Megjelentek a boltok polcain az első, visszaváltási jelzéssel ellátott palackok

GolfÁramlat

Megjelentek a boltok polcain az első, visszaváltási jelzéssel ellátott palackok

2024. január elsejétől szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum alapú  italtermék, aminek műanyag, fém vagy üveg alapanyagú a csomagolása és 0,1-3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül. Jó hír, de de vajon milyen hatással lesz ez ránk?

Rég beharangozták, de ahogyan az lenni szokott: csak kevesen foglalkoztak vele, mielőtt fel nem került a polcokra. Most viszont itt van, és egy új fogyasztói magatartás kialakításán dolgozik az első speciális visszaváltható jelzéssel ellátott palackszéria, amire a kereskedők 50 forintos visszaváltási díjat számítanak fel.

Valóban: év elejétől, ha veszünk egy repalackos frissítőt, akkor kifizetjük a palackonkénti 50 forintos díjat, de visszaváltáskor a teljes összeg visszaigényelhető. Méghozzá nem is egy, hanem rögtön három formában: levásárolhatjuk utalványként, ha visszaviszik a palackot az üzletbe; a visszaváltási díjat közvetlenül bankszámlánkra utaltathatjuk vagy arra is lehetőségünk van, hogy a visszaváltási díjat jótékony célra ajánljuk fel.

Fotó: MOHU

Jobb lesz mielőbb megszoknunk az új rendszert, az átmeneti időszak ugyanis csak június 30-ig tart, így már csak pár hónapig lesznek elérhetőek a régi, nem visszaváltható palackok az újak mellett.

A palackokról röviden, a visszaváltásról érthetően

A boltok polcain elérhető italok palackjainak egy része többutas, azaz a benne lévő italtermék elfogyasztása után az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártóhoz, aki – megfelelő előkészítés után – újratölti azt. Nagyobb részük azonban csak egyszer használatos, azaz egyutas palack, ami a benne található ital elfogyasztása után hulladékká válik, majd megfelelő összegyűjtés és előkezelés után, újrafeldolgozható anyagként későbbi palackok alapanyagává válhat.

Fotó: MOHU

A betétdíjas rendszer (angolul Deposit Return System – DRS) a kifejlesztők szerint a leghatásosabb és legfenntarthatóbb útja annak, hogy megvalósuljon egy körforgásos, hulladékmentes gazdaság, amelyben a legfőbb értéket az anyagok újrahasználata vagy újrafeldolgozása jelenti. A betétdíjas rendszerben a termék megvásárlása során a fogyasztóra betétdíj megfizetése hárul: ez biztosítja – egyfajta ösztönzőként –, hogy a fogyasztó nem hulladékként dobja majd el a palackot, hiszen ez az összeg megtérül a termék csomagolásának gyűjtőponton történő visszaváltása után.

Az alapfeltevés jó, és a rendszer a megfelelő társadalmi edukáció után dinamikusan működtethető, de azt tudnunk kell, hogy a folyamatnak még igencsak a legelején járunk…

Fotó: MOHU 

Fontos tudnunk azt is, hogy a visszaváltási rendszerben nem mindegy, milyen állapotban szeretnénk visszavinni üres palackjainkat. A szabályozás szerint ugyanis csak az olyan, üres palackok válthatók vissza, amelyek nem tömörítettek és olvasható rajtuk a vonalkód. Az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Így kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer – olvashatjuk a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tájékoztatóját

A visszaváltó automaták minden elfogadott palack után felszámolják az összeget, és a visszatérítendő összegről utalványt nyomtatnak ki, ami a kereskedőnél készpénzre váltható vagy beszámítható a vásárlás összegébe.

Az új rendszerhez tartozik egy applikáció is, amely a későbbiekben lehetővé fogja tenni, hogy a felhasználói fiókban megadott bakszámlaszámra utaltassuk vissza az összeget, vagy a harmadik opcióval élve, a visszaváltó automata kommunikációs paneljén megjelenő módon jótékonysági célra ajánljuk fel.

Fotó: MOHU

Mielőtt bárki felkapná a kamrába félretett két zsáknyi üdítős dobozát, ki kell emelnünk, hogy

kizárólag a 2024. január 1. után forgalomba hozott palackok válthatók vissza az új rendszerben, és csak azok, amelyeken a visszaváltási logó is szerepel.

Ezek a termékek nemcsak saját logót, hanem új vonalkódot is kapnak, így megkülönböztetésük könnyű és átlátható lesz.

Az átállás időszakában a korábban forgalomba hozott termékek továbbra is forgalmazhatók, és ezekre továbbra sem kell megfizetni a visszaváltási díjat, viszont a visszaváltásuk sem lehetséges a visszaváltási díj visszatérítése mellett. Érdemes tehát figyelnünk, mert a következő hónapokban ugyanabban az italtermék fajtában egyaránt lehet majd találkozni a polcokon logózott visszaváltási díjas, és logó nélküli italtermékekkel!

A palackok visszaváltása a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletben, illetve az önkéntesen csatlakozó gépi vagy kézi visszaváló partnerek folyamatosan bővülő körénél lehetséges.

Ezek helyéről a MOHU honlapján vagy a kötelező visszaváltási rendszer applikációban tájékozódhatunk. 

A MOHU internetes felületét tanulmányozva egyértelműen látszik, hogy egy hosszú folyamat első lépéseit tesszük meg éppen, ami még számos nem várt hibát és buktatót hozhat magával. Legyünk tehát türelmesek, és visszajelzéseinkkel segítsük a visszaváltási rendszer fejlődését, hiszen így rengeteget tehetünk egy tudatosabb fogyasztói társadalomért.

Ha bárkiben további kérdések merülnek fel, sok választ megtalál a MOHU oldalán, ahol egyben arra is lehetőségünk adódik, hogy a tapasztalt hibákat jelezzük vagy átvevőhelyként regisztráljunk.

 

Már követem az oldalt

X