Hős

Programajánló

„Tolvaj szikrácskákat mind ki oltogassad” – Szent Flórián napján a tűzoltókra gondoljatok!

„Tűzoltó leszel, s katona” – szól József Attila kedves altatóverse, és valóban, a tűzoltó hivatás ma is csábító a gyerekek számára. Talán rátett erre egy lapáttal a Sam, a tűzoltó című mesesorozat is. Május 4-e, Flórián napja alkalmából szerte az országban tűzoltómajálisokon próbálhatjuk ki testközelből ezt a munkát. Év közben pedig izgalmas múzeumok és kiállítások engednek betekintést a bátor hősök életébe és mindennapjaiba.

Tűzoltómúzeumba menni nem csupán jó szórakozás, nem csak arról szól, hogy tájékozódunk a hivatásról: tűzesetek történeteit megismerve magunk is sokat tanulhatunk arról, hogyan legyünk fegyelmezettebbek, mire ügyeljünk a mindennapjainkban. Ezek az alkalmak kiválóak arra, hogy játékos formában életbevágóan fontos ismeretekkel gyarapodjanak a gyerekek is. De bepillanthatunk az önfeláldozó munkát végző tűzoltók életébe is, így lehet, felébred a vágy, hogy „tűzoltó legyek”.

Mivel a Flórián-nap és május 1. egészen közel van a naptárban, így a hagyományos majálisokról nem hiányozhatnak a tűzoltó-bemutatók, de állandó kiállítások is várják a látogatókat országszerte, mindegyikben más és más érdekességgel.

Budapest és környéke

Az első tűzoltómúzeumot az 1900-as évek elején a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Testület hozta létre. Persze, kisebb bemutatóhelyek alakultak több vidéki tűzoltóságon és tűzoltószertárban is, ezen gyűjtemények nagy része azonban a háborús pusztításnak és az azt követő évek túlbuzgó fémgyűjtésének esett áldozatául.

Budapest X. kerületében, Kőbányán található az 1955-ben alapított Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, amely idén éppen Flórián napján tárja ki kapuját újra a nagyközönség előtt. Az épületen a régi név, a Tűzoltó Múzeum felirat fogad, megismerhetjük benne a tűzvédelem fejlődését az őskortól napjainkig, a víziorgonát, a Kőszegi-féle légzőkészüléket, ami egy nagyszerű magyar találmány.

2020-ban nyílt meg a Tűzoltó Skanzen, azaz a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának látványraktára az újpesti tűzoltólaktanya udvarán. A szabadtéri kiállítótérben azokból a nem emberi erővel működtetett eszközökből mutatnak be néhányat, amelyek meghatározó jelentőségűek voltak a Magyar Tűzoltóság fejlődése szempontjából. A tárlat látogatása előzetes időpontegyeztetéssel ingyenes.

Nekünk az aprónéppel ez az egyik nagy kedvencünk!

Óbudán pedig a Budapest Gardenben április végétől egész nyáron át várja a családokat az ingyenesen látogatható Tűzoltó Park. Minden vasárnapra gyerekprogramokat szerveznek, be lehet öltözni tűzoltónak, lehet látni igazi tűzoltást, van sötét labirintus, locsolós játék, rúdon csúszás, tűzoltóautó-simogató, tűzoltóautón utazás, kincskeresés, tűzoltóautó- és -felszerelés-bemutató. Minden adott ahhoz, hogy akinek kedvenc mesesorozata a Sam, a tűzoltó, itt átélheti ennek a rendkívül fontos és sosem unalmas hivatásnak a mindennapjait.

Zsámbékon is előzetes bejelentkezéssel látogatható a Helytörténeti Tűzoltó Kiállítás. Ha valaki előre tájékozódna, a Nézzünkkörbe! oldalon virtuális sétát tehet!

