Gyógyító természet

Amit talán még sose hallottál a pitypangról

Az egyik legtöbb névvel ismert növényünk: nem kevesebb, mint 15 elnevezését gyűjtötték össze az évszázadok alatt. Gyökeréből kávét helyettesítő ital készülhet, halványított levele kiváló saláta, virágzata teák alkotója, szára pedig a gyermekek kedvenc játéka. A pitypangról van szó. Ezúttal újabb érdekességeket kutattunk fel róla. 

Nevezték már pitypangnak, asszonyhűségnek, férfihűségnek, buborékfűnek, bimbófűnek és zsibavirágnak is- de papatyivirág, récevirág, lámpavirág, éjjelilámpa, májusvirág, sárvirág, pipimpáré, pimpó, Szent János füve és a vénasszonyvirág is ismert nevei voltak.  

„A franczia kertészek érdeme, hogy gondos magkiválasztással egy közönséges gyomból teltszivü és nagylevelű alakokat létesítettek, amelynek levelei ősztől tavaszig Párisban keresett zöldség” – olvashatjuk egy több, mint száz évvel ezelőtti kertészeti lapban. Lehet, hogy ma már nehezen hisszük el, de valóban voltak olyan idők, amikor a pitypang jóval többet jelentett, mint gyomnövény, vagy koszorúfonásra használt gyermekjáték. Salátanyerés céljából ugyanis nagy mennyiségben vetették a pitypangmagot, széles sorokban, jól előkészített kerti ágyakba.

Big yellow dandelion flower in the grass against a blue sky

Fotó: 123RF 

A korabeli kertészek szerint levele akkor lesz igazán finom, ha halványítják, ami nem jelent mást, mint azt, hogy szénával vagy szalmával letakarják, és ez alatt a takarás alatt 8-10 nap elteltével pikáns ízű saláta lesz belőle.

A híres, pitypangos francia saláta neve „Pizenlit” volt, és a korabeli leírások szerint elmaradhatatlan fogásként tartották számon a februári, illetve márciusi menüsorokban. És bár Magyarországon kevésbé volt elterjedt salátaként történő használata, azért akadnak olyan beszámolók, amik piaci árusításáról tanúskodnak: „Hogy a pongyolapitypang finom saláta, tudják nálunk is sokan, de általánosan nem igen használják, noha a piacon, amint arról meg is győződtünk, árulják is a palotai asszonyok. A Garay-téren rátaláltunk, ahol is cikória néven kínálta egy fiatal menyecske, ékes szóval dicsérve ennek a salátának finomságát.” 

Whole dandelion plant with roots - herbal medicine

Fotó: 123RF  

Megtaláltuk a konyha- és gyümölcskertészeti termények budapesti árainak jegyzékét is 1886-ból: a pongyolapitypang melegágyi, illetve kerti termésű árujának kilós ára 30-35 kr.  volt, 100 kilogramm esetén pedig 20-20,5 forintot kértek el érte. 

Nemcsak a belőle készült saláta miatt volt értékes: a megszárított és porrá tört pitypang-gyökérből ugyanis a gyógyszerészek egy főzetet (Dacodtum taraxici) készítettek, és a virágzó növényt is alkalmazták, méghozzá gyökerestül (Radix Taraxaci cum herba, Radix et folia Taraxaci, Herba Taraxaci cum radice). Ezekből készült az Extractum taraxaci és a friss növényből a Luccus taraxaci. Főként makacs székrekedés és alhasi bántalmak esetében volt elterjedt használata. 

potato salad with dandelions

Fotó: 123RF   

Csapó József „Új füves és virágos magyar kertjében” már széleskörű felhasználásáról ír: „Vérhast megállít, aki ez füvet gyökerestől, szárastól lencsével főzi és ugy a levét issza… Égető hólyagokat az mellen s egyéb testnek részein, nagy haszonnal lehet ez zöld fűvel kötözni” – írja.  Német területeken is kedvelt növény volt, termesztését kifejezetten ajánlották, mert a levelét a legegészségesebb kora tavaszi salátának tartották, és úgy vélték, hogy hatása még a „hires Brand-féle svájci pillulákat” is pótolja. 

Meadow with yellow dandelions and a blue sky with clouds.

Fotó: 123RF  

Mind az európai, mind a távolkeleti orvoslásban több mint ezer évre nyúlik vissza használata. Az ókorban és a középkorban fontos zöldségnövény volt, olvashatunk róla a Dorstenius-glosszákban és Melius Péter jól ismert Herbáriumában (1578) is. Ezekben a feljegyzésekben ismert hatásai között szerepelt a lázcsillapítás, a hurutos problémák enyhítése és külsőleg alkalmazva a különböző sebek gyógyítása illetve a szemen lévő tályog elűzése. Veszelszky Antal füveskönyvében (1798) arról ír, hogy a hideglelős, lázas betegnek kezét, lábát, hasát disznóhájból és pitypanggyökérből készült kenőccsel kenték, az altesten levő tályogos sebeket pedig a pitypanggyökér erős, koncentrált boros főzetével kezelték. 

Dandelion salad with onions and cheese

Fotó: 123RF  

Nem árt tisztában lennünk vele, hogy mikor melyik részét érdemes szedni, mert ez nagymértékben meghatározza felhasználhatóságát és eredményes használatát.

A gyökérben például tavasszal 1-2%, ősszel pedig 40% az inulin, így amíg a levelet és virágot általában a nyár folyamán gyűjtjük, a gyökereket ősszel.  Érdemes továbbá azt is tudnunk, hogy hosszú ideig tisztán nem jó használni, mert zavart okozhat az emésztésben.

Nyitókép: 123RF

 

Ajánljuk még:

Aprócska virág, amiből még burnótot is készítettek hajdanán – az árvacsalán

A korabeli feljegyzések szerint azért kapta az „árva” jelzőt, mert rokonától eltérően nem szúr, és érintése nem okoz viszketést. Összevagdalt leveleit szeszben áztatva tüdővész elleni orvosságot készítettek belőle, és rostjai még finomabb szövetek készítésére is alkalmassá tették. Az árvacsalán színes virágai beterítik a tavaszi réteket, útszegélyeket és kerteket.