GolfÁramlat

Öt zöld szokás 2023-ra

A fogyókúra és a cigaretta letétele szép fogadalom, de idén legyünk kicsit kreatívabbak: 2023-ban magunk mellett tegyünk jót a bolygóval is.

1. Készíts „kapszulagardróbot”

Az állandó szelektálás helyet itt az ideje annak, hogy tényleg minimalistára vedd a ruhatárad. Szánj rá egy-két délutánt már az év első hetében arra, hogy kiválaszd, mely darabokat hordod rendszeresen, és ezúttal légy tényleg kíméletlen, semmi kifogás, felejtsd el a „majd felveszem egyszer valahova” és a „de ezt anyukám hozta, nem tetszik, csak nincs szívem kidobni” szólamokat – amiben nem érzed jól magad, azt felesleges évekig a szekrényben őrizgetned.

Döntsd el, mely stílust akarod követni és fogadd meg, hogy nem veszel havonta új ruhákat, amelyek úgyis csak a polcok hátulján végzik. Sőt, ha nem muszáj, ne is vegyél semmit a környezettudatosság jegyében, míg akad elég ruhád a hétköznapokra. Persze a stílusodat megtalálni nem egy nap, és a kapszulagardrób kialakítása sem megy feltétlenül egyik pillanatról a másikra. De már azzal nagyon sokat teszel magadért és a nyugodtabb reggelekért, ha bedobozolsz a szekrényedből mindent, amit nem viseltél az elmúlt két hónapban. A dobozt aztán tedd a pincébe, a szekrény tetejére, az ágy alá – bárhová, ahol elég közel van, ha mégis szükség lenne belőle valamire, de elég távol ahhoz, hogy ne zavarjon a mindennapos öltözködésben. Így megtapasztalhatod idővel, milyen jó érzés a felesleges ruhák kerülgetése nélkül kiválasztani a szettedet, és milyen könnyű is ez a feladat, ha valójában (szinte) csak olyan ruha van a szekrényedben, amit szívesen felveszel.

2. Járj egy hónapig tömegközlekedéssel dolgozni

Szinte látom magam előtt, ahogy e pontot olvasva sokan felhördülnek, hogy na, ezt biztosan nem, mert sok idő és kényelmetlen és drága és ciki és... és? Néha túl kell lépned a komfortzónádon. Természetesen, ha napi 3-4 órát elvenne az életedből az ingázás és vidékről nem tudnál bejárni dolgozni, akkor nem javaslom a fogadalomtételt, de városlakóként miért ne próbálhatnád meg? Egy hónap busszal, villamossal vagy biciklivel nem a világ vége, de a környezetnek és a pénztárcádnak is jót tehetsz vele! 

3. Járj vászonszatyrokkal, saját dobozzal bevásárolni, használj kulacsot

Szerintem ez a legtöbbször elhangzó, legegyszerűbben betartható és legelcsépeltebb környezetbarát szokás, ennek ellenére (vidéken élve) ritkán látok vászonszatyrokkal érkezni a piacra magamon kívül bárkit. A többség úgy tépi a nejlonzacskót, mintha attól félne, holnap már nem lesz. 

Ez egy igazán apró, de mindenki számára megvalósítható fogadalom, úgyhogy ne keresd tovább a kifogásokat, csak szerezd be azokat a kis vászonszütyőket és tedd el őket, ha vásárolni mész. Ennyire egyszerű az egész. Ugyanígy, ha van nálad egy műanyag doboz, a piacon kiadják benne a felvágottat, sajtot, vajat. A nagyobb bevásárlóközpontokban futottam már bele olyanba, hogy a szabályozás miatt nem szabadott saját tárolóba kiszolgálniuk, de a piacon ezzel nincs gond. 

A kulacshasználat pedig tényleg pofon egyszerű: csak gondoskodj róla, hogy legyen nálad egy bármilyen üveg, ami megment a PET-palack vásárlásától. (Lehet ez persze egy másik PET-palack is, mert nem azzal kezdődik a zöld életmód, hogy felvásárolsz csomó divatos kiegészítőt a környezetvédelem jegyében. Aztán ha már rögzült, hogy saját kulacsból iszol, és valóban így is teszel, akkor érdemes elgondolkodni egy tartósabb termoszon, kulacson.)

4. Adakozz egy zöld alapítványnak

Amikor arra az elhatározásra jutunk, hogy a pénzünkkel próbálunk meg segíteni másoknak, sokaknak a beteg gyerekek vagy az állatmenhelyek jutnak eszébe első körben. Ez nagyon szép és jó így, de idén dönthetünk úgy is, hogy az adományunk kis részét olyan szervezetnek juttatjuk, amely a környezetünk aktív védelmével foglalkoznak: fát ültetnek, programokat tartanak, és fejlesztéseket ösztönöznek. Nem kell nagy összegekre gondolni – mi lenne, ha legközelebb egy neked tetsző, de felesleges kacat helyett azt a pénzt átutalnád egy ilyen alapítványnak? Ha a bolygón segítesz, akkor közvetve az embereken,

a már élő és még meg nem született gyerekeken (és mindenféle élőlényen) segítesz,

hiszen mindnyájunk közös érdeke, hogy élhető maradjon a Föld.

5. Próbáld ki a környezetbarát, természetes tisztítószereket

Le merem fogadni, hogy sokan sokszor elhatározták már, hogy megpróbálják leváltani a kemikáliákat otthonukban, de nehéz elengedni a jól megszokott vegyszereket, a gyerekkorból ismert „tisztaságillatot”, vagyis a biztos módszereket. Esetleg félnek, hogy a házi praktikák nem válnak be. De az idei évben engedd el ezeket a félelmeket és megszokásokat, hiszen nem kell végleges döntést hoznod a takarítással kapcsolatban: ha úgy érzed, neked nem válik be az ecetes-citromköves vízkőtelenítés, a mosószódás mosás vagy valamelyik zöld logóval ellátott termék, akkor visszatérhetsz a régi tisztítószereidhez – de ha meg sem próbálod, honnan fogod tudni, beválik-e? És ha csak kis lépést tennél: ezentúl figyelj oda, hogy ökológiailag lebomló mosószert, mosogatószert vegyél. Már ezzel is hozzájárulsz a környezetszennyezés csökkentéséhez!

Ajánljuk még:

Nem csak a Föld napján kellene figyelnünk a mikroműanyagok káros hatására

Tegnap volt a Föld napja. Persze jó lenne, ha nem csupán ezen az egyetlenegy napon figyelnénk oda a környezeti problémákra, hiszen a légszennyezés, az erdőirtás és a vizeinkkel való bánásmód egyaránt komoly fenyegetést jelentenek a Föld ökoszisztémájára és az emberi egészségre. Az 54 évvel ezelőtt az Egyesült Államokból indul mozgalom eredeti célja, hogy az embereket környezettudatos viselkedésre, a nemzetek kormányait pedig tudatos intézkedésre ösztönözzék.

 

Már követem az oldalt

X