A narancs és árnyalatai a kora őszi kertben

Kert

A narancs és árnyalatai a kora őszi kertben

Az ősz kezdetének virágzó kínálatában a színskála minden árnyalata megtalálható, de a boltokban járva azért feltűnhet, hogy a fehér, a lila és a rózsaszín mellett a klasszikus narancssárga igencsak háttérbe szorul. Tény és való, hogy nem divatszín, viszont annál inkább éke az őszi kertnek, ezért most olyan növényeket igyekszünk bemutatni, amelyekkel a narancs és a sárga legkülönfélébb árnyalatait csempészhetjük be kertünkbe. 

Lampionvirág (Physalis alkekengi)

E Dél-Európában őshonos, rizómákkal terjedő, lombhullató dísznövény gondozása meglehetősen egyszerű, félárnyékban és naposabb területeken is jól boldogul, talaj tekintetében nem válogatós és vízigénye is átlagos. Maximális magassága 70–80 centiméter. Gyökértörzse a tarackhoz hasonlóan terjed, és nagy területeket is képes behálózni. A növény mérgező, ezért háziállatok és kisgyermekek mellé nem ajánlott, viszont a szárazvirág-kötészetnek kiváló alapanyaga.

Japanese Lantern

Fotó: 123RF

A Physalis alkekengi 'Gnome' kertészeti változat alacsony termetű, narancssárga, lampion alakú felfújt csészéi szeptemberig tartó virágzása után jelennek meg. Piros színű változatának magjai Physalis franchetii néven érhetők el, egyméteres változata pedig a Physalis alkekengi var. franchetii 'Gigantea' fajta.

Érdes napszemvirág (Heliopsis helianthoides var. scabra)

Az érdes napszemvirág egy magas termetű évelő növényünk, amely nyártól egészen az ősz elejéig ontja narancsos sárga virágait. Szimpla vagy telt virágai a felálló szárak végén nyílnak, ha megfelelően védett és napos helyre ültettük. Talajban a száraz, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, közepes tápanyagtartalmú az ideális számára, így a szárazsággal is könnyen megbirkózik.

A már elszáradt virágait érdemes lemetszenünk, így meghosszabbíthatjuk díszítő hónapjait, és egészségesebbé és tehetjük növényünket.
bouquet of bright yellow flowers Heliopsis helianthoides

Fotó: 123RF

Számos kertészeti változata ismert. A Heliopsis helianthoides var. scabra ‘Burning Hearts’ egy körülbelül 110-120 cm magas, lilás-bordós lombú fajta, aminek virágai narancsos sárgák és szimpla szirmúak. A Heliopsis helianthoides var. scabra ‘Bleeding Hearts’ ugyanakkora habitusú és szintén bordós lombú, de virágai bimbósan pirosas narancsok, és csak később világosodnak ki. A Heliopsis helianthoides var. scabra ‘Sommer Sonne’ virágai félig teltek, az alacsonyabb Heliopsis helianthoides var. scabra ‘Asahi’ pedig egy teltvirágú, aranysárga virágú változat.

Krizantém (Chrysanthemum)

Jelenleg 37 fajtáját különböztetjük meg, amin belül körülbelül 5000 változatot tartanak számon. A legtöbb közülük már szeptembertől hozza virágait, és egészen a fagyokig díszíti a kertet. Megtalálhatók köztük egynyáriak, évelők, félcserjék, egyszerű, féltelt és telt virágúak is, a színskála szinte minden árnyalatában.

A napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, és bár a talaj minőségére nem igényes, nem árt, ha a vízáteresztő képessége megfelelő. A krizantém gondozása nagyon egyszerű: a megfelelő tápanyagellátásra és öntözésre figyelve gyorsan és látványosan fejlődésnek indul.

colors of Jerusalem

Fotó: 123RF

A legáltalánosabban elterjedt narancsos krizantém a Grand Orange fajta, ami azért is közkedvelt, mert szeptemberben nyíló virágai vágott virágként akár két hétig is megőrzik frissességüket. Nagyon hasonló fajta, de kicsit világosabb virágokkal a Zolotaja Osen, ami kiváló fagytűréséről ismert, és szintén szeptemberben kezdi bontogatni virágait.

A Pamela Bronz egy kifejezetten erős narancssárga virágú fajta, aminek virágai egy hónapig is díszítenek, és akár augusztus végétől is megkezdhetik tündöklésüket. Az Avalon Orange egy szirmok belseje felé sötétülő árnyalatokban virágzó fajta,

a Pasoa Grenadine pedig egy igazi különlegesség, amiről az ember első ránézésre nem is igazán tudja megmondani, hogy vajon rózsaszínnel vagy narancssárgával van-e dolga.

Az egyik legújabb fajta, a Fidzsi-sárga gömb alakú kettős virágzattal rendelkezik, és ősszel nyíló virágainak mérete akár a 15 cm-t is elérheti. Végül ősz végén nyílik az Amgard Red hercegnő fajta, ami egyméteres szárain hozza a narancs és sárga árnyalataiban átmenetet képező virágait, amelyek akár még az első hó után is díszíthetik a kertet.

Nagyfészkű menyecskeszem (Coreopsis grandiflora)

Egy hálás, kis gondozást igénylő hírében álló faj, aminek féltelt virágai gyönyörű aranysárga színnel gazdagítják az ágyásokat. Júniustól egészen szeptemberig gyönyörködhetünk virágzásában, főleg ha az általa kedvelt meleg, napos fekvésű helyre ültettük. Látványa akkor lesz igazán szép, ha több tövet is ültetünk egy csokorba- általában 7-9 tővel érdemes próbálkozni.   

Fotó: 123RF

A menyecskeszem nem kifejezetten igényes a talajra, de szereti a rendszeres vízellátást, annak ellenére, hogy bírja a száraz időszakokat is. Kifejlett magassága 40-60 centiméter körül alakul, de nagyon kedvelt változata a maximum 40 centiméterre megnővő Coreopsis grandiflora ‘Solanna Golden Sphere’ is. Ennek pompom-szerű, élénksárga virágai vannak, virágzása igen bőséges, és kifejezetten jó nektártermelő.

Évelő napraforgó (Helianthus decapetalus)

Ez a több, mint egyméteresre megnövő dísznövény élénkzöld leveleivel és aranysárga, telt virágaival díszíti az őszi ágyásokat. A jó vízáteresztő képességű, közepes tápanyagtartalmú talajt kedveli, fényigénye pedig nagy, így kerüljük a leárnyékolását.

Yellow topinambur flowers (daisy family) against blue sky

Fotó: 123RF

A szárazságot jól bírja, öntözni csak a hosszú száraz időszakokban szükséges, de az elvirágzott fejek eltávolítása mindenképpen ajánlott. Legismertebb fajtája a sokvirágú napraforgóként is emlegetett 'Soleil d'Or', de a Supreme fajta is népszerű, ami másfél méteres szárain telt virágzatokat nevel.

Fotó: 123RF

 

Ajánljuk még:

Friss gyümölcsöt télire – a természetes konzerválás hagyományos praktikái

A hűtők, a fagyasztók és a kész élelmiszerek korszakában egyre inkább feledésbe merül a régmúlt idők kiváló tárolási praktikája, a pincében, padláson, homokban, ládákban vagy fűrészporban tárolt termések bevált gyakorlata. Pedig a megfelelő körültekintés mellett ilyen formán eltett gyümölcsök és zöldségek sokáig megőrzik minőségüket, kiváló alapanyagai a téli konyhának is.