Kert

Ahol az étel kezdődik... – A talaj világnapja van ma

December ötödike különösen közel áll a szívemhez. Nem, nem a Mikulás nagy napját tévesztettem el, hanem egy nagyon fontos ünnepre szeretném ráirányítani a figyelmet. Ez pedig nem más, mint a talaj világnapja. A talajé, ami a benne rejlő megannyi, aktívan nyüzsgő élettel biztosítja mindannyiunk megélhetését ezen a Föld nevű bolygón.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet javaslatára az ENSZ közgyűlése 2013-ban december 5-ét a talaj nemzetközi napjává nyilvánította. Sok ezer évnyi együttélés, sok száz évnyi kísérlet és az elmúlt évtizedek rombolása után ideje volt ráirányítani a figyelmet a termőtalaj fontosságára, amelynek egészsége nélkülözhetetlen a földi populációk élelmezésében.

Amikor reggelente az iskolába menet átgázolunk a füves placcon, eszünkbe sem jut, mi rejtőzik a lábunk alatt: a föld egy grammjában akár 50 ezer egészen parányi, mikroszkopikus méretű élőlény is élhet. Bizony, ha megfogunk egy kisebb adag földet, akkor több élőlényt tartunk a kezünkben, mint ahány ember él Magyarországon.

Földünk élőlényeinek nem kevesebb, mint 25 százaléka él a talajban.

A föld életet ad a növényeknek, és táplálja azokat. Egy napon aztán ezek a növények útjuk végére érnek, és a mögöttük álló utat „megköszönve” visszaforognak a talajba, ahol lebomlanak, s hosszú-hosszú évek alatt kőolaj, földgáz és szén lesz belőlük. Eddig legalábbis így volt…

Mert bizony a benzin, amit az autónkba tankolunk, a gáz, amivel fűtünk, azokból a növényekből keletkezett, amelyek a több millió év során a talajban lebomlottak. És bár sokan gondolják így, a talaj nem megújuló erőforrás, a pusztulását csak nagyon nehezen észleljük, pedig gyorsabban romlik és tűnik el, mint maga a légkör. Egy felmérés kimutatta, hogy évente körülbelül 75 milliárd tonna termőtalaj tűnik el. Ez pedig azt jelenti: a Föld mindösszesen már csak maximum 60 évig marad termőképes.

Igencsak sérülékeny rendszer a mi becses talajunk: fél centiméternyi kialakulása több mint száz évbe telik. Vegyi anyagok, földmunkák, intenzív mezőgazdaság, ipari tevékenységek, urbanizáció, és szinte a végtelenségig sorolhatnánk: ezek mind hóhérjai a termőföldnek. Pedig a talaj a világ legnagyobb széntározója:

háromszor annyi szenet rejt magában, mint a bolygó összes növénye együttvéve,

de a természetbe való intenzív és sokszor agresszív belenyúlásunkkal 50-100-szor gyorsabban veszítjük el, mint amennyire képes lenne újjáépíteni magát. Pedig a talaj szűri és tisztítja vizeinket, csökkenti az árvizeket és szabályozza a légköri folyamatokat is. Biológiai értelemben véve a talaj az egyik legváltozatosabb élőhely a Földön, és bolygónk nitrogén- és szénciklusának létfontosságú része.

Roosevelt híres idézete volt: „Az ország, amely tönkreteszi a földjét, önmagát teszi tönkre”. És talán még ő sem tudta, mekkora igazságot mondd ezzel. Ugyanis minden, talajban rejlő élet egy ezerarcú rendszer eleme, aminek működéséhez elengedhetetlen a megfelelő levegő, víz, ásványi- és szervesanyag tartalom. Nem mindegy tehát, miből mennyi van benne. Félreértés ne essék: minden külső behatástól mentesen a talaj gyönyörűen megoldja ezt. Felépíti saját rendszerét, kiépíti saját életközösségét, amelynek elemei annak meghatározott rendje és módja szerint egymással összhangban élve dolgoznak a rendszer egészségéért és fennmaradásáért. Csendben, de serényen – egészen addig, amíg az ember lábát nem teszi a földre.

A beavatkozó emberi cselekedetek ugyanis késként hasítanak ebbe a természetes rendbe, és egyre-másra rombolják az évmilliók alatt felépített talajközösségeket. Az ásók és ekék hasítékai, a munkagépek tonnái, az intenzív technológiák vegyszerei és szipolyozó módszerei először szépen lassan, majd egyre gyorsulva ürítették ki a tartalékokat – egészen addig, amíg a helyzet komolysága miatt rá kellett eszmélnünk: valamit nagyon félrevittünk.

Valamilyen tévedés folytán azt hisszük, hogy a fent és a lent egymástól függetlenül működő, külön rendszerek, pedig a talaj alatti és feletti világ rendkívül intenzív kölcsönhatásban él egymással. A mi életünk ugyanannyira függ a talajban munkálkodó élőlényektől, mint amennyire az ő boldogulásuk függ a mi döntéseinktől és cselekedeteinktől.

Érdemes tehát legalább egy évben egy ünnepi napot arra szánnunk, hogy jobban megismerjük az életet adó talajunk titkait, vagy ahogy az idei FAO kampány szlogenje is mondja:

a talajt, ahol az étel kezdődik…

És ha már FAO, akkor ajánljuk az idei talaj világnap hivatalos oldalát, ahol több száz ismertető, tudásanyag, infografika és videó mutatja be a végeláthatatlan mélység kincseit.

 

Ajánljuk még:

Tervezzünk színt a kopár kertbe! – Képeken kedvenc növényeink, amik lombhullás után is díszítenek

Borongós égbolt, csupasz fák, elhervadt virágok – ilyesmi képet társítanak sokan az őszi kerthez. Értem ezt, de mégsem. Mert mégis miért lenne kopár vagy barna az őszi és téli kert, miért ne díszíthetne az elkövetkezendő hónapokban is milliónyi fényével? Nemcsak lombhullatókból áll a világ, és nemcsak a virágszirmok boríthatják pompába az ágyásokat. De még mennyire, hogy nem!