Kert

A válasz: igen! Meszeljük a fákat ősszel!

Ha azt a szót halljuk, hogy „napégés”, rögtön egy forró, száraz nyári kánikula jut eszünkbe, és nem is sejtenénk, hogy a jelenség télen is utolérhet bennünket. Pontosabban nem is bennünket: a kertünkben magasodó fákat, amelyek bizony komoly károkat tudnak elszenvedni egy-egy hideg éjszakát követő szikrázó nappal után. A jó hír az, hogy ennek egyszerűen elejét vehetjük, méghozzá egy olyan régi praktikával, amivel már mindannyian találkoztunk, még ha nem is voltunk tudatában. Ez a meszelés.

A hideg éjszakák beköszöntével a fák erős kérge is komoly kihívások elé néz, ugyanis nem könnyű alkalmazkodni az éjszakai hideg és a déli napsugarak állandó váltakozásához. A napfény a hideg évszakokban is hatással van a fák bioritmusára: amikor a meleg napsugarak elérik a törzset, a növény sejtjei aktivizálódnak, és ezeknek a napsugárral borított részeknek több vízre van szükségük, mint amennyit a gyökerek képesek biztosítani nekik. Így gyakorlatilag száradni kezdenek.

Whitewashed bark of tree growing in sunny orchard garden on blur

Fotó: 123RF

Ezt a folyamatot mi is megfigyelhetjük, mert a törzsön napégés-foltok jelennek meg, és súlyosabb esetben a kéreg meg is töredezik. A téli fagyok, a tél végi gyors hőmérsékleti ingadozások is fagylécek kialakulásához vezetnek, ezek a repedések pedig kiváló belépők a betegségek, kártevők számára, amelyek azonnal kapnak is az alkalmon, és a fa belsejébe jutva élősködni kezdenek a növényen. Legyengítik, károsítják, rosszabb esetben el is pusztítják.

Jó hír: a mész valóban segít!

A fehérre meszelt törzsű fák viszont

visszaverik a nap sugarait, a növény erőforrás-eloszlása helyreáll, kevesebb stressz éri a fát, nem szárad ki, a törzs nem repedezik,

ezáltal a kártevők és betegségek sem támadják meg egykönnyen. Tehát ezzel a megoldással nagyban segíthetjük a kiegyensúlyozott fejlődést, a védelmet, miközben így jobb termést is várhatunk.

Pink and white apple tree buds

Fotó: 123RF 

De van néhány alapszabály, amit mindenképpen meg kell fogadnunk:

  • A két évnél fiatalabb csemetéket semmiképp se meszeljük, mert a gyenge kéreg megéghet tőle.
  • Legalább fél méter magasan fessük le a törzseket, de a legjobb, ha egészen az első elágazódásig megtesszük. Sőt: sokan még az alsó ágak első 30 centiméterét is lemeszelik.
  • Ajánlott a védőruházat viselése: kesztyű, munkásruha és védőszemüveg.
  • Meszezésre leginkább az 5-7 százalékos mésztej alkalmas, vagyis egy rész oltott mészhez hét rész vizet keverünk. Ha túlhígítjuk, akkor nem mésztejet, hanem meszes vizet kapunk, ami nem alkalmas a kezelésre.
  • Miután kikevertük, hagyjuk két órát pihenni, de ne hagyjuk túl sokáig ülepedni.
  • A legtöbben a gyökérkefe használatát ajánlják, mert ez leszedi a kéreg leváló részeit, és kellően mélyre vihetjük vele a mésztejet.
  • Egy nagy eső könnyedén lemoshatja a réteget, ezért mindenképpen száraz időszakban vágjunk neki a feladatnak.
  • Érdemes több rétegben is felvinnünk a meszet, így tovább fennmarad, hatását jobban kifejtheti. De! Ezt csak abban az esetben tegyük meg, ha megbizonyosodtunk róla, hogy a megfelelően híg oldattal dolgozunk. A túl vastag rétegű, túl sűrű mészréteggel ugyanis az ellenkező hatást érhetjük el!

A mésztej a metszés okozta és a rákos sebek kezelésére is alkalmas.

A talajba mosódó mész pedig pozitív hatással van a folyamatosan savanyodó talajra is, ezért mindenképpen érdemes legalább a fák egy részét lemeszelni!

Ha választanunk kell, inkáb a hideg időjárásra érzékenyebb csonthéjas fákat meszeljük, például a kajszit vagy az őszibarackot. Sőt, legalább ennél a két fánál mindenképpen szánjunk időt a meszelésre!

Hands with gloves of gardener doing maintenance work, pruning bu

Fotó: 123RF

A munkákat érdemes az ősz vége felé, a lemosó permetezés után elvégezni. Ez utóbbi tekintetében a magam részéről nem vagyok híve a növényvédőszerek alkalmazásának, ezért a természetes eredetű és a környezetet nem károsító szereket javaslom használni, mint a különböző mikrobiológiai készítmények, probiotikumos anyagok, olajok. Természetesen mindez a megfelelő arányban elkészítve, gondos odafigyelés mellett. Az általánosan elterjedt rezes készítmények is bevethetők, de én kerülném a használatukat, ugyanis egyre több olyan kutatás lát napvilágot, ami a réznek talajra és ezáltal az élőlényekre gyakorolt igen komoly negatív hatásairól számol be.

Mi az igazság?

Sokan úgy vélik, hogy a felkent mészréteg alatt kártevők és betegségek telelhetnek át. Ez csak abban az esetben igaz, ha a mészoldatot nem megfelelően készítettük el. A sűrű rétegű mész ugyanis kedvez a kártevőknek és kórokozóknak, mert a vastag mészréteg búvóhelyként szolgálhat számukra. Ha a fent is említett híg, 5-7 százalékos mésztejet alkalmazzuk, akkor ez a veszély nem áll fenn. Ellenben élvezhetjük a mészkezelés minden előnyös hatását:

a meszes törzsű fák tavasszal később melegszenek át, később indul be a nedvkeringésük, így a tavaszi fagyoknak is jobban ellenállnak.

A mészréteg nem hagyja, hogy nappal a fák túlzottan felmelegedjenek, éjszaka pedig a lehűljenek. Ezért a növény kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, erősebb és ellenállóbb lesz. A virágzás eltolódik, így egy esetleges kései fagy sem teszi tönkre az az évi termést, ami különösen a kajszi esetében nagyon-nagyon fontos.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Ha jól hűtöd, nem kell kidobnod – így is csökkentheted az élelmiszerpazarlást

Akármennyire is marginális kérdésnek tűnik, az élelmiszereink hűtőben való tárolásának egész tudománya van! Nem véletlenül, hiszen egészségesebb és kevésbé élelemiszerpazarló életet élhetünk, ha tovább tartjuk fogyasztható állapotban a hűtőnk tartalmát. Sok élelmiszer ugyanis azért végzi a kukában, mert elfelejtettük megenni vagy mert szokatlanul gyorsan romlott meg. Vajon mi az utóbbi oka?