Csótárvirág, táskavirág és kokárdavirág: furcsa nevű, de annál szebb virágok a nyár végi kertben

Kert

Csótárvirág, táskavirág és kokárdavirág: furcsa nevű, de annál szebb virágok a nyár végi kertben

Ezúttal három olyan üde kerti színfoltot mutatunk be, amelyek valamely tulajdonságuk miatt értékes lakói lehetnek kertünknek, de eddig talán nem is találkoztunk velük. Vagy furcsa nevük, vagy régmúltba veszett hagyományuk tartotta őket távol kertünktől- nem tudni-, de egy biztos: ha jobban megismerjük őket, rögtön kedvet kaphatunk a beköltöztetéshez. 

Csótárvirág

Az 1980-as években elegáns megjelenéséről, de nehézkes igényességéről volt híres, ezért igencsak ritkának számított a kertekben. A csótárvirág, vagy ahogyan ma ismerjük: tollbuga (Astilbe) eredendően a hűvösebb, erdős tájak növénye, amelynek különböző fajtái változó magasságú évelőkként terjedtek el szerte a világon.

Kertünk különleges díszének legszebb éke a toll- vagy ecsetszerű virágzata, melynek látványát állítólag azoknak a tengerészeknek és misszionáriusoknak köszönhetjük, akik az 1880-as években behozták a Távol-Keletről

A nemesítési kísérletek során a kontinensünkön nemesített kerti fajták közül a keletázsiai fajok keresztezésével előállított Astilbe Arendsii hibridek lettek a legnépszerűbbek, amelyek magassága 50-120 cm lehet, és virágzataik színe a fehértől a sárgán át egészen a bíborliláig terjedhet.  

Fotó: Pixabay / Etienne Gontier

Legjobb helyük félárnyékban, a magasabb fák, cserjék alatt van, és bizony kedvelik a vizet. Fejlődésüknek nagymértékben kedvez a humuszban gazdag talaj, amely nem árt, ha mészben szegényebb. Fajtától függően virágzásukat egészen nyár közepétől szeptember végéig élvezhetjük: a korai, júliusi virágzásúak közül a tűzpiros, bronzlevelű Fanal az egyik legkedveltebb, de a július-augusztusban nyíló kárminpiros Federsee vagy az élénkpiros, sötétlevelű Rotlicht is említésre méltó. Augusztustól szeptemberig virágzik az élénkpiros Glut, aminek elnyílott, rozsdabarna virágaikat nem érdemes levágni, hiszen egész télen díszítheti a kertünket. 

Táskavirág

A Markagunt-fennsík sárgafenyőinek (Pinus ponderosa) jellegzetes társnövénye, ami a felette tornyosuló laza lombkoronáknak köszönhetően elegendő fényt kap ahhoz, hogy egészséges aljnövényzetként fejlődhessen ki. A nemzetség több mint ötven faja Észak-Amerikában honos, a többségük Kalifornia partvidékén. Lombhullatók és örökzöldek is vannak közöttük, és eredeti élőhelyeiken némelyik fatermetűre is képes megnőni. A táskavirágok (Ceanothus) virágai aprók, de sűrű fürtben nyílnak, és nagyon látványosak. Hibridjeik a legkülönfélébb színekben pompázhatnak- a fehértől egészen a kékesliláig.

Fotó: Unsplash / Georg Eiermann

Ahhoz, hogy megfelelően növekedjenek, mindenképpen napos fekvésre és széltől védett helyre van szükségük. Kedvelt fajták, mert nyári szárazságtűrésük kiemelkedő, arra viszont érdemes odafigyelnünk, hogy a tömött talajokon nem sok esélyük van az életben maradásra.

Egészen mínusz 15 fokig fagytűrőek, de a tövek takarását semmiképpen se hanyagoljuk el!

Számos fajtája szerzett magának ismertséget a történelem során: ilyen a Ceanothus americanus vagy más néven New Jersey-i tea, amely arról kapta nevét, hogy az amerikai forradalom idején a fekete tea helyettesítőjeként használták. A Ceanothus ferrisiae, vagyis a nemzetség „prérifarkasa” szívósságáról ismert: az Anderson-gát melletti 1992-es tűzvészben a populáció 95 százaléka elpusztult, de az évek alatt képes volt megújulni. Említésre méltó a Ceanothus leucodermis is, amely hazájában nélkülözhetetlen eledele számos vadon élő patásnak: levelei jó fehérjeforrások, a szárak és levelek pedig nagy mennyiségű kalciumot tartalmaznak.

Kokárdavirág

A negyvenes évek évelőkertjeinek egyik elmaradhatatlan virága volt a kokárdavirág, amely a nyár elejétől a fagyokig nyílik.

Korabeli kertészek úgy vélték, hogy kitartásban, edzettségben és igénytelenségben egy évelő sem versenyezhetett vele.

Kedveltek voltak az örvös virágú fajták, de a szakembereknek általában jobban tetszettek a tiszta egyszínű változatok, mint a Gaillardia Burgunder vagy a „Tündér”. De nemcsak küllemével hódít: a méhészeti szakemberek szerint kiváló mézelő is, ráadásul sok virágport is ad.

Fotó: Pixabay / S. Nagel

A Gaillardia nemzetségbe egyéves és évelő növények is tartoznak – mind szívós fajta hírében áll. Őshazájuk Észak-Amerika: a Sziklás-hegységben ma is találkozhatunk vadon nőtt fajtáival. A nemzetség fajai nagyrészt maximum 60 centiméteresre nőnek, és legtöbbször kétszínűek, a vöröstől a sárgáig számtalan árnyalattal találkozhatunk.

A nemesítéseknek köszönhetően ma már szinte mindenféle változatot elérhetünk: a gömb virágútól a telt formájún át egészen az egyszínűig.

Különösebb igénye nincs: a normál kerti talajt és a napos fekvést kedveli. Elnyíló virágait folyamatosan visszavágva egészen október végéig biztosíthatjuk virágzását, így értékes dísze lehet kertünknek, ráadásul a lepkék is nagyon szeretik, ezért mindenképpen érdemes számolnunk vele.

Nyitókép: Pixabay / Nowaja

Ajánljuk még:

Friss gyümölcsöt télire – a természetes konzerválás hagyományos praktikái

A hűtők, a fagyasztók és a kész élelmiszerek korszakában egyre inkább feledésbe merül a régmúlt idők kiváló tárolási praktikája, a pincében, padláson, homokban, ládákban vagy fűrészporban tárolt termések bevált gyakorlata. Pedig a megfelelő körültekintés mellett ilyen formán eltett gyümölcsök és zöldségek sokáig megőrzik minőségüket, kiváló alapanyagai a téli konyhának is.