GolfÁramlat

10 tárgy az otthonodból, amit ideje fenntarthatóbb változatra cserélni

Szeretem a listákat, mert egy-egy pont kipipálása gyors sikerélménnyel tölt el; nincs ez másképp akkor sem, ha azzal kell számot vetnem, hány hétköznapi dolgot sikerült már környezettudatosabbra cserélnem a háztartásomban a további hulladéktermelés megelőzése végett. Te gondoltál már ezekre az apróságokra?

A fenntartható listatervezés nulladik pontja valójában egy kis figyelmeztetés, még mielőtt teljesen magával ragadnának bennünket a természetes alapanyagok: soha semmit ne dobjunk ki csak azért, mert a környezettudatosabb alternatívák mutatósabbak. Tudom, hogy egy vesszőből fonott szennyeskosár szebb, mint a régi műanyag kosár, de kukába vágni a jó állapotú, használható műanyagot valami „zöldebb” kedvéért, szimpla illúzió.

A fenntartható otthon kialakítása úgy zajlik, hogy előbb elhasználjuk a dolgainkat és csak utána váltunk hulladékmentesebb verzióra. Mely dolgokra gondolok például?

1. Ruhacsipeszek: én kezdő háztartásvezetőként már alapvetően facsipeszeket szereztem be a teregetéshez, de csakhamar kiderült, hogy a szeles napokon bizony kevés nekem az a húsz darab, amit első körben megvásároltam. Ha úgy érzed, neked is ideje lenne beszerezned még néhány csipeszt a nyárra, ezúttal ne a műanyag mellett tedd le a voksod, keress fából készült csipeszeket.

2. Virág-tápoldat: a szobanövényeknek időnként szüksége van némi tápanyag-utánpótlásra a fejlődéshez, de ez nem azt jelenti, hogy muszáj az eldobható csomagolású, vegyszeres mű-tápanyagokat megvenned a boltban. Egy háztartás tele van olyan hasznos, lebomló anyagokkal, mint például a tojáshéj, a kávézacc vagy a kamillatea megmaradt virágzata. Állítsd össze a saját tápoldatodat a konyhában talált alapanyagok segítségével!

3. Sminktermékek: lehet, hogy hozzám hasonlóan nálad sem fogy el minden hónapban egy tubus szempillaspirál vagy alapozó, ettől függetlenül egy magát rendszeresen sminkelő nőnél folyamatos műanyagtermelést jelentenek a kozmetikai apróságok. Az elmúlt években szerencsére egyre több a hazai kézműves zero waste termék, és ezek a sminkszerek nem csupán természetes alapanyagokból készülnek, de általában a csomagolásuk is újrahasznosított vagy lebomló. Ez a minimalista sminkelésem egyik titka. A többiről itt hosszabban írtam.

4. Konyharuha: egy időben az én otthonomban is nagy számban találhattatok volna azokból a tipikus olcsón beszerezhető, zsibvásáros konyharuhákból, amik sokunknál akadnak. Csakhogy rá kellett jönnöm, ezeknek a nedvszívóképességén az sem segít, ha százszor kimosom őket – a poliészter, akril és hasonló műanyag alapanyagú konyharuhák egyszerűen fel sem vehetik a versenyt a pamut vagy kender társaikkal. Ha legközelebb leselejtezel néhány szakadt konyharuhát, szánj kicsit többet pár minőségi darabra!

5.. Fűszernövények: a csomagolásmentes boltokban már beszerezhető olyan fűszer, amit a saját üvegedben adnak, de ha nincs a közelben ilyen bolt, akkor valószínűleg csak kis műanyag tasakokban tudod megvásárolni a fűszereket, pár grammonként csomagolva. Ez ellen dolgozva tavaly már elkezdtem fűszernövényeket ültetni, és ezt bárki számára elérhető alternatívának tartom, még akkor is, ha nincs nagy kertje, csak néhány világos ablaka a lakásban. Az évelő fűszernövényeket többé nem kell csomagolva megvásárolnod, mindig ott lesznek frissen a konyhádban.

6. Intimkehely: szerintem a higiéniai eszközöket a legmacerásabb hulladékmentesre váltani, hiszen mind hozzá vagyunk szokva az eldobható betétek, vattakorongok, borotvák kényelméhez és a fenntartható változatok használata bizony kicsit több időt igényel. Az intimkehely egy tökéletes példája a zero waste higiéniai holmiknak; ez egy kis, orvosi szilikonból készült, mosható kehely, amelyet a tampon és betét helyett tudsz használni, tulajdonképpen éveken keresztül.

7. WC-kefe: elsőre talán abszurdnak hangzik, hogy még a mosdód is a fenntarthatóságról szóljon, de belegondoltál már abba, hány műanyag kefét dobsz ki életed során? Az apró cseppekből lesz a nagy tenger. Ha úgy érzed, készen állsz szintet lépni a környezettudatosság terén, legközelebb ne műanyag wc-kefét vegyél, hanem például egy vegán módon előállított, növényi sörtékkel készült fakefét. Kicsit költségesebb, de tartósabb is.

8. Pelenka: a szüleink generációja még megkönnyebbülésként élte meg, hogy a textilpelenkák helyett végre eldobható műanyag pelenkákkal lettek tele a boltok, nekünk viszont ideje elgondolkodnunk rajta, tényleg egy teleszemetelt világot szeretnénk-e a gyerekeinkre hagyni. A mai, modern mosható pelenkák könnyen használhatóak és még szépek is, ráadásul viszonylag olcsón be lehet szerezni néhány tesztdarabot az első időszakra. Egy próbát nem megér, vajon tudunk-e környezettudatosabban gyereket nevelni?

9. Lábtörlő: ehhez a ponthoz érve talán elgondolkodtál már rajta, milyen sok kis dolog található a háztartásodban, amiből eszedbe sem jutna a fenntarthatóbbat választani. Ha a jelenlegi lábtörlőd ideje lejár, talán nem árt elgondolkodni rajta, hogy a hagyományos gumi alapú lábtörlőt helyett legközelebb olyat válassz, ami kenderből, kókuszrostból vagy egyéb természetes alapanyagból készül.

10. Ételhordó: sokan nem munkahelyi menzán eszünk, hanem otthonról hordjuk magunkkal az ebédet. Nyilván az a legkönnyebb (és legolcsóbb), ha valamelyik háztartási boltban beszerzünk időnként néhány műanyag ételhordót, de már ezeknek is van zöldebb változata, ami üvegből vagy rozsdamentes acélból készül. Ha a munkahelyen egy tálban meg tudjuk melegíteni az ebédünket, akkor a rozsdamentes verzió tökéletes választás lehet, hiszen nem színeződik és kopik el – ergo, egyszer kell megvenni és még az unokáink is abban hordhatják majd az ebédjüket.

Nyitókép: Markus Spiske / Unsplash

 

Már követem az oldalt

X