Csihány, csollány, csalgan – mindent a csalánról

Kert

Csihány, csollány, csalgan – mindent a csalánról

A csalán talán az egyik legismertebb gyógynövény, melynek reuma elleni hatását már a gyerekek is ismerik. Kergetik is egymást a partoldalban talált növénnyel, sőt az erősebb szárú egyedekkel a bátrabbak még félmeztelen kardcsatát is vívnak! Szerencsére a csípés gyorsan múlik, ennek ellenére aki egyszer hozzáért, bizonyára egy életre megjegyzi ezt az amúgy igen széles körben használható növényt. A kikelet idén különösen korán érkezett, vele együtt pedig a farakások alatt, árokpartok mentén a csalán haragoszöld levelei is előbukkantak a földből. 

A nagy csalán (Urtica dioica) neve a magyarság keleti rokonságunkra is utal: tatár területeken a „csalgan” tüskebokrot, míg török vidékeken a „csalagan” magát a csalánt jelenti. Egyike a legkorábban hajtó növényeknek, igazi tavaszi életerő-bomba! Ahogy a nappalok melegednek, a kevésbé gondozott, nitrogénben gazdagabb területeken hazánkban szinte mindenütt találkozhatunk friss hajtásaival. A később akár 150-200 centiméter magasra is megnövő évelő növénnyel jellemzően az üde, nedves erdők, irtások területén, valamint az antropogén (ember által okozott) vagy természetes okoknál fogva nitrogénben gazdag talajokon találkozhatunk.

A csalán a talaj nitrogéntartalmának jó indikátora, azaz jelző növénye.

Kétlaki növény, azaz a porzós (hím ivarú) és a termős (nő ivarú) virágok külön-külön egyedeken fejlődnek, termését makkocskának nevezzük. A növényt leginkább az egész testét beborító, erős tűhöz hasonlító csalánszőrökről ismerhetjük, melyek érintéskor könnyedén a hámszövet alá fúródnak, és a bennük lévő hangyasav miatt égető, csípő, viszkető érzést okoznak. A csípősséget tehát a csalán ugyanannak az anyagnak köszönheti, amely a hangyák harapásakor is égető, csípő érzést vált ki!

Fotó: Pixabay

Szerencsére a hangyasav okozta csípő érzés nem tart sokáig, ráadásul helyi vérbőséget okozva még az ízületi gyulladások, reumatikus panaszok enyhítésében is segítségünkre van. A csípés hatására a vérkeringés azokban a kisebb erekben is felélénkül, melyek a gyulladás vagy a mozgás hiánya miatt perifériára szorultak, így a bennük lerakódott anyagok is könnyebben kitisztulhatnak. Nem voltak tehát bolondok nagyanyáink, akik reumás végtagjaikat csalánnal maguk csapkodták, vagy éppen kérték meg az erre vállalkozó sorstársakat.

A csalán azonban belsőleg is számtalan módon hasznunkra lehet! Gyűjtéskor a még nem virágzó leveles szárakat gyűjtjük, melyekről érdemes még szárítás előtt lefosztani a leveleket, mivel azok erősen rá tudnak száradni a szárra. A leveleket a gyógyászatban szárítva, de frissen is felhasználhatjuk.

Teája élénkítő, vízhajtó hatású, nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és vasat is, ezért egyike a tavaszi tisztítókúrák legfontosabb eszköztárának.

A vese működését serkentve hozzájárul a szervezetben található méreg- és salakanyagok eltávolításához, kovasav tartalmának köszönhetően hajápoló készítmények, samponok gyógyhatású összetevője.

Fotó: Pixabay

Bár tényleg kiemelkedően értékes tavaszi gyógynövény, mégis fontos, hogy a gyógyászatban és a tavaszi kúrák során is csak kúraszerűen javasolt fogyasztani: a legfeljebb 2-3 hetes kúrák között legalább ennyi szünetet kell tartani! Mint minden méregtelenítő hatású gyógynövény esetében, úgy a csalánra is igaz, hogy áldott állapotban lévő és szoptatós édesanyáknak szigorúan tilos fogyasztani!

A csalánt a gyógyászat mellett a konyhában is sokféle módon használhatjuk, rendkívül finom saláta, leves, sőt még főzelék is készíthető belőle!

A legbátrabbak frissen szedett leveleit túróba keverve is megkóstolhatják, de néhány sörkülönlegesség fűszereként is találkozhatunk vele!

Érdekesség, hogy a kényelmetlennek hangzó csalánköpönyeggel nem csak a népmesékben találkozhatunk, mert nehezebb, háborús időkben sok helyen a kendert helyettesítették vele, sőt fonalat, szövetet is készítettek belőle.

Fotó: Pixabay 

A biokertészek egyik igazi kedvence: áztatmányából rovar- és gombaölő, illetve immunerősítő tápoldatot is készíthetünk! A rovarok idegrendszerére hatva gátolja azok mozgását és táplálkozását, de a gombák – így például a monília vagy a peronoszpóra – ellen is sikerrel bevethető.

A csalán áztatmány készítésekor egy műanyag hordóba gyűjtött csalánra öntsünk annyi vizet, ami ellepi, majd 3-4 napig legalább 20 fokon hagyjuk erjedni. A készítés során az amúgy erősen büdös ázalékot naponta meg kell keverni. Az oldat akkor erjedt ki teljesen, ha besötétedik, elmúlik a habzás, és a szaga is tompulni kezd. A kierjedt csalánlé hosszan eltartható, bármikor alkalmazható.

Permetléként szűrve, 1:5 arányban vízzel hígítva juttathatjuk ki a növényekre.

Hatékonyságát narancsolajjal növelhetjük, ami nem csak a szer tapadását segíti, de a lágyabb páncélú kártevőket is elpusztítja. A kivonatot a tavasz és a nyár folyamán megelőzésképpen is alkalmazhatjuk, de a kártevők és kórokozók jelenlététől függően a betakarításig 7-15 naponta juttassuk ki. Virágzáskor ne alkalmazzuk! Az áztatmányt 10-szeres hígításban zöldtrágyaként is alkalmazhatjuk.

 

Ajánljuk még:

Tervezzünk színt a kopár kertbe! – Képeken kedvenc növényeink, amik lombhullás után is díszítenek

Borongós égbolt, csupasz fák, elhervadt virágok – ilyesmi képet társítanak sokan az őszi kerthez. Értem ezt, de mégsem. Mert mégis miért lenne kopár vagy barna az őszi és téli kert, miért ne díszíthetne az elkövetkezendő hónapokban is milliónyi fényével? Nemcsak lombhullatókból áll a világ, és nemcsak a virágszirmok boríthatják pompába az ágyásokat. De még mennyire, hogy nem!