Kert

Egy négyzetméteres kert, szinte bármiből: hódítanak a függőleges kertek

Szemirámisz függőkertjétől a raklapkerten át fogasra akasztott növényekig mindenféle módon teret nyerhet az egyre népszerűbb vertikális kertészkedés. Ennek titkait gyűjtöttük most össze.

Pontosan mit is nevezünk függőleges kertnek?

Szemirámisz vagy Lillafüred függőkertjét, a tokaji meredek hegyoldalban létesített lépcsőzetes borskóstoló-virágoskertet vagy az erkélyről több szinten lefelé burjánzó muskátli-petúnia özönt? A konyhai karnisra makramé-hálóban fellógatott három szükséges fűszernövényt vagy a hálóban a létrára aggatott dekorvirágokat? Mostanában ezeket mind.

Kicsi terület, domborzati viszonyok vagy beltér, ahol szeretnénk gazdag növény-jelenlétet: mind indok lehet, hogy a zöldekkel függőlegesen terjeszkedjünk. A ház falát beborító vadszőlő, a falra szerelt támrendszerhez rögzített gyümölcsfa, a telket elválasztó kerítést pótló borostyánfal is lehet függőleges kert, hiszen ezt a funkciót tölti be.

Kicsi helyen, otthonra

Ha függőleges kertet szeretnénk telepíteni, lehetőség szerint gondolkodjunk házi készítésben, mert amúgy rendelhetünk az erre szakosodott gyártóktól, akik „üzembe is helyezik” a kertet – de ez egy másik történet. Ha a kicsi kertben gondolkodunk, akkor szárnyalhatnak szabadon a gondolatok, mind alapanyag, mind megoldások terén.

  • Tehetünk növényeket csirkehálóra aggatott virágcserepekbe – természetesen a hálót előzőleg feszítsük keretre.
  • Szerelhetünk virágtartókat egy falhoz döntött, öreg létrára.
  • Készülhet egyszerű kert élére állított raklapokból is, amelyekbe virágládákat süllyeszthetünk. Ez a megoldás akár balkonon vagy körfolyosón is működhet.
  • A neten barangolva temérdek okos megoldást láthatunk újrahasznosított anyagokból is: pet-palackokból komponált növényfalakat, egymás fölé rendezett ereszcsatorna-darabokból kialakított, magasba törő vagy onnan csüngő növénydzsungelt.
  • Akár online is rendelhetünk zsebes műanyag növényfal-alapot, amelyet vagy felállítunk, vagy felfüggesztünk, és máris kezdődhet a vertikális kertészkedés!

Érdemes jó előre kigondolni, mit szeretnénk bele ültetni. Mi legyen a funkciója, mi célból legyen növényfalunk? Milyen környezetbe fog kerülni, mennyire napos vagy éppen fényben szegény helyre szánjuk? – ezeket a kérdéseket a siker érdekében létfontosságú időben átgondolni. 

Ha csak dekorációs elemként fog funkcionálni – irodaházakban, üzletekben, vendéglátó helyeken lehet ilyen zöld falakkal találkozni –, akkor csupán a megfelelő dísznövényeket kell kiválasztani, gondoskodni a megfelelő fénymennyiségről és az öntözésről. Kültéren a pozsgás növények, a kis szukkulensek, kőrózsák elhelyezésére is alkalmas a vertikális elrendezés, de ez is gondos mérlegelést igényel, hogy szép is legyen, biztonságos is, a növényeknek élhető és a gondozójuknak öröm.

Ha a saját kis birodalmunknak lesz ékköve a függőleges kert, és szeretnénk bele hasznos növényeket, akkor is érdemes kikérnünk szakember véleményét. A gyógynövények, fűszernövények szépen tudnak éldegélni függőleges kertben, de jól meg kell tervezni, milyen növényeket válasszunk, majd melyiket, hová ültessük, hiszen az öntözésnél mindenképpen az alsók fognak több vizet, ám kevesebb fényt kapni. Vannak növények, amelyek jól érzik magukat ilyen közegben is: a zsályák, kakukkfüvek közül többet is beválogathatunk a csapatba, a citromfű szintén jó megoldás lehet. Őszi-téli időszakban az erkélyen szépen nevelhetünk télálló salátákat a függőleges kertben, amelyekről, ha jól érzik magukat, minden nap szedhetünk friss leveleket az étkezéshez.

Tavaly találkoztam olyan megoldással, hogy fiatalok az erkélyen kis zöld szigetüket salátafallal bővítették: ajtóra akasztható zsebes tárolóban – amiben amúgy, azt hiszem zoknikat és egyéb apró ruhaneműt ildomos tárolni – nevelték tépősalátáikat, a tavasz közeledtén pedig kibővítették csüngő földieperrel. Remekül mutatott és elmondásuk szerint jól termett!

Az függőleges kertnél figyelembe kell vennünk, hogy akárcsak a cserépben nevelt növényeknél, szükség van a tápanyagok rendszeres pótlására, hiszen kis földecske jut csak egy-egy növénynek.

Kiknek ajánlható? Akinek kicsi a helye, vagy szeretne egy szép, zöld falat – ami kezdő kertészeknek lehet, hogy nagy falat.

 

Ajánljuk még:

Azt hiszed neked szól, ám valójában ezért illatosak a virágok

Madárcsicsergés és virágillat: talán ez a két dolog jut eszünkbe először a tavaszról. S bár sokunk számára a friss pompájukban tetszelgő, illatozó, színes virágok valóban egyet jelentenek a tavasszal – Portánkon már kóstolgatjuk is az első ibolyavirágokat – vajon tudjuk-e, miért is jó a növénynek, ha már-már bódító illatfelhőbe burkolja a köré tévedőket?

 

Már követem az oldalt

X