Gasztronómia

Az leszel, amit megeszel: az étel a legjobb orvosság

Az ételből tudat lesz, tartja az ájurvéda. A hagyományos kínai orvoslás szerint az életerő egyik forrása az élelem. Környezetünkkel való kapcsolatunkban a legalapvetőbb tényező az étel, mivel a környezet étel formájában hatol be a szervezetünkbe legközvetlenebbül – vallotta Szent Györgyi Albert. Az vagy, amit megeszel, hiszen abból tudja a test felépíteni, újjáépíteni önmagát. Nem mindegy tehát, mit, és hogyan eszünk. Aki kicsit is odafigyel az egészségre, tisztában is van ezzel, a megvalósítás azonban sokkal nehezebb. Erre alapoz Az étel a legjobb orvosság című szakácskönyv is.

Az étel a legjobb orvosság – Hargitai György mesterszakács és dr. Romhányi Csaba orvos könyve – megjelenésekor a maga nemében igazi unikumnak számított. Korszakalkotóan új felfogásban tálalta fel a menüt, tudománnyal megtámogatva. A könyv ma is időszerű, kiállta az idők próbáját, a mindenféle trendi diéták korszakában szilárd alap, amelyre bátran lehet támaszkodni. Kell is, hiszen az elmúlt néhány évtized alatt sokat csökkent a zöldségek-gyümölcsök beltartalmi értéke. Ami egyben azt is jelenti, hogy még inkább figyelmet kellene fordítanunk a táplálkozásunkra, hogy az ízek élvezete mellett az egészségünket is óvjuk minden egyes tál étellel.

„Ez a könyv a hagyományos táplálkozás forradalmi oldalán áll,

melynek legfontosabb célja, hogy erősítse szervezetünket az által, hogy megfelelő étrenddel megelőzzük a betegségeinket és ezzel hosszabbá tegyük egészséges életünket” – ajánlja a szerzőpáros a könyvet az olvasóknak.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Jó érzés visszagondolni, hogy ennek a könyvnek a megszületésénél ott bábáskodtam, hiszen Hargitai Györggyel akkoriban munkatársak voltunk a Magyar Konyha szerkesztőségében. Így első kézből ismertem meg a zabpelyhet több oldalról, és szerettem meg a zabpehellyel készült fasirtot, a zabpelyhes töltött zöldségeket.

Ezek közül is a legkedvesebb a zabpelyhes-fűszeres töltelékkel töltött patisszon, nyári friss kapormártással.

E könyv receptjei alapján kezdtem el bátran használni a különféle magokat, jó 30 évvel ezelőtt.

Akkoriban hozzáférni is nehéz volt a lenmaghoz, szezámmaghoz, kevesen hallottak a zsázsáról, a kölesről, a hajdináról is. Napraforgómagot is hébe-hóba találtunk héj nélkül, a búzakorpa, a búzacsíra pedig csupán a kevés reformbolt kínálatában volt olykor jelen.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho   

A könyv alapanyagok szerint rendszerezi az ételeket, és külön fejezet szól arról, hogy milyen táplálékot keressünk az egyes betegségek megelőzésére és gyógyítására. Valójában a megelőzés kerül a célkeresztbe, hiszen táplálékaink – akárcsak a gyógynövények – segítenek jól felépíteni vagy éppen elrontani testünk épségét.

„A gyógyfű és az étel forrása ugyanaz” – írta Melius Juhász Péter a Kolozsváron 1578-ban, tehát majdnem 500 évvel ezelőtt megjelent Gyógynövények és gyógyító ételek gyűjteménye című művében.

Úgy látszik, az ismétlés mindig ránk fér, mert valamiért az ízek élvezete mellett háttérbe szorul az egészség védelme.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Pedig az egészségtudatosság itt kezdődik.

Mielőtt megvesszük a konditerembérletet vagy belefogunk egy varázsdiétába, a helyes étkezésre kellene helyezni a fókuszt.

Az alma segít a vér koleszterinszintjének csökkentésében, a vércukorszint stabilizálásában, a gyömbér a tengeribetegség legyőzésében, a gyakori brokkoli fogyasztás csökkenti a rák kockázatát, a földiepernek szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében: ilyen, és ehhez hasonló értékes információkat nyújt a könyv. Hargitai György és Romhányi Csaba felhívja a figyelmet a rostdús táplálkozás kiemelt fontosságára, édesítőnek pedig a mézet javasolja.

Ezek az egészségmegőrző és gyógyító ételek ráadásul igen finomak is. Nagy kedvencem a fűszeres birsalmaleves, korianderes-újhagymás pirítóssal, a feketegyökér leves, a kelbimbó-krémleves.

Az, hogy tengernyi izgalmas zöldséges étel sorakozik egy ilyen könyvben, magától értetődik.

De találunk különleges köreteket is, amelyek a hagyományos burgonyát válthatják ki:

pulykamellet sárgabarackpürével, szőlős édesköménysalátát, tengeri halfilét sajtos brokkolival – mind kecsegtető finomságok. A kipróbált ételek közül a rizses sárgarépafelfújt, a zabpelyhes almás lepény és a sütőtöktorta nálunk is felkerült a családi repertoárba.

Zabpelyhes töltött karalábé – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Imádom a könyv gyümölcsös desszertjeit, amelyek sokak számára az édességek új dimenzióját tárják fel. A borssal és korianderrel megőrjített narancscarpaccio, az áfonyakrém vaníliás kefirrel, az almás hajdinafelfújt olyan kiválóságok, amelyek egy ünnepi menüt is megkoronázhatnak. És még egészségesek is!

Az étel a legjobb orvosság első kötetét hamarosan követte a második, és gyanítom, még ebben sem sikerült feltárni az egészséges ételek minden titkát.

Ebben találunk recepteket olyan alapanyagokhoz is, amelyek az utóbbi idők modern veteményeseiben újra megjelentek: a mángold, a rebarbara, a vízitorma, a vadnövények közül a csalán és a csipkebogyó.

Aki pedig inkább az egzotikus kínálat felé hajlik, annak szól az avokádópüré, a datolyatorta, az articsóka paradicsomos makrélával vagy az ananászos csirkemell. Tehát van miből választani, és nem lehet semmi kifogásunk: az egészséges étkezés nem unalmas, nem egyhangú vagy színtelen.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A hasznos tudnivalók sorában a szerzők megemlítik, hogy mi az, aminek feltétlenül lennie kell az egészséges konyha polcán, és arra is utalnak, mindezt hol érdemes beszerezni. Ma már persze mosolyoghatunk ezen, hiszen pár kattintással akár az otthonunkba is rendelhetjük a kiváló alapanyagokat. Nem árt azonban az óvatosság, nézzünk utána, hogy az, ami csábító, vajon valóban megbízható forrásból származik-e, biztosan az egészségünket szolgálja-e?

Hargitai György és dr. Romhányi Csaba gyerekkori barátok, tarsolyukban van a folytatás, az első két kötet átdolgozása, kiegészítése. Bízzunk benne, hogy lesz rá idő, lehetőség, fedezet, és mindannyiunk egészségre válik.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Gyökere szakállas, levele buja, krémlevese bársonyosan kedves: mi az?

A húsleves, a zöldségleves nem lehet meg zeller nélkül. Süthetjük, pürésíthetjük, készülhet rakottan, bundázva, salátába, lehet belőle csatni. Egészséges, finom, sokoldalú, és gazdaságos. Ismerjük a meg zellert minden oldaláról, és kerüljön zeller minél többször a tányérba!