GolfÁramlat

5 tipp a fenntartható tavaszért

A március közepén beköszöntő langymelegben biztos nem csak én várom tűkön ülve, hogy végre ki lehessen tárni az ablakokat és belevetni magunkat a szokásos tavaszi munkálatokba. Adok öt tippet, hogy tedd kicsit zöldebbé idén a tavaszi zsongást!

A műanyag dekorációk helyett válassz igazit!

Március elején a legtöbb boltot ellepik a külföldről importált gumitulipánok és műanyag kiegészítők, amiknek nagyon-nagyon nehéz ellenállni, miközben az ember már szeretné az otthonában látni a tavasz első nyomait, de most mondj nemet ezekre a kis vackokra. A hamis tulipánok helyett válassz igazi jácintot vagy nárciszt, keress teljesen növényi alapanyagú textil kiegészítőket – a sárga, zöld, rózsaszín minden árnyalatában. Nézz utána az interneten, milyen természetes alapanyagokat felhasználva tudnád becsempészni a tavaszi hangulatot a lakásodba. A kerámianyulak és faforgácsos asztali dekorációk nemcsak környezettudatosabbak, de szebbek is, mint a felaggatott műanyag tojások.

Végezd el vegyszerek nélkül a tavaszi nagytakarítást!

Ha te is tipikusan az vagy, aki az első melegebb hétvégén a nyitott ablakok mellett elhúzza a szekrényeket, rendet tesz az iratok mögött, csempét vízkőtelenít és függönyt mos, akkor szuper lehetőséged nyílik rá, hogy összekösd a kellemeset a hasznossal, azaz kipróbálj néhány házi praktikát. Ne vásárolj durva fertőtlenítőt, zsíroldót – takaríts ezúttal szódabikarbónával, ecettel, illóolajokkal! Ha nem akarod pőrére venni a dolgot, az interneten számos különleges, illatos tisztítószerreceptet is találsz. Nem jobb egy levendulás-ecetes felmosás, mint egy hipós?

Ültess zöldségeket a kertedbe/balkonodba!

Ökológiai szempontból nézve, minél közelebbről érkezik meg a konyhánkba az élelmiszer, annál jobb. Az idei évben egyébként is brutális árak várhatók, úgyhogy ne keress több kifogást! Ha nincs kedved feláldozni 50-100 négyzetmétert a gyepedből, akkor is megtermeszthetsz néhány egyszerű zöldséget egy nagy ládában vagy cserépben nevelve. Ilyen például a paradicsom, paprika, cukkini, padlizsán vagy a salátafélék. Ezek nem igényelnek nagy helyet, a locsoláson kívül tulajdonképpen extra gondozást sem, viszont nagyon jól teremnek akár a terasz szélére sorakoztatva is. Ha nincs kerted, akkor se búsulj, a felsorolt zöldségek, valamint számos fűszer- és gyógynövény egy panel erkélyén is megtermeszthető.

(És persze szobanövényekkel is zöldebbé teheted az otthonod, itt van rögtön négy kiváló jelölt a feladatra!) 

lány szirommal

 

Frissítsd fel a gardróbod másodkézből!

A tavaszi, szép idő beköszöntekor én is úgy szoktam érezni, hogy ideje beszerezni néhány új ruhát vagy cipőt. Pláne, ha az előző évben használt holmijaim közül tönkrement néhány – mivel felhalmozás helyett a minimalista gardróbot részesítem előnyben –, nálam ez szinte mindig előfordul. Az emberek többsége azonban tekintélyes gardróbbal rendelkezik, ami azt jelenti, talán akkor is van elegendő ruhája, ha nem is tud róla. Idén légy kritikus magaddal! Nézd át az egész szekrényt, és tényleg csak akkor vásárolj ruhát, ha feltétlenül szükséged van rá, és ha tényleg kell. Küzd le az eddigi esetleges ellenérzéseidet, és csak próbaképp nézz be egy turiba. A használt ruha ezerszer zöldebb, mint egy újabb fast fashion darab.

Főzz idényzöldségekből!

Azt hiszem, kora tavasszal van a legnehezebb dolgunk a konyhában, mert ilyenkor már annyira messze járnak az előző nyár terményei, mintha soha nem is lettek volna. Április elején-közepén azonban megjelennek végre az első – talán fóliában nevelt, de mégis idei – magyar szezonzöldségek: a spenót, retek, borsó, újhagyma és társai. A semmirevaló, csak kényszerből rágcsált, ki tudja, melyik országból érkező paradicsom és uborka helyett főzz ezekből a friss ízű zöldségekből, kiegészítve az áttelelő káposztákkal és almákkal. A tavasz szóljon a tavaszi zöldségekről egészen júniusig!

Ha te is leveskedvelő vagy, készítsd el tavaszváró leveseink valamelyikét!

Ajánljuk még:

A tavasz nemcsak napfényt, hanem tápanyagokban gazdag növényeket is ajándékoz – Ismered a tyúkhúrt?

„Január, február, itt a nyár!” – mondta volt bíztatásként drága Nagyanyóm, mikor az éjszakai tél és a nappalok során egyre erősebbé váló tavasz küzdelmétől tocsogósan sáros tanyai világból kicsit borúsabb kedvvel toppantam be hozzá. Bírom, sőt kifejezetten kedvelem a hideget, várom és minden pillanatát élvezem a tavasznak, de a kettő átmenete mégis minden évben próbára tesz, s idén sincsen ez másként… 

 

Már követem az oldalt

X