Az agglomeráció ezer arca – fedezd fel Budapest környékét!

Barangoló

ITTHON

Az agglomeráció ezer arca – fedezd fel Budapest környékét!

Sokan nem tudják, de a főváros körül található települések csodálatos, ráadásul igen változatos természeti adottságokkal és látnivalókkal rendelkeznek. Egyáltalán nem szükséges autóba ülni, ha kirándulni indulnánk a családdal, ugyanis a környék bővelkedik a turistautakban és kastályokban, múzeumokban. Kitekintés a négy égtáj felé.

Keleten

Gödöllői-dombság erdős-ligetes vidéke szinte csábít, hogy bakancsot húzzunk, és bejárjuk a környéket, vagy Gödöllő határában az Arbo-parkot. Máriabesnyőn a Nagyboldogasszony Bazilika a zarándokok kedvelt célpontja, de a bakancsos túrák is érintik, Babatpusztán át a turistajelzést követve megmászhatjuk a Margitát, a Gödöllői-dombság legmagasabb csúcsát. Akinek strandolni támad kedve, a festői Domonyvölgyi-tóban megmártózhat.

A fóti Somlyó-hegyen lepkékkel jelzett tanösvényen gyalogolhatunk végig, megismerve a gyurgyalagok és a környék pillangóinak életét. Fentről gyönyörű kilátásban lesz részünk, rápillanthatunk az alattunk csillogó Somlyó-tó víztükrére. Veresegyházon a Medveotthon minden évszakban érdekes, három és fél hektáron egybefüggő kifutóban él együtt több tucat medve. Találkozhatunk farkasokkal is, hétvégente pedig állatos ismeretterjesztő programokat szerveznek gyerekek számára.

Budapesttől délre

Az Ócsai Tájvédelmi körzetben a Semelyréti tanösvény különösen a tavaszi időszakban nyújt káprázatos látványt. A láperdő és láprétek váltakozása, a vizes élőhely páratlanul gazdag élővilága tárul a látogatók elé. Ha már itt járunk, az Ócsai Tájházat és az Árpád-kori Ócsai Református Műemlék Templomot semmiképp sem szabad kihagyni!

Dabason a cölöpökre épített Szent Jakab tanösvény

a Magyar Zarándokút része is egyben. Egész évben látogatható, de érdemes csapadékban gazdag időszakban felkeresni, hogy élvezzük a vízi élővilág rejtelmeit, és a kilátóba felmászva gyönyörködhessünk a vízfolyások szabdalta szépséges tájban.

Ha a Dunán dél felé indulunk, a Csepel-szigetet érdemes bebarangolni. Közepén, mint balerina áll a Lakihegyi adótorony, Szigetszentmiklóson úszóláp, Szigethalmon Vadaspark, Szigetcsépen gyönyörű strand, Szigetbecsén a Tőzike tanösvény kínál izgalmas látnivalót.

Ráckevére érdemes szánni legalább egy fél napot. A városháza Tűztorony kilátójából körbetekinthetünk az egész vidéken, mint egy térkép, úgy terül el a táj. Megnézhetjük a Hajómalmot, az Árpád Múzeumot, sétálhatunk a barátságos vízparton. Ha szerdán vagy szombaton érkezünk, bevásárolhatunk a Csónakos piacon.

Nyugati irányban

Itt már a Duna jobb partján nézhetünk körbe, ahol a táj változatos formát ölt. A jellegzetes mészkőképződmények különleges kirándulóhelyeket rejtenek, például Diósdon egy elhagyott kőbányát, Sóskúton a Bábalyuk-barlangot, Budaörsön a Törökugratót. Az utóbbi környékén számos tanösvény visz el a közeli hegyek ormaira, megismerhetjük a karsztbokorerdők különleges flóráját, miközben érdekes helyeket barangolunk be.

A Budai-hegység számtalan úticélt kínál a kirándulóknak, széltében-hosszában turista- és sétautak hálózzák be. Kisvasutazhatunk, libegőzhetünk, lehet sziklát mászni és virágos mezőn sétálni. Találunk itt kalandparkot, cseppkőbarlangot, kilátókat, erdőbe rejtet arborétumot.

