Kert

5+1 júliusban szedhető gyógynövény

Júliusban nemcsak a lekvároké a főszerep: megannyi áldásos hatással rendelkező gyógynövényünk is szüretelésre vár, hogy helyet kaphasson a családi házipatika polcain. Közülük válogattunk.

Cickafark

Növényi ösztrogéntartalmának köszönhetően elsősorban a hölgyek által kedvelt gyógynövény. Virágos hajtásából készült teája segíti a tüszőérést, vérzés- és görcscsillapító hatású, menstruációs időszakban, valamint változókorban palástfűvel és pásztortáskával keverve kiváló teakeverék készíthető belőle. Ezt egész napra elosztva, étkezések előtt javasolt fogyasztani, kúraszerűen legfeljebb egy hónapig használható, s a kúrák között minimum két hét szünetet javallott tartani – olvashatjuk Pottyondy Ákos írásában.

juliusi-gyogynovenyek-cickafark-Ralphs_Fotos

 

Kiváló görcsoldó és fertőtlenítő fürdőt készíthetünk belőle, ami aranyérproblémák és különféle nőgyógyászati panaszok esetén hozzájárulhat a panaszok mérsékléséhez. Mivel a hatóanyagok kioldásához jóval melegebb vízre van szükség, mint amibe bele tudnánk ülni, fürdés előtt célszerű egy nagy lábosnyi tömény főzetet készíteni, és ezt közvetlen fürdés előtt beönteni a vízzel megtöltött kádba. A főzet elkészítéséről itt olvashattok.

Virágát és leveleit lehet gyógyászati célra gyűjteni, a föld feletti vastagabb szárrészek nélkül.

Orbáncfű

Az orbáncfű az egyik legerősebb nyugtató és altató hatással bíró természetes immunerősítő. Legyen szó depresszióról, fáradtsággal járó idegességről, szorongásról, az orbáncfű mindig jól jöhet. Segíthet a nikotin- és alkoholfüggőség leküzdésében, de vírusölő tulajdonsága miatt HIV-vírusnál, herpesz esetén, hepatitisz B és C betegségeknél is ajánlani szokták. Segítségül hívhatjuk epehajtásra, görcsoldásra, víz- vagy nyákoldásra, de ismert emésztésjavító, savcsökkentő hatása is van.

juliusi-gyogynovenyek-orbancfu-werni-pixabay

 

Készíthetünk belőle teát vagy külsőleg is használható olajos kivonatot is. Hogy hogyan, azt itt tudhatjátok meg. Az orbáncfű virágos hajtásának felső 30-40 centiméterét gyűjtjük.

Borsmenta

A borsmenta epeműködést serkentő, szélhajtó hatású. Híres étvágyjavító, segíti az emésztést, és puffadás esetén is ajánlják használatát. Kiváló fertőtlenítő hatással rendelkezik, ezért előszeretettel használják szájüregi, gyomor- és bélfertőtlenítőként is. Oldja a menstruációs görcsöket, hideg teájával hányingerünket is csillapíthatjuk. Légúti betegségek esetén gargalizálásra és inhalálásra alkalmazzuk, teája izzasztó hatású, ezért lázas állapot fennállásakor is érdemes kortyolgatnunk belőle. Illóolaja kiváló fejfájáscsillapító, az egyik legjobb gyógynövény migrén és szédülés esetén.

juliusi-gyogynovenyek-menta

 

A mentát virágzás előtt érdemes begyűjteni, évente akár háromszor is. Arra figyeljünk, hogy ne a tövénél vágjuk le, hanem hagyjunk meg tíz centi szárat. Leveleit használjuk, ezért ha szárral együtt szárítjuk, később akkor is el kell távolítanunk a leveleket a szárról. Gyermekek hatéves korig nem fogyaszthatják, ezt ne felejtsük el!

Citromfű

Ideges eredetű fejfájás esetén a citromfűlevél-tea fogyasztása remek enyhítő lehet. Nyugtató hatással van az egész szervezetre, és az emésztésre is kedvezően hat: elmulasztja a puffadást és támogatja a máj munkáját is. Izzasztó, lázcsillapító, görcsoldó hatással is rendelkezik, és helye van a meghűlés és influenza elleni keverékekben is. Szabályozza a pajzsmirigy működését, ráadásul menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas. A benne található polifenolok antivirális tulajdonságúak, ezért segítik az ajakherpesz gyógyulását, és felére csökkentik a vírusfertőzés kiújulásának gyakoriságát is.

juliusi-gyogynovenyek-citromfu-planet_fox-pixabay

 

Begyűjtését közvetlenül virágzás előtt célszerű végezni, mert ekkor a legmagasabb az illóolaj-tartalma. Teájához egy teáskanálnyi szárítmányt forrázzunk le két deciliter vízzel, és 15 perc után szűrjük le!

Diófalevél

A diófa egészséges leveleiből sokoldalúan felhasználható gyógytea készülhet: főleg emésztést elősegítő, nyirokrendszert támogató, vérkeringést javító és vércukorszintet csökkentő hatása miatt ajánlják. Belsőleg gyomor-bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen, továbbá vértisztítónak, étvágyjavítónak isszák. A levél forrázatát külsőleg bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására, aranyérbántalmakban ülőfürdőként, torokgyulladás ellen pedig gargarizálónak alkalmazzák. Érdemes vele borogatni szemgyulladás és hályogképződés ellen is.

juliusi-gyogynovenyek-diofalevel-sipa-pixabay

 

Június végétől augusztusig gyűjtjük, amikor már szép sötétzöld a színe, de még nem jelentek meg rajta a rozsdafoltok. A leszedett, ép, nem foltos leveleket megszárítjuk, összevágjuk, szellős, száraz helyen tároljuk.

Mezei katáng

A mezei katáng vagy bodácskóró levele, virága és gyökere is ehető. A gyökér egy pár órás áztatás után – hogy keserűanyag-tartalmát csökkentsük – ugyanúgy főzhető, süthető, mint más zöldségeink. Június közepétől az első fagyokig gyűjthető, érdemes tehát kihasználni inulin-, keserűanyag-, aminosav-, csersav- és káliumtartalmát. Ha a gyökereket tisztítás után apróra vágjuk, szárítjuk, és legalább 15 percig főzzük, akkor kellemes gyógytea készíthető belőle. Bevált gyógymód a gyökér friss levének fogyasztása is, amely kitűnő vértisztító hatással rendelkezik.

juliusi-gyogynovenyek-mezei-katang-ArmbrustAnna-pixabay

 

Leveleit virágzás előtt gyűjtik, kicsit kesernyés ízüknek köszönhetően kellemes saláta és főzelék készülhet belőle. Ajánlott más növényekkel keverni, hogy lágyabb ízvilágot kapjunk.

Ha kíváncsi vagy további mezei katángos receptekre, itt találod őket

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X