GolfÁramlat

Kis karácsony, zöld karácsony - 5 tipp a környezetvédelemért

Zizegő csomagolópapír, baconbe tekert csirkemell, ajándékok a fa alatt - régen imádtam ezeket a dolgokat, de mióta odafigyelek a környezettudatosságra, fontos lett számomra, hogy fenntarthatóvá tegyem az ünnepeket. Elvégre a karácsony száz éve is karácsony volt, pazarlás és műanyagok nélkül.

A világért sem szeretnék olyan közhelyeket puffogtatni, hogy a karácsony a túlfogyasztás, vagy a külsőségek ünnepe lett, mert semmi kivetnivalót nem találok abban, ha az év néhány időszakát különlegesebbé tesszük, mint a többit, csak mindeközben nem szabadna megfeledkezni arról, mi zajlik a világunkban. Például klímaváltozás. Hulladéközön. Kihalási hullám, áradások és egy közelgő gazdasági válság az erőforrások kimerülése miatt.

Ha karácsony reggelén kinézek az ablakon, évek óta szürkeség fogad a hóesés helyett, és hiába próbálom elhitetni magammal, hogy ez nem miattam van - nem az én műanyag díszszatyrom, Kínából rendelt ajándékaim, műfenyőm miatt-, a lelkem mélyén tudom, hogy igenis van közöm a fekete karácsonyokhoz. Hiszen minden apróság számít, még az a fránya kis viaszgyertya is, amit a koszorúra tűzök advent első vasárnapján. Szétkormolom vele a jövőt.

Most igyekszem visszatérni a régi könyvek meghitt karácsonyához, és környezettudatosabbá tenni a karácsonyt itthon. Hogy hogyan?

1. Igazi fenyő a műanyag helyett

A népszerű tévhittel ellentétben – miszerint minden műfenyő megment egy igazit a kivágástól –, azt vallom, valójában minden műfenyő elveszi a lehetőséget attól, hogy igazi fák növekedjenek körülöttünk. Az adventi időszakban árult fenyők javarészét direkt karácsonyfának nevelik, ami azt jelenti, hogy ha műfenyő mellett tesszük le a voksunkat, ezeket a fákat talán el sem ültetik. Még kevesebb zöldterület lesz, pedig egymilliárd ember karácsonyfája meg tudna kötni némi szén-dioxodot, és véletlenül sem marad évszázadokig a földben, mint a PVC-fenyő.

Én inkább fenyőgyilkos vagyok, vállalom.

2. Iphone helyett megfoghatatlan meglepetés

A karácsonyhoz nálam sokáig hozzátartozott valami fa alá rejtett apróság, tavaly azonban (tesztüzemben) bevezettem az élményajándékozást. Nem kell kacat, lom, századik dekorációs mütyür. Őszinte leszek, nekem kézzel készített csetresz sem. Élni akarok és átélni.

Az átélés mellett pedig tisztában lenni azzal, hogy a fenntarthatóság alapja a fogyasztásunk csökkentése, hiszen az a legkörnyezetkímélőbb dolog, amit le sem gyártanak. Egy amerikai ajándék-útnak persze nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint a kiárusításon vett jénai tálnak, de, ha a valóság talaján maradunk,

egy kreatív workshop jó alternatívája lehet a tárgyi ajándékoknak.

3. Hagymaleves, sütőtökpüré, cukkinilepény

Tudom, karácsonykor a kötelező program része kajakómásra tömni magunkat és szentségtörés kimondani, hogy „hús nélkül”, szóval senkit nem buzdítanék totálisan vegetáriánus menüsorra – de a kevesebb állati eredetű élelmiszer fogyasztására igen.           

A húsnak – tetszik vagy sem – óriási a környezeti terhelése, az előállítása legalább háromszor annyi földet, vizet, energiát igényel, mint a növényeké. A környezetbarát karácsonyhoz szerintem elengedhetetlen, hogy megreformáljuk kicsit az ünnepi menüt, és a hagyományos hús hússal verziót lecseréljük egy növényi alapon elkészített karácsonyi vacsorára.

4. Dekorálj azzal, amit a természet ad

Emlékszem, gyerekként nagyon tetszettek az amerikai filmek műanyag angyalhajjal díszített karácsonyfái, pedig micsoda környezetkárosító giccshalmaz lehetett az már a 90’-es években is! Most valahogy

jobban tetszik, ha valami letisztult, természetes, harmonikus.

Az égősorról, bevallom, én sem tudok lemondani, de úgy döntöttem, a jövőben nem fogok a világ túlsó feléről érkező plasztik karácsonyi dekorációt vásárolni, abból élek majd, amit találok. Hópelyhet horgolok turis fonalból. Tobozokat gyűjtök, és hóval fedettre varázsolom maradék festékkel. A műgirland helyett borostyánt teszek az ablakba. Fakorong lesz a koszorúalap. A természet azért szórja két kézzel a kincseit, hogy használjuk őket, miért ne kreatívoskodnánk egy kicsit?

5. Csomagolópapír helyett...minden más

Azt gondolom, még a csomagolással sem muszáj környezetet szennyezni, ha van zöld alternatíva. Mióta divatba jött a zerowaste életmód, elképesztően kreatív ötletekkel találkoztam annak kapcsán, miképpen lehetne leváltani az egyszerhasználatos csomagolásokat „valami másra.”

Jó példa erre a japán furoshiki módszer, ez esetben egy később újrafelhasználható, szép textildarabba csomagolják az ajándékot. Én szeretem az otthoni dolgokat is felhasználni, a rendeléskor érkezett barna töltőpapírt, egy kis fenyőágacskát a kertből, de a kedvencem mostanság a fekete-fehér újságpapír.

Ezek apró, de fontos tettek.

Tudom, a karácsonyra évente egyszer kerül sor és már-már szőrszálhasogatásnak tűnik még a legnépszerűbb ünnepen is arra figyelni, hogyan csökkenthetnénk a környezeti terhelésünket, de én azt hiszem, minden lépés számít. Ha más nem, húsz év múlva elmondhatjuk a gyerekeinknek, hogy nem rajtunk múlt a fehér karácsony.

Ajánljuk még:

Ezer jó embert keres a 10 millió Fa Alapítvány (x)

Ezer embert keresünk, aki fogadalmat tesz, hogy az újév minden hónapjában nem több, mindössze 1000 forinttal rendszeresen hozzájárul a 10 millió Fa Közösség céljához – írja honlapján az alapítvány. A hozzájárulásból 12 ezer őshonos fa indulhat cseperedésnek a zalai Bezeréden.

 

Már követem az oldalt

X