A tavasz nemcsak napfényt, hanem tápanyagokban gazdag növényeket is ajándékoz – Ismered a tyúkhúrt?

Kert

A tavasz nemcsak napfényt, hanem tápanyagokban gazdag növényeket is ajándékoz – Ismered a tyúkhúrt?

„Január, február, itt a nyár!” – mondta volt bíztatásként drága Nagyanyóm, mikor az éjszakai tél és a nappalok során egyre erősebbé váló tavasz küzdelmétől tocsogósan sáros tanyai világból kicsit borúsabb kedvvel toppantam be hozzá. Bírom, sőt kifejezetten kedvelem a hideget, várom és minden pillanatát élvezem a tavasznak, de a kettő átmenete mégis minden évben próbára tesz, s idén sincsen ez másként… 

Ahogy nekiveselkedik a tavasz, dolog akad bőven a kertben, s portánk felújítása során a legtöbb talicskát is mégiscsak magunk kell eltoljuk. Mikor pedig az a napközben alakult sárban elakad, bizony ember legyen a talpán, aki a sokadik napon is jó képet tud hozzá vágni. Már persze, ha talpon tud maradni, hiszen esünk-kelünk magunk is az éledező talajon… Földre kerülve viszont testközelből csodálkozhatunk rá a sárvilágból való kilábalás reményét kínáló friss-zöld növénykékre, melyek egyre nagyobb számban bújnak elő a fagyott-sáros anyaföldből.

Kicsit még sárosan, olykor havasan, tavaly hullott levelek maradékával borítva, de mégis itt vannak újra a tavasz legelső növényhírnökei! A tél szűkebb hónapjait követően szervezetünk tartalékai egyre inkább kimerülnek, testünk mind erőteljesebben kiált friss táplálékért, vitaminokért, ásványi anyagokért, melyeket részben akár a most előbújó friss növényekkel is pótolhatunk! A legkorábban gyűjthető növények ráadásul nemcsak friss ételként fogyaszthatók, de akár a közelgő böjtidő tisztító étrendjének is kiváló alkotói lehetnek.

Fotó: Wikimédia / Aelwyn

Itt van rögtön a tyúkhúr, amely sokszor már a hó alatt növekedésnek indul, hogy a tavasz első napjaira dúsan zöldellő párnákat alkosson. A vér koleszterinszintjét csökkentő, valamint epe- és veseműködést segítő hatása miatt gyógynövényként is használt apró növényke fiatal leveleiből rendkívül finom salátát készíthetünk, de összeturmixolva akár fűszeres levest is főzhetünk belőle.

A tyúkbegynek is nevezett növény frissítő, élénkítő hatása nemcsak a benne relatív nagyobb mennyiségben található A- és C-vitaminnak, de gazdag ásványianyag-tartalmának is köszönhető.

Édeskésen fűszeres ízének köszönhetően akár különféle süteményekhez, kekszek elkészítéséhez is használhatjuk! Ahogy a nappalok melegednek, a kevésbé gondozott, nitrogénben gazdagabb területeken úgy találkozhatunk egyre gyakrabban a csalán friss hajtásaival is. A csípőssége miatt reumás és egyéb mozgásszervi problémák esetén is használt gyógynövény zsenge levelei a tavaszi tisztítókúrák egyik legfontosabb alapanyagát jelentik, teája élénkítő, vízhajtó hatású, nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és vasat is.

Fotó: Pixabay / Ralf Ruppert

A frissen szedett levelekből nemcsak levest, de a spenóthoz-sóskához hasonló főzeléket is készíthetünk. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a csalánt csak kúraszerűen javasolt fogyasztani: a legfeljebb 2-3 hetes kúrák között legalább ennyi szünetet kell tartani!

Bár a különös illatú ibolya szirmait a rómaiak a részegség és másnaposság elkerülésének reményében szórták borospoharukba, mi inkább köptető és fertőtlenítő hatása miatt használjuk. Friss leveleit, lila virágát nemcsak teaként, de akár szörpökben vagy mézbe keverve is fogyaszthatjuk! A kandírozott ibolyavirág igazi ínyencség!

A különféle tavaszi növényekből zöldségprés vagy ivólékészítő berendezés segítségével rendkívül finom és hatóanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag leveket is készíthetünk! Az akár többféle növény levének keverékéből álló italok a mindennapi fogyasztás mellett sportolás, edzés közben vagy edzés után fogyasztott regeneráló italok alapját is jelenthetik.

Nyitókép: Pixabay / Kopeczny István

Ajánljuk még:

Halvány mályvarózsa – egy ritka gyógynövény a mezők sűrűjében

Amikor kirándulni vagy túrázni indulnak a családok, a legtöbbször olyan útvonalakat keresnek, ahol különféle látványosságok, nevezetességek, kiemelkedő esztétikumok vagy nagyobb látogatóközpontok, bemutatóhelyek kapnak helyet. Ezért sokak számára kiesnek az olyan valóban természetes élőhelyek, amelyek igazi kincseket, fajritkaságokat rejtenek magukban. Pedig a mezők, rétek, bozótosok és erdőszélek háborítatlan ösvényein járva magunk is felfedezőkké válhatunk, és egy-egy kaland alkalmával még házi patikánkat is gazdagíthatjuk – akár olyan fajokkal is, amelyeket a gyógynövényboltokban sem igen láthatunk.