Halmos Monika @rozsakunyho  

Anikónak a legényrózsa is emlékvirág, mert az elhunyt szeretteire emlékezteti. A papsajt a gyerekkor ízeit hozza vissza, a bókoló disznóparéj, amit pulykatakonynak is neveznek, és a szívmagvirág szintén közéjük tartozik Berhidán.

Nekem a levendula az emlékvirág, mesélte egy levendulafesztiválon egy fiatalember. A nagyimra emlékeztet. A hálószobájában mindig volt temérdek levendula. Kis, dohos szoba volt, sűrű levendulaszaggal. Sose fogom elfelejteni.

Számomra az eső áztatta levendulabokroknak van illatvarázsa. Egy alsó-ausztriai kolostor kertje jelenik meg ilyenkor képzeletemben, ahol olyan szép heteket töltöttem elmélyedve a növényvilág rejtelmeiben. Sokat esett, a kerengőben vízben tocsogtak a levendulabokrok. Amikor kisütött a nap, a finom, fáradt levendula-pára gomolygott a kőfalak között. Nyáron már szinte felidézhetetlen ez a levendulagőz, de az aranyat érő májusi esők idején beleborzongok.

Zinnia – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

A sülő rozmaring illata pedig egy réges-régi, eddig egyetlen adriai nyaralásom emlékét őrzi. Egészen elámultam a hatalmas rozmaring-bokrokon, a nyírt rozmaring-sövényeken. Nem győztem betelni az illatukkal. Akkoriban nálunk a rozmaringok nem állták még a telet. A kisváros kikötőjében makrélát sütöttek, olívaolajba mártott rozmaringcsokorral kenegették a halakat a parázs felett. Mennyei volt az illat, ahogyan sült a rozmaring is akaratlanul együtt a forró olajjal meg a hallal. Amikor elkopott a rozmaring-ecset, behajították a tengerbe, és törtek a bokorról egy másikat. Én meg csak szégyenlősen egy-egy pici levélkét mertem letépni, hogy útközben szagolgathassam.

Most már négy nagy rozmaringbokor terpeszkedik a kertben, és szépen sarjadnak a dugványról eredt fiacskáik is.

Bőségesen merek szedni belőle, imádom, amikor sül, és mindig eszembe jut az a régi nyár a tengerparton. Vajon azóta is használnak még rozmaringot ecsetnek, vagy felváltotta a szilikonecset és a mesterséges aroma?

Borzas Kata – Halmos Monika @rozsakunyho   

Nemrégiben egy kertkonferencián Ausztriában hallottam arról, hogy

azokban az otthonokban, ahol időseket gondoznak, régi növényfajtákkal ültetik be a díszkerteket. Egy-egy virág nyílása segít eligazodni az évszakok közt, ha valaki elvesztette volna az időérzékét.

Egy régi tulipán látványa visszahozza a tavaszt, az egykori kertben nyílt rózsa felidézi a régi nyarakat. A rózsalugas az elfeledett szerelmet. Nagyon jó eredményeket érnek el a demens idősekkel, akik akár szívesen részt is vesznek a növények gondozásában. A szép környezet, a növényekkel való foglalkozás stimulálja az agyat, egyengeti az idegrendszert, jó hatással van hangulatra, az érzékekre, a lélek egészségére. A kertészkedés segít a stressz enyhítésében, és emlékeket ébreszt, felidézi a gyermekkor, a fiatalság és a régmúlt eseményeit.

Peonia – Halmos Monika @rozsakunyho  

Vannak „demensbarát” növények, amelyeket szívesen ültetnek idősek otthonába és demencia-központokba. Ilyen a levendula, a fűszernövények, a díszhagymák, pillangóvirág, az íriszek, a történelmi rózsák.

De azt gondolom, ez is, mint annyi minden, személyre szabott. Legyenek emlékvirágaink, vegyük körbe velük magunkat, meg a nekünk kedveseket! A szép emlékeket egyikünk sem nélkülözheti. Ha pedig ezzel még könnyebbé és komfortosabbá tehetjük a napokat, a szépkorúak éveit, akkor pedig ennél szebb kötelesség nincs is talán.

Ajánljuk még:

Levélseprésen túl: kerti feladatok, amiket nem éri meg elbliccelni

Ha őszi mezőgazdasági munkát említünk, az emberek nagy többségének feltehetően a szőlőszüret jutna eszébe. Való igaz, hogy a pincék környékén igencsak zajlik mostanság az élet, a kisebb kertekben azonban az egyre hűvösebb idő ellenére is számos egyéb növénnyel kell foglalkoznunk!