Nálatok is műanyagmentes a július? Csatlakozz a nemzetközi kihíváshoz!

GolfÁramlat

Nálatok is műanyagmentes a július? Csatlakozz a nemzetközi kihíváshoz!

A nyár és főleg a hőségriadó beköszöntével nem csak a hőmérséklet és a nyaralási kedvünk emelkedik, hanem a vízfogyasztásunk is megnő, különösen, ha utazunk vagy szabadtéri tevékenységet folytatunk. Természetesen nem csak nyáron kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, az ajánlások legalább 2-3, de akár 4 liter víz fogyasztásáról is szólnak. A #PlasticfreeJuly, azaz a Műanyagmentes július nemzetközi mozgalom nagyszerű alkalom lehet arra, hogy végiggondoljuk vízfogyasztási szokásainkat, és fenntarthatóbb alternatívát válasszunk a PET-palackok helyett.

A #PlasticfreeJuly kihívást elsősorban az italok csomagolásának megválasztásával tudjuk hatékonyan teljesíteni. A világ minden táján a PET-palackok a leggyakoribbak az egyszer használatos italcsomagolásban, azonban számos hátrányuk van. Az egyik fő probléma a BPA (biszfenol-A) jelenléte, amely a palackok egyes típusainak gyártása során kerülhet a műanyagba. A BPA hormonális zavarokat okozhat, melyek különösen veszélyesek lehetnek gyerekek és várandós nők számára, bár a Kalifornai Állami Műszaki Egyetem friss kutatása szerint, melyet a Business Insider hozott nyilvánosságra,

a palackokról a vízbe lebomló mikroműanyagok akár inzulinrezisztenciát, később 2-es típusú cukorbetegséget is okozhatnak.

Emellett a műanyag palackok gyártása és hulladékkezelése jelentős környezeti terhelést jelent. Július 1-től 50 Ft-os betétdíjjal terhelik a PET palackokat, melyet a Repontokon válthatunk vissza, így ösztönzik a fogyasztókat arra, hogy keressék fel a hozzájuk legközelebb eső visszaváltási helyet és gondoskodjanak a műanyag palackok újrahasznosításáról.

A műanyagmentes életmód egyik legegyszerűbb lépése, ha PET-palackok helyett rozsdamentes acél, üveg vagy BPA-mentes műanyag kulacsot használunk, melyek újratölthetők és használatuk számos előnnyel jár:

  • csökkenti a műanyag hulladék mennyiségét
  • takarékos megoldás, hiszen nem kell folyamatosan palackozott vizet vásárolni
  • nem kell a palackok visszaváltásával foglalkozni
  • nem tartalmaz BPA-t és más káros vegyi anyagokat.

A kulacs használata tehát környezetbarát, gazdaságos és egészséges, de természetesen nem mindegy, hogy mit töltünk bele. 

Fotó: Unsplash / Jas Min

3 tipp a Műanyagmentes júliusra, a fenntartható nyári hidratálásért:

  1. Tervezz előre! Mindig vigyél magaddal egy feltöltött kulacsot, amikor útnak indulsz.
  2. Töltsd fel útközben! Használd ki a nyilvános ivókutakat, és keresd a vízlelőhelyeket, ahol szűrt vízzel ingyenesen újratölthetők a kulacsok. Ebben az ingyenesen letölthető vízlelőhely app segít.
  3. Hűtsd le a vizet! A nyári melegben tarts a kulacsodban mindig hideg vizet, hogy felfrissülj.

Fotó: Unsplash / Houston Max

Csak egy tipp:

Legyen több kulacsod, így akár a napi hangulatod, öltözéked, programod alapján is választhatsz. Az előre feltöltött kulacsot tedd pár órára a hűtőbe, akár a mélyhűtőbe, így a nagy hőségben is sokáig lesz nálad friss, üdítő, éltető ivóvíz!

A Műanyagmentes Július nagyszerű lehetőség arra, hogy ezeket a változtatásokat bevezessük a mindennapjainkba, és megtegyünk egy lépést egy zöldebb, egészségesebb jövő felé.

Forrás: arterego

Nyitókép: Unsplash / Floreser

Ajánljuk még:

Naperőművek a legszegényebb települések szolgálatában

Tizennyolc újonnan létesített szociális naperőművet helyeztek üzembe idén július végéig a legszegényebb kistelepülések határában kialakított telephelyeken. A jellemzően egyhektáros területen elhelyezkedő létesítmények hálózatba kapcsolásával a Felzárkózó települések program megkezdte a felkészülést a következő télre, a létesítmények bevételéből kisgyermekes rászoruló családok fűtését támogatják.