GolfÁramlat

Borbás Marcsi: már a kilencvenes években szemétkommandós voltam

Borbás Marcsi nemrég feljelentett egy szemetelőt, az önkormányzatnál meg is találta a tettest. Nem hisz  abban, hogy a globális környezetvédelmi problémákkal kellene foglalkozunk. Szerinte húsz évre elegendő humusz sincs a talajban, ha rövidesen nem változtatunk a termelési módokon, nem jutunk elegendő egészséges élelmiszerhez. Minderről a The VIP-nek adott interjújában beszélt, ebből idézünk most.

„Úgy tudom, nem hisz a zero waste-ben.

Zseniális elképzelés, de az átlagember számára megvalósíthatatlan. Ez az életmód most csak úgy működik, ha írsz a témából egy könyvet, vagy egy blogot, és megélsz belőle. Kezdjük azzal, hogy itt a környéken sincs csomagolásmentes bolt, legközelebb talán a fővárosban. A biogazdálkodáshoz rendelt anyagokat, szereket is csomagoltan kapom, a kertészkedéshez és a konyhámhoz sem tudok úgy vásárolni, hogy ne keletkezzen hulladékom. Nem életszerű.

Akkor mi számít annak?

A meggondolt vásárlás már igenis életszerű. Oda lehet figyelni, hogy két deci joghurtért ne kelljen fél szatyor szemetet hazavinni. A takarításnál is az a gondom, hogy nagyon jó bioszerek kaphatóak, műanyag flakonban, ami érthetetlen. Én például jövőre luffatököt ültetek, így nem kell félévente műanyag szivacsot vennem.

A megvalósítható dolgokra kell törekedni, én a házi komposztálásban hiszek, ami a szemetem harmadát elnyeli, és jó minőségű föld keletkezik belőle a konyhakertembe. Persze nincsenek egységes válaszok, mindenkinek le kellene ülnie egyszer a szemetesvödre mellé, hogy végig gondolja, mit tudna nélkülözni. Szerintem csak a lokális környezetvédelemnek van értelme, ha állandóan globális problémákról beszélünk, akkor mindenki azt fogja gondolni, hogy másnak kell cselekednie. Valójában a szűk környezetemben tudok sokat tenni, a háztartásomban és a munkahelyemen.

Televíziós műsorkészítőként kétszer annyi konyhai szemetet termel, mint egy háziasszony?

Igyekszem, hogy ne így legyen. A konyhámban és a forgatásokon is ügyelek arra, hogy ne használjunk műanyagot, otthon több generációs konyhai eszközeim vannak, aminek egy részét a nagymamámtól örököltem, a többit tudatosan gyűjtöttem, hogy utánam is generációk tudják használni. Tízéves voltam amikor elvesztettem őt, de arra emlékszem, hogy nem volt nála hulladék, mindent megtermelt és felhasznált. Megtanultam tőle, hogy a csirkemell nem önmagában terem, hanem az egész csirkéhez tartozik, mindent fel kell belőle használni.

Egyszerre annyi adagot kell főzni, ami egy nap elfogy, és meg kell tervezni a heti vásárlást, mert azzal, hogy a pénztárcádat kíméled, a környezetedet is véded. Már a kilencvenes években szemétkommandós voltam: ha találtunk kidobott hulladékot azonnal átkutattuk. Kerestünk borítékot vagy számlát a cím miatt, így általában találtunk személyes adatot, amit el lehetett juttatni a hatóságokhoz. Most sem tudok kibújni a bőrömből, nemrég amikor az egyik Tisza-parti faluban forgattunk, ugyanez történt. A vízzel szinte teljesen körbezárt településen, ahová alig lehet bejutni, találtunk egy nagy kupac szemetet. Le is álltunk a felvétellel és elkezdtem turkálni, aminek meglett az eredménye. Nem sokkal később az önkormányzat jelezte, hogy megtalálták a szemetelőt, el is szállíttatták vele, és köszönik szépen.”

A Marcsival készült teljes interjút itt olvashatjátok.

Marcsi összegyűjtött receptjeit ITT, legújabb, őrségi kertjében forgatott sorozatának epizódjait, ahol a környezetvédelemről is sokat beszél, ITT találjátok. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X