Észak: a folyó ereje

Budapest a Duna két partjára épült, a folyó mindig is fontos szerepet játszott a város életében: a látkép fontos eleme a kék szalag, amelyen kirándulóhajók siklanak és utasaik büszkeségeinket csodálják, a patinás Lánchídat, a karcsú Erzsébet hídat, az este színes fényekben tündöklő Megyeri hídat.

Mindenképpen érdemes hajóra szállni, és megnézni a várost ebből a perspektívából is! Az egykori Nyulak szigete, a mai Margitsziget igazi oázis, ahol bárki feltöltődhet. A messze földön híres Zenélő kút, a mini Japánkert, a Rózsakert, a kolostor romjai kihagyhatatlan látnivalók, és

nyári estéken szabadtéri színházi előadást vagy operát is látogathatunk itt, ami különleges élmény.

A legnépszerűbb hajókirándulásokon a festői Dunakanyart is felfedezhetjük. A víz felől sorra előtűnnek a népszerű partszakaszok: a Római-part csónakházaival, kellemes környezetével, a yachtkikötő. A Szentendrei-sziget mellet elhajózva az érintetlen természeten pihenhet meg a szem, a sziget csúcsa a kajakosok, kenusok kedvelt nomád pihenőhelye. Rácsodálkozhatunk Vácra, a messziről is jól kivehető barokk városra.

 

budapest-es-tersege-magyar-turisztikai-ugynokseg-fotoi

 

A folyó összeszűkül, ahogy a Visegrádi-hegység és a Börzsöny szorításába ér. Nagymaros felett sűrű erdők tekintenek le, Visegrád ormán a Fellegvár áll büszkén. Itt érdemes megtekintenünk a Mátyás Király Múzeumot, a Salamon-tornyot, de van nyári bobpálya és Pálinkamúzeum is. A festői Zebegény, a Dunakanyar gyöngyszeme nem sokat mutat magából a folyó felől, ám az, aki egyszer is eltölt itt egy napot, biztosan örökre szívébe zárja Szőnyi István festőművész bűbájos faluját: netán oda is költözik!

A kirándulóhajók Esztergomig viszik az utasokat, a Duna fölé magasodó Bazilika impozáns látvány. A Keresztény Múzeum, az esztergomi vár és a bazilika – amelynek kupolájába is fel lehet menni – a város legérdekesebb látnivalói.

budapest-es-tersege-magyar-turisztikai-ugynokseg-fotoi

  

Kastélyok ölelésében

Hazánk legnépszerűbb és a külföldiek körében is legismertebb kastélya a Gödöllői Királyi Kastély. Az impozáns barokk épületet Grassalkovich Antal építtette a 18. században, majd a magyar állam koronázási ajándékként adományozta Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak. Ma ezer négyzetméternyi területen huszonhárom szobája tekinthető meg, ott működik a pompás Barokk Színház, a rendezvényeknek is helyet adó Lovarda. Az állandó kiállítás keretében bejárhatjuk a királyi lakosztályokat, megismerhetjük a Grassalkovich család történetét, a Habsburg képgaléria gyönyörű festményeit.

A nógrádi dombok ölén bújik meg az alsópetényi Prónay-kastély. Az ősfás park közepén álló épület vezetéssel látogatható, ennek során fedezhetjük fel kalandos történetét 1750-től napjainkig. Érdemes meglátogatni a csöpp falu többi nevezetességét is: a haranglábat, a Prónay-kilátót, a Rózsavilágot. A templom mellett gúla alakú emlékmű őrzi Werbőczy István emléket: a környék ura 1513-14-ben itt írta híres Hármaskönyvét, amelyre a helyi étterem neve is utal.

Martonvásáron a nagy zeneszerző, Beethoven emlékét ápolja a Brunszvik-kastély múzeuma. Beethoven több ízben is megfordult hazánk legismertebb főúri rezidenciáján, zongorázni tanította a Brunszvik-lányokat. A többször átépített, tekintélyes épület körül gyönyörű parkot járhatunk be, és érdemes megnézni az Agroverzum Tudományos Élményközpont kiállítását is, különösen gyerekekkel. Az angolpark természetvédelmi terület, sétára, piknikezésre alkalmas, a hangulatos tó szigetén rendszeresek a nyáresti hangversenyek. 

