A tavasz nemcsak napfényt, hanem tápanyagokban gazdag növényeket is ajándékoz – Ismered a tyúkhúrt?

Kert

A tavasz nemcsak napfényt, hanem tápanyagokban gazdag növényeket is ajándékoz – Ismered a tyúkhúrt?

„Január, február, itt a nyár!” – mondta volt bíztatásként drága Nagyanyóm, mikor az éjszakai tél és a nappalok során egyre erősebbé váló tavasz küzdelmétől tocsogósan sáros tanyai világból kicsit borúsabb kedvvel toppantam be hozzá. Bírom, sőt kifejezetten kedvelem a hideget, várom és minden pillanatát élvezem a tavasznak, de a kettő átmenete mégis minden évben próbára tesz, s idén sincsen ez másként… 

Ahogy nekiveselkedik a tavasz, dolog akad bőven a kertben, s portánk felújítása során a legtöbb talicskát is mégiscsak magunk kell eltoljuk. Mikor pedig az a napközben alakult sárban elakad, bizony ember legyen a talpán, aki a sokadik napon is jó képet tud hozzá vágni. Már persze, ha talpon tud maradni, hiszen esünk-kelünk magunk is az éledező talajon… Földre kerülve viszont testközelből csodálkozhatunk rá a sárvilágból való kilábalás reményét kínáló friss-zöld növénykékre, melyek egyre nagyobb számban bújnak elő a fagyott-sáros anyaföldből.

Kicsit még sárosan, olykor havasan, tavaly hullott levelek maradékával borítva, de mégis itt vannak újra a tavasz legelső növényhírnökei! A tél szűkebb hónapjait követően szervezetünk tartalékai egyre inkább kimerülnek, testünk mind erőteljesebben kiált friss táplálékért, vitaminokért, ásványi anyagokért, melyeket részben akár a most előbújó friss növényekkel is pótolhatunk! A legkorábban gyűjthető növények ráadásul nemcsak friss ételként fogyaszthatók, de akár a közelgő böjtidő tisztító étrendjének is kiváló alkotói lehetnek.

Fotó: Wikimédia / Aelwyn

Itt van rögtön a tyúkhúr, amely sokszor már a hó alatt növekedésnek indul, hogy a tavasz első napjaira dúsan zöldellő párnákat alkosson. A vér koleszterinszintjét csökkentő, valamint epe- és veseműködést segítő hatása miatt gyógynövényként is használt apró növényke fiatal leveleiből rendkívül finom salátát készíthetünk, de összeturmixolva akár fűszeres levest is főzhetünk belőle.

A tyúkbegynek is nevezett növény frissítő, élénkítő hatása nemcsak a benne relatív nagyobb mennyiségben található A- és C-vitaminnak, de gazdag ásványianyag-tartalmának is köszönhető.

Édeskésen fűszeres ízének köszönhetően akár különféle süteményekhez, kekszek elkészítéséhez is használhatjuk! Ahogy a nappalok melegednek, a kevésbé gondozott, nitrogénben gazdagabb területeken úgy találkozhatunk egyre gyakrabban a csalán friss hajtásaival is. A csípőssége miatt reumás és egyéb mozgásszervi problémák esetén is használt gyógynövény zsenge levelei a tavaszi tisztítókúrák egyik legfontosabb alapanyagát jelentik, teája élénkítő, vízhajtó hatású, nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és vasat is.

Fotó: Pixabay / Ralf Ruppert

A frissen szedett levelekből nemcsak levest, de a spenóthoz-sóskához hasonló főzeléket is készíthetünk. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a csalánt csak kúraszerűen javasolt fogyasztani: a legfeljebb 2-3 hetes kúrák között legalább ennyi szünetet kell tartani!

Bár a különös illatú ibolya szirmait a rómaiak a részegség és másnaposság elkerülésének reményében szórták borospoharukba, mi inkább köptető és fertőtlenítő hatása miatt használjuk. Friss leveleit, lila virágát nemcsak teaként, de akár szörpökben vagy mézbe keverve is fogyaszthatjuk! A kandírozott ibolyavirág igazi ínyencség!

A különféle tavaszi növényekből zöldségprés vagy ivólékészítő berendezés segítségével rendkívül finom és hatóanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag leveket is készíthetünk! Az akár többféle növény levének keverékéből álló italok a mindennapi fogyasztás mellett sportolás, edzés közben vagy edzés után fogyasztott regeneráló italok alapját is jelenthetik.

Nyitókép: Pixabay / Kopeczny István

 

 

Már követem az oldalt

X