Kert

A tavasz első hírnökei: virágok, amiknek már nagyon örülhetünk

A nap egyre fényesebben ragyog, a kedvünk is egyre mosolygósabb – itt az ideje a kerti ágyásainkat is benépesíteni! Például a tavasz első hírnökeivel. 

Aranycserje

A tavasz első köszöntője a rekorderként virágba boruló aranycserje feltűnése. Sövénysoraink egyik kedvenc lombhullatója, ami márciusban (vagy mint most, extrém időjárás esetén februárban) árasztja sárga virágpompáját kertünkre. Kiválóan mutat a pagodafával, de a télizöld fagyal mellett sem utolsó! Számos változata létezik, és magunk is szaporíthatjuk bujtással és dugványozással.

 

Krókusz

A Kárpát-medencében őshonos fajai már kora tavasszal virágba borítják a tájat. A kerti dísznövényként ültetett sárga virágú aranysáfrány és a fehér és lila virágú kerti sáfrány a legelterjedtebb kertdíszítők. A jóféle sáfránynak nevezett Crocus sativus bibéjéből lesz az aromás illatú, kesernyés fűszer, aminek igen borsos az ára.

Már az „Ebers”-féle papirusztekercseken is megemlítik, az ókorban pedig érzéstelenítése, fájdalomcsillapításra és görcsoldásra alkalmazták. A XIV. században tomboló pestisjárvány idején belőle készítettek gyógyszert, de például a buddhista szerzetesek ruhájának színét is az ő bibéiből készült főzet adja.

 

Mesebeli krókuszmezőket fedezhettek fel Vácrátót környékén, ha kirándulnátok egyet – erről a programról ITT ÍRTUNK.

Frézia

Az ártatlanság szimbóluma, ráadásul az egyik legillatosabb virág – az elméleti a gyakorlati szempontok is indokolják ültetését. Jellemzően fehér vagy sárga színűek ezek a növények, de a tizennégy fréziafaj számtalan változata között más színeket is találhatunk. Legkedveltebb fréziák az Athene, Demeter, Golden Wave, Mirabel, és Welkin – persze ez a felsorolás csak pár tétel a teljes repertoárból. Illóolaját gyertyák, frissítő parfümkeverékek, szappanok előállítására használják, de masszázsolajok és testápoló olajok is készülnek belőle.

frezia

 

Vénuszvirág

Ismertebb nevén illatos ibolya. Már látni a kertekben félénken előbújó virágait, amelyek lila, rózsaszín vagy fehér színben és ezek ezer árnyalataiban pompáznak. Illóolaja a világ egyik legdrágábbja, de egy-egy kirándulás alkalmával összegyűjtött ibolyavirágainkat sütemények, saláták díszítésére, szörp vagy lekvár készítéséhez is felhasználhatjuk, de kandírozva is egészen mennyeiek (részletek ITT). Köptetőként légcső- és hörghurut kezelésére alkalmazzák, de a középkorban sebgyógyító hatása miatt szerették.

 

Téltemető

Magyarországon 1982 óta védett növény a téltemető, ami a természetben főleg gyertyános-tölgyesekben, keményfa-ligeterdőkben található meg, legsűrűbben a Dunántúlon. Tél végén, kora tavasszal virágzik, összefüggő virágszőnyeget hoz létre. Áprilisban vagy májusban másodszorra is virágozhat, magvait a hangyák viszik tova. Mérgező növény.

teltemetp

 

Fürtös gyöngyike

Sötétkék vagy kékeslila, illatos virágunk. Népies neve kígyóvirág vagy pézsmabimbó. Gyors terjedésének köszönhetően néhány éven belül gyönyörű virágszőnyeget alkot, betegségeknek, kártevőknek ellenáll – viszont minden része mérgező. Változatai a kék örmény gyöngyike, a halovány epergyöngyike vagy az egészen különleges üstökös gyöngyike. Egészen különleges tavaszi virágágyást hozhatunk létre fürtös gyöngyike és sárga nárciszok összeültetésével.

furtos-gyongyike

 

Puskinvirág

A természetes kertek koratavaszi dísze, ami kifejezetten igénytelen növénynek számít – hagymáját sem kell felszedni. A nemzetség Apollosz Apollosovics Musszin-Puskin orosz botanikus után kapta a nevét, de nem azért, mert ő fedezte fel. Puskin a kaukázusi növénygyűjtő expedíciók szervezésének mestere volt, akinek az egyik útján résztvevő Michael Friedrich Adams találkozott először a növénnyel. Ő aztán a Puskin iránt érzett tiszteletből nevezte el róla a nemzetséget. Félárnyékban érzi jól magát, különösebb gondozást nem igényel, és nyáron jól viseli a szárazságot.

puskinvirag

 

Tavaszi tőzike

Elegyes lomberdők, ligetek, kissé nedves rétek lakója. Virágzási ideje március környékére esik, ilyenkor a növények világában kevésbé jártas emberek összetéveszthetik rokonával, a gyöngyvirággal. Mindkettő mérgező, de érdekesség, hogy a belőlük kivont egyes alkaloidok gyógyhatásúak, kísérleteztek velük például HIV-vírus fertőzésének kezelésében. Korai nektárja vonzza a beporzást végző rovarokat, a magvain található szemölcs ragacsos anyagát a hangyák kedvelik, így azok hozzátapadva messzire eljuthatnak, széles körben segítve terjedését.

 

Számos más faj is bontogatja szárnyait: a Parrotia persica és a varázsmogyoró (Hamamelis japonica) is próbálkozik. Nálunk már a valódi jázmin (Jasminum nudiflorum) is sárgába borult, de nemsokára jönnek a somok és a mandulák is. Liliomfa, júdásfa és lila akác, de az erika, az illatos és korai lonc is beindulnak lassan…

Borbás Marcsi kertjében is szárba szökkentek az első virágok, meg is mutatta őket:

Elérkezett a tél vége, és előttünk tervek tucatjai állnak – ezért ha szeretnél te is segíteni olvasóinknak egy-egy kora tavaszi virágágyás ötletével, akkor oszd meg képeidet, tapasztalataidat, tanácsaidat akár a fenti Facebook-poszt alatt. Tervezzünk együtt sokszínű virágoskertet!

Ajánljuk még:

Négy évszakos kincsünk: a finom és szép akác

Bizonyára sokak emlékképei közt feldereng, amikor gyermekkorában csak úgy, a fáról letépve csipegette el az akác fehér virágocskáit, májusi délutánokon, hazafelé az iskolából, vagy amikor a nagyi palacsintatésztába bugyolálva sütötte ki forró olajban az édes fürtöket. Nekem legalábbis meghatározó bundás-akácvirágos élményeim vannak gyermekkoromból, melyek minden májusban megdobogtatják a szívemet.

 

Már követem az oldalt

X