A Ráday-kastély Pécel egyik ékessége, bár egykori fénye kissé megkopott. A stílusjegyeiben a gödöllői kastélyra hajazó barokk épület évszázadokkal ezelőtt írók, költők, művészek találkozóhelye volt. Az ő emléküket is őrzi a Ráday Gedeon által gondosan összeválogatott hatalmas könyvgyűjtemény.

Székesfehérvár belvárosában találjuk a püspöki palotát, ami egyben az egyházmegye központja is. Hazánk legszebb copf stílusú épületében kapott helyet az egyháztörténeti gyűjtemény, a gazdag állományú könyvtár és a levéltár. Szintén Székesfehérváron ékeskedik a Bory-vár, ami a maga nemében egyedülálló látványosság. Egy helyi építész, Bory Jenő egymaga építette a hitvesi hűség és a szeretet jegyében, művészetének megtestesítéseként. A város legnépszerűbb látnivalója minden lépésnél új és új élményt ad a látogatóknak, rózsakertje, árkádos udvara és az elefántos udvar kedvelt fotótéma.

budapest-es-tersege-magyar-turisztikai-ugynokseg-fotoi

 

Parkok, kertek, kincsek

A növénykedvelők számára igazán szép parkok gazdagítják Budapest zöldfelületét. A legnagyobb a Városliget, ahol a szórakozáson és a pihenésen kívül egy kisebb botanikus kertben bolyonghatunk. Szintén Pesten a Pál utcai fiúkból ismert Füvészkert oázisként ontja virágait, tavasszal cseresznyevirágzással, nyáron hatalmas tündérrózsáival hívogat. Zuglóban titkos és csodálatos a közel száz éves japánkert.

Budán a Feneketlen-tó melletti Budai Arborétum és a Gellért-hegy kellemes sétautakkal biztosít felüdülést. A Budai hegyekben nagy írónk, Jókai Mór kertje igazi unikum egy pompás panorámával, a Sas-hegy Természetvédelmi Terület sziklás, zegzugos ösvényein pedig akár nyári naplementetúrán is részt vehetünk.

Pestről kijebb húzódva, a Soroksári Botanikus Kertben sétálva a látogató elfeledi, hogy egy nagyváros dobog a talpa alatt. Színpompás íriszek, különleges növénytársítások teszik egyedivé ezt a zöld oázist. Gödöllőn a Szent István Egyetem Botanikus Kertje mellett az Erdészeti Arborétum kínál látnivalót, különleges fákat szemlélhetünk itt meg, és ha szerencsénk van, egy rövid utat kisvasúttal tehetünk meg. Vácrátóton a Nemzeti Botanikus Kertünk is egész évben nyitva áll a látogatók előtt. Nyári időszakban hangversenyek, vezetett túrák és gyerekprogramok is színesítik az ott töltött időt.

Buda agglomerációjában a gyógynövények szerelmeseinek sem kell messzire menniük, Budakalászon a Gyógynövénykutató Intézet Botanikus Kertjében egész sereg gyógynövénnyel ismerkedhetünk meg. A Budakeszi Arborétumnak különösen gazdag gyűjteménye van a fákat tekintve, ahol vonalzóval húzták meg az utakat: kiváló terep azoknak, akik csak sík talajon szeretnek gyalogolni! Visegrádon a Bertényi Miklós Füvészkert az erdőbe rejtve található, érdemes túrázással összekötni az élményt, megnézni az ördögmalom vízesést, a pisztrángos tavakat.  

Az Alcsúti Arborétum tavasszal hóvirágmezőiről, nyár elején az esti szentjánosbogár-rajzásról nevezetes. József nádor egykori kastélyának a kertje vadregényes, árnyas, minden évszakban szeretetre méltó arcát mutatja a látogatóknak.

Borok és ételek

Budapest konyháinak a szíve a Nagyvásárcsarnok, ahol ízelítőt kaphatunk a hagyományos magyar alapanyagok kínálatából. A nemzetközi konyha fűszereiért sem kell máshová menni: igazi magyar ízeket sok étteremben találunk, de ahogyan az más európai városban is jellemző, Budapesten is egyre inkább más népek konyhái a legnépszerűbbek. A belvárosban biztosan talál az ínyére való fogást az, aki igazi magyaros ízekre vágyik.

