Hős

Igazi példaképek: nyolcvan pluszos nők, akik ellen nem indulnánk el egy futóversenyen

A kor nem számít – mondjuk sokszor, aztán legtöbben a megszokott, mindenki által elvárt öregedési folyamatba simulunk bele. Mert mit is hangoztatnak az öregedésről? Hogy az csökkenő energiaszinttel, túlsúllyal, lelassulással, gyengüléssel jár. Szerencsére vannak, akik fricskát mutatnak mindenkinek, és nyolcvan felett sem lehet a nyomukba érni – ők motiválhatnak bennünket is.

Tudományos eredmények bizonyítják, a testmozgás sokat segíthet abban, hogy tovább maradjunk energikusak, fittek. Az idősebb, versenyszerűen futó, kerékpározó és úszó emberek sokkal több izomtömeggel rendelkeznek, mint az ülő életmódot folytató társaik – ez természetes is, az izomzatot csak akkor nem veszítjük el, ha használjuk. A Brigham Young University kutatói azt is megállapították, hogy a telomerek – ezek a DNS-szál végét védő „sapkák”, amelyek a sejtek öregedésének egyik legfontosabb jelzői – kilenc biológiai évvel voltak fiatalabbak azoknál, akik heti öt napon át 30-40 percet kocogtak.

Vagyis a fiatalosságot, a jó fizikai és mentális erőnlétet nem adják ingyen, dolgozni kell értük. Ha éppen egy kis motivációra van szükséged, hogy ma is megmozdulj, akkor segíthetünk! Összegyűjtöttünk egy listát sportolókról, akik lendülettel élik a hétköznapjaikat, nem ám akármilyen életkorban. A 80-as és 90-es éveikben levő nők nemcsak generációkkal fiatalabb társaikat verik kenterbe, de középkorúak voltak, amikor a versenysport belépett az életükbe. Mindannyian ugyanazt mondják: soha nem késő elkezdeni!

Joan MacDonald, edzőtermi influenszer

Joan MacDonald 76 éves, és az elmúlt öt év radikális változásokat hozott az életébe nemcsak fizikailag, de mentálisan is. Korábban gyógyszereket kellett szednie magas vérnyomásra és refluxra, a lába ödémás volt, és a reumatoid artritisz miatt csak óriási fájdalmak között tudott mozogni. A lánya noszogatására ő maga is belátta, hogy változtatnia kell, ekkor kezdte el a módszeres testmozgást és erősítést. Az eredmény önmagáért beszél, a mindig kitartó és vidám Joan azóta igazi influenszer lett. Instagram-fiókján keresztül másokat is arra buzdít, hogy soha nem késő változtatni, és igenis tenni kell az egészségért és a fittségért. A súlyokat pedig olyan magabiztossággal emelgeti, hogy az ember rögtön kedvet kap az edzéshez.

„Azt tudom tanácsolni annak, aki az egészséges életmód útjára akar lépni, hogy a napi szokásaira koncentráljon és ne a végső célra. Nekem halvány fogalmam sem volt arról, hogy egy nap el fogok ide jutni. Csakis az lebegett a szemem előtt, hogy minden egyes nap próbáljam meghaladni önmagamat. Keményen dolgoztam azért, hogy megváltoztassam a hozzáállásomat, hogy megteremtsek minden szükséges feltételt, és hogy mindig legalább 1 százalékkal jobb lehessek, mint előző nap. Az apró, kicsi győzelmek összeadódnak, és egy fantasztikus út lesz az eredményük. Azt gondolhatod, hogy gyorsan eljutottam ide, de biztosíthatlak, hogy nem így van. Soha ne higgy azoknak a csalóka ígéreteknek, amelyek gyors javulást és fejlődést ígérnek. Nekem évekbe került, hogy az legyek, aki ma vagyok, és bízom benne, hogy még évek állnak előttem, hogy tovább fejlődhessek” – írta az egyik Instagram-posztjában.

Hilary Wharam, maratonista

A 81 éves Hillary Wharam nem kevesebb, mint 300 maraton lefutását tűzte ki maga elé célul. 55 éves korában kezdett el futni, és azóta közel 170-szer teljesítette a 42 kilométeres távot. Olyannyira belejött a futásba, hogy 2019-ben, 78 évesen a Guinness-rekordot is megdöntötte: legidősebb emberként tíz egymást követő napon futott maratont.