Somogy és Tolna

Vörsön, ebben a Balaton-közeli kis községben Tűzoltószertár és tájház foglal magában egy érdekes gyűjteményt, amely szintén előzetes bejelentkezéssel látogatható. Tolna vármegyében, Bonyhádon pedig a Völgységi Múzeum Tűzoltó Múzeuma várja a látogatókat. Tűzre, vízre vigyázzatok címmel az állandó tárlat a szervezett tűzoltóságok előtti idők tűzvédelmét, elsősorban a helyi céhek tűzoltói munkáját mutatja be, illetve a magyar középkori történelem több tűzesetét is, leírásokon, ábrázolásokon keresztül, ismertetve a kezdetleges tűzoltási viszonyokat. Különleges eszközöket is megszemlélhetünk, amelyek ma már furcsának tűnhetnek.

Fejér

Székesfehérváron a Szent Flórián körúton, a Tűzoltólaktanya ad helyet a Tűzoltómúzeumnak. A kiállítás időrendi sorrendben mutatja be a városi tűzvédelmi fejlődésének történetét. A kiállítás látványos része a XIX. század közepét idéző enteriőr, amely a tűzoltók áldozatos munkáját mutatja be. Gyönyörű Szent Flórián zászlókat, díszegyenruhákat, díszsisakokat, emlékérmeket is megtekinthetünk, külön figyelmet fordítottak a legnagyobb, az 1843. szeptember 5. és 11. között Székesfehérvár több részét elpusztító tűzesetre, illetve a II. világháborús időszak légvédelmi feladatait is ellátó tűzoltók munkájának bemutatására.

Heves

Egerben stílusosan a Tűzoltó téren találjuk a Tűzoltó Múzeumot: országos szinten is egyedülálló szakmatörténeti gyűjtemény, ami interaktív bemutatókkal tényleg felejthetetlen élményt nyújt az egész családnak. A múlt századra jellemző szertárépület ad otthont a muzeális értékű járműveknek, a tűzoltóautók összeszerelését, használatát pedig rövid filmen keresztül ismerhetjük meg. Az állandó kiállításban Heves vármegyei tűzoltóságok történeti anyaga kapott helyet, a tárlókban olyan eszközöket, felszereléseket láthatunk, amelyek nagy része ma is élő tulajdonostól került a gyűjteménybe, így a történetük ismert – vagyis egy-egy megtörtént tűzeset is kötődik hozzájuk. Például a Tóth Sándor magángyűjtő által ajándékozott több mint százéves sisak az 1917-es gyöngyösi tűzvészben sérült meg.

A Látványtárban a tűzoltóeszközök nincsenek elzárva a látogatók elől,

ezért olyan érzés megnézni őket, mintha csak egy raktárban sétálnánk, ez a gyerekek számára nagy élmény: nem steril, múzeumszerű hatása van a látogatásnak.

Közben videókon keresztül ismerhetjük meg az eszközök működését, illetve láthatunk itt Zuk kisteherautót – nagymamák-nagypapák korában ezekből ezer meg ezer járt az utakon. A tárgyak és eszközök olykor megszólalnak, nemcsak a szirénák, de a fecskendők hangzásvilágába is belehallgathatunk. A játszóházban az apróságok kipróbálhatják magukat akár önkéntes tűzoltóként is.

Május 4-én, Szent Flórián napján a tűzoltókat, a tűzzel dolgozókat ünnepeljük. S ez jó alkalom arra, hogy gondoljunk rájuk és a családjukra is, fejet hajtsuk tiszteletreméltó munkájuk előtt, ahogy azt Móra Ferenc is tette:

Móra Ferenc
Tűzoltó gyerekek imája

Édes jó Istenünk, világ virrasztója!
A mi apukánknak légy oltalmazója!
Tolvaj szikrácskákat mind ki oltogassad,
Alvó szelek szárnyát lekötözve tartsad,
Hogy a tűz muskátlit ne nyisson....
Hogy apukánkat, reggel ölelhessük itthon!

Nyitókép: Fortepan / Illés Zoltán (1908)

Ajánljuk még:

A te gyereked is unja a múzeumokat? Így változtathatsz ezen!

A gyerekek – és olykor a felnőttek – számára a múzeumok egyet jelentenek az unalommal. Ez pedig óriási baj, hiszen a múzeum és a művészet szórakoztat, tanít, kikapcsol és többé, jobbá tesz. Söptei Eszter múzeumpedagógust és textilművészt kérdeztük arról, hogyan válhatnak ezek az intézmények a családi élmények színterévé.

 

Már követem az oldalt

X