Kert

7 tanács, ha buja balkonkertet szeretnél

Úgy tízéves lehettem, amikor a kertészetből megmentett néhány növénnyel a belvárosi udvar sarkában lévő ablakpárkányunkon városi kertészkedésbe fogtam. Hiányzott a kert, a nagyanyám kertje, az udvarba legfeljebb a nyári napéjegyenlőségkor kukkantott be a nap, az én zöldjeim mégis meghálálták a gondoskodást. Ez a párkánykert a balkonkertészkedés csírája volt bennem.

Ma már örülök, hogy leánykám újhagymát, kakukkfüvet, oregánót nevel parányi erkélyén, konyhaablaka orchideáktól roskadozik. Unokahúgaim burjánzó paradicsomerdőt hoztak létre a hetediken, számtalan bazsalikom illatozik közöttük, a köztesnövénynek ültetett körömvirágból pedig jut a teájukba is. Némi útmutatás után beleásták magukat a balkonkertészkedés titkaiba, és egyre profibbak benne. Lássuk, hogy lehetsz te is mestere a balkonkertészkedésnek!

Légy türelmes!

A média önti a nyakunkba a hirdetéseket, hogy itt a tavasz, irány a kert, ültess! A téli szürke napok után vágyunk is a természetre. Még az is izgatottan készülődik, akinek csupán egy balkon jut, de légy türelemmel! A fagyosszentek a balkonon is tudnak aratni. Nemcsak a jól ismert triumvirátus, Pongrác, Szervác, Bonifác olthatja ki a kis palántáid életét,

de az utóbbi években a május 26-án settenkedő Orbán is megcsípheti a friss hajtásokat.

Tehát a balkonra, fekvésétől függően áprilisban már kikerülhetnek a növények, de légy résen: figyeld az időjárás-előrejelzést! És ha reggeli fagyot ígérnek, legyen kéznél fátyolfólia, vagy pukkantós fólia, amivel este betakarod, majd reggel kibontod őket. A türelem buja balkonkertet terem!

Vess, hogy arathass!

Menj magbörzére! Ott nemcsak jóféle vetőmagokhoz, hanem ismeretekhez is jutsz. Beszélgethetsz gyakorló kertészekkel, akik tanácsokkal látnak el. Az ismeretszerzés is olyan, mint a magvetés! Ha nem kész palántát fogsz vásárolni, magad is elvetheted a magokat. Legjobb, ha ezt üveg mögött, a konyha- vagy előszobaablakban elhelyezett dobozokban teszed. Járd körül a témát, mert sok magot előre érdemes beáztatni, például a babot, a tökféléket. Mást csak májusban, a talaj tetejére kell vetni, mint a bazsalikomot.

Ne álmodozz!

„Egész világ nem a birtokunk” – int Vörösmarty Mihály, és ez a balkonkertre is igaz. Mielőtt bármit elültetnél, mérd fel a balkonod lehetőségeit. Milyen a benapozása? Nagyon árnyékos? Szél süvít át rajta vagy éppen megreked ott a levegő? Milyen magasra növekedhet a növényed? Egyáltalán, mekkorának szeretnéd a balkonkertet?

Akár egyetlen láda az ablakban is lehet balkonkert, és megterem benne egy kellemes házipatika.

De láttam már termetes, falakat beborító fürtös paradicsom-ültetvényt, paprikafát, hajnalkával futtatott keleti bejáratot, egész bazsalikomarzenált.

Cserépdilemma

A legegyszerűbbnek az tűnik, ha szépen kirakosgatod a balkonra a megvásárolt cserepes növényeket. De ez nem lesz balkonkert, és a növények – néhány kivételtől eltekintve – rövidesen elpusztulnak. Gondold csak el, hogy

a növény gyökerének a cserépben, a földben van az otthona: az rögzíti, az gondoskodik a tápanyagról, a vízről.

Ezért minél nagyobb a cserép, annál jobban fogja érezni magát. A nyári nagy melegben kevésbé fog átmelegedni, nem sül meg a gyökere. Tehát válassz nagy cserepeket, minél nagyobb ládákat, dézsákat a növényeid számára!

Dugd a földbe a kezed!

Érezd, milyen a jó talaj! Kellemes, puha, morzsalékos, finom földillatú? Ajánlatos olyan földet venni, amiben biztosan csak komposzt, tőzeg és homok van. Földkeverékből is érdemes azt választani, ami ökológiai gazdálkodáshoz ajánlott. A kert és a balkonkert alapja is a jó talaj. Ezért gondosan járj utána, milyen talajt kíván a növényed, a kertészetben a szakemberek tudnak tanácsot adni! Egyazon ládába vagy dézsába csak ugyanolyan talajt kedvelő növényeket ültethetsz, vagyis a balkonkert kialakítása is tervezést igényel.

Megöntözlek, ne hervadjál!

Öntözni kell, az a balkonkertben elengedhetetlen. A lelkes balkonkertészek azonban olykor túlszeretik és túlöntözik a növényeiket. Egyik sem szereti, ha pangó vízben áll, de igényük különböző. Ezért szükséges előre megismerni őket, mit kívánnak. Az öntözést nem lehet elodázni, tehát ha elutazol, bízz meg valakit, hogy tegye meg helyetted. Ha szerencséd van, a balkonon is tudsz esővizet fogni, a legjobb azzal öntözni. Ha nem, akkor

egy edénybe vagy kannába engedj nagyobb mennyiségű csapvizet és hagyd állni néhány napig, mielőtt felhasználnád.

Takarékossági szempontból a fürdőszobában tarts egy vödröt, és zuhanyzás előtt a hidegebb vizet ne a lefolyón ereszd le, hanem fogd fel, és használd öntözésre. Ugyanígy felfogható a konyhai „szürkevíz” is, amivel például lemosod a zöldségeket vagy – mosogatószer nélkül – elöblítesz valamit. Meg fogják hálálni!

Van gondozásmentes növény?

Nem, a balkonkertben nincs, akármennyit is hallasz és olvasol róla, Ahogy nincs önsétáltató kutya sem. Lehet, hogy nemsokára lesz, mert a minap láttam egy közösségi finanszírozó oldalon önsétáltató babakocsit – de a balkonkert egy csöppnyi természet magad körül a városban: a kertészkedés minden örömével, tanulságával és gyümölcsével együtt.

Úgyhogy hajrá, tervezésre fel!

Ha érdekel, milyen gyógynövényeket lehet a balkonon termeszteni, itt olvashatsz róluk, itt írtam a virágcserepekről, itt pedig a szobanövényekről. Borbás Marcsi pedig egy videóban mutatja meg, hogyan lehet burgonyát termeszteni az erkélyen.

Ajánljuk még:

Finom fűszervajak – némi furfanggal

A fűszervajak rengeteg lehetőséget kínálnak arra, hogy különleges ízeket hozzunk létre. Friss kenyérre kenve is finomak reggelire vagy vacsorára, de a grillételeknek, a húsnak és a zöldségeknek is pompás ízt adnak. Az édes, virágos változatokkal a kalácsokat gazdagíthatjuk, de a sós vajakkal bor- és sörkorcsolyákat is készíthetünk! Végtelen variációkat kínálnak növényeink a színes-ízes kenegetésre egész évben, és nem mellesleg gyógyhatású hozzávalókat is csempészhetünk az összeállításokba.

 

Már követem az oldalt

X