Szentendrére kiruccanva nemcsak a táj szépsége fog meg, a dunaparti éttermekben igazán kitűnő ételeket ehetünk, Vácon ne hagyjuk ki a halas különlegességeket! Hagyományos magyar lángosért sem kell messzire menni, egyre több helyen sütik az egyszerű, ám annál ízletesebb tésztafélét. A jó lángossütő híre szájhagyomány útján terjed, és a legjobbakért bizony hosszú sorok kígyóznak.

budapest-es-tersege-magyar-turisztikai-ugynokseg

  

Patinás cukrászdákban bukkanhatunk kedvenc süteményeinkre: ilyen a Vörösmarty téren a Gerbeaud, a Nemzeti Múzeum mögött az Auguszt, a Kolosy térnél a Daubner, Érden a Pataki, és a több helyen is felbukkanó Szamos csak néhány név azokból, ahol egy hagyományos krémest, egy Dobos-tortát, egy Eszterházy-szeletet vagy egy finom tepertős pogácsát kaphatunk. De az újhullámos cukrászdák sora is kínálja süteményeket, mint a Mihályi Patesserie Vácon, a Nour Budaörsön, a Hisztéria Gyömrőn vagy a Desszertneked a főváros közepén.

A méltán világhírű New York kávéház a vendéglátás magasiskolájához tartozik, de a főváros és környéke bővelkedik remek kávézókban, amelyekből kedvünk szerint válogathatunk. Van fiatalos, friss, modern, de van visszafogott, tradicionális, illetve macskás, és olyan is, ahol műalkotásokban gyönyörködhetünk vagy könyveket olvashatunk, miközben egy jó feketét kortyolunk: a Bartók Béla úton jópárat egymás után kipróbálhatunk ezekből.

A fővárosnak van borozós része: Budafok. A bortermeléséről híres, mészkőbe vájt pincékben gazdag városrészben található a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont, ahol vezetett sétán merülhetünk el a pezsgőkészítés rejtelmeiben. Havonta rendeznek Pincejárat programot, ilyenkor koncertek, szórakoztató előadások színesítik a borok élvezetét.

De ne hagyjuk ki az Etyek-Budai borvidéket, ahol leginkább fehérborokat kóstolhatunk. A névadó Etyek szépen gondozott pincesorai remek borokat rejtenek, de nem csak ide érdemes kirándulni, ha megízlelnénk a borkínálatot. A pátyi pincesor, a diósdi és kajászói pincék, a Velencei-tó körüli présházak igazán kiváló tételekkel várják a borkedvelőket.

budapest-es-tersege-magyar-turisztikai-ugynokseg-fotoi

 

A fővárostól keletre kevésbé ismert a Monori Strázsahegyen elhelyezkedő, száz pincéből álló pincefalu, ahol az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvényen ismerhetjük meg a helyi borászatot, betekinthetünk a szőlőfajtákba, a borkészítés titkaiba és természetesen meg is kóstolhatjuk az itt termett jó borokat.

A finom falatok, a jó borok íz-emlékei szorosan összefonódnak a látott és átélt élményekkel, ezekkel együtt teljes Budapest és környékének megismerése, így zárhatjuk szívünkbe a tájat, a természeti és az épített örökséget.

A cikk megjelenését a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Ajánljuk még:

Kirándulási kisokos a folyadékpótláson és a fényvédelmen túl – így készüljünk a nyári természetjárásra, túrázásra

A kánikula sem fékezheti meg a túrázás szerelmeseit, de a kevésbé gyakorlott természetjárók is szívesebben időznek az erdők hűvösében ilyenkor. Ahhoz azonban, hogy az élmény ne lássa kárát, érdemes tisztában lennünk néhány alapvető tudnivalóval a felkészülést illetően – évszaktól függetlenül. Rögtön az első jótanács, hogy a javaslatokat lehetőleg a megfelelő helyen a megfelelő korosztályú és erőnlétű személyek alkalmazzák – lehetőleg helyesen.