Hillary azt mondja, hogy mindig is sok energiája volt, és ezt ki kell használni. Társaságban fut, ami remek alkalom, hogy kimozduljon otthonról és ne legyen egyedül. Néhány havonta teljesít egy maratont, olyankor 8 órát kint van, és többek között pereccel, kekszekkel, sajttal és csokival frissít, hogy legyen energiája legyűrni a távot.

Madonna Bruder, a „Vasapáca” triatlonista

Madonna Buder 48 évesen kezdett el futni, és a 82 éves korában teljesített hosszútávú triatlonnal ma is ő a legidősebb nő, aki Ironman lett.

Madonna Buder a lovassportban volt aktív, amikor 23 évesen egy apácrarendhez csatlakozott. Döntése a sportkarrierjének a végét is jelentette. 48 éves korában aztán minden megváltozott, amikor egy pap azt mondta neki, hogy a futás nagyon jó hatással van az emberi szervezetre, és segít megteremteni a harmóniát a test és a lélek között.

A nővér korábban soha nem futott, de megérintette, amit a paptól hallott.

Talált egy rövidnadrágot és egy pár teniszcipőt az adományozási céllal gyűjtött holmik között, és már el is kezdte az edzéseket. Amikor később említette a papnak, hogy elkezdett futni, ő csak annyit válaszolt, hogy remek, ne hagyja abba.

Az első futása után öt héttel részt vett egy 13 kilométeres versenyen, onnantól pedig nem volt megállás, a neves Boston maratontól elkezdve számos versenyen indult. Néhány év elteltével unalmasnak kezdte érezni a futást, amikor egy futótársa felhívta a figyelmét a triatlonra. 52 évesen teljesítette az első féltávú triatlon versenyét (1,9 kilométer úszás, 90 kilométer kerékpározás és 21,1 kilométer futás), majd pár évvel később megcsinálta a teljes Ironman-távot is.Az Iron Nun, azaz Vasapáca név akkoriban ragadt rá.

Többszáz triatlon versenyen vett részt, és ahogy telt az idő, újabb és újabb korosztályos csoportot kellett nyitni, hogy őt is be tudják sorolni a résztvevők közé. A Vasapáca még 92 évesen is ott van a triatlonversenyeken.

Joan Campbell, úszó

A 92 éves Joan Campbell még ma is fiatalokat megszégyenítő gyorsasággal ússza a hosszokat, és őt elnézve talán meg sem fordul a fejében, hogy abbahagyja a rendszeres mozgást. Joan viszonylag későn, 59 éves korában kezdett el versenyszerűen úszni. A lányát kísérte el az úszóedzésére, amikor látta, hogy úszóversenyt rendeznek az ő korosztályának. Gyorsan jelentkezett, és rögtön megnyerte a 200 méteres mellúszás számot – innentől kezdve nem volt megállás.

Csatlakozott egy professzionális úszó klubhoz, fél év alatt megszabadult öt kiló súlyfeleslegtől, és olyan kirobbanó formába került, amelyet soha nem tapasztalt korábban. Azóta sorra vesz részt a különböző úszóversenyeken, korosztályos világbajnoki címei és világrekordja is vannak. 2017-ben ott volt a budapesti úszó-világbajnokságon is, amellyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy valószínűleg most jobb formában van, mint 59 éves korában.

A rendszeres versenyzést fontosnak tartja, állítása szerint ezek azok a hosszú távú célok, amelyekért érdemes küzdeni a mindennapokban. A versenyszellem hajtja előre, ha csak szimplán, a mozgás kedvéért úszna, neki nem lenne elég.

Az úszóedzései mellett heti többször sétál, kardiózik és jógázik is. Aktív hétköznapjai, illetve az unokái és a dédunokái nem hagyják őt, hogy megöregedjen. „Nem számít, hogy öreg vagy fiatal vagy, soha nem késő megvalósítani egy nagy álmot” – üzeni mindenkinek.

És persze a hazai példaképeket se felejtsük el, róluk itt írtunk korábban:

Aki igazán mozogni akar, karantén idején spinning gépet bérel – két senior korú, bomba formában lévő nő mesél
Tele vannak energiával és nem szeretnek tétlenkedni. Naponta edzenek, az otthonukban az egyik szobában ott sorakoznak a különféle sporteszközök, amikkel formában tartják magukat. Spinning bicikli, TRX, gumikötél, flexi bar és súlyzók – Kalmos Éva és Müller Judit a fiatalokat meghazudtoló kondival rendelkeznek! Egyikük nyáron tölti a 68-at, a másikuk elmúlt 73 éves. Igazi példaképek lehetnek bárki számára.

 

Már követem az oldalt

X