A Föld ajándéka: a paradicsom
Olvasási idő: 5 perc

A Föld ajándéka: a paradicsom

Kell hozzá a két kezed, hogy összeszámold, hányféle paradicsomos étel van a repertoárodon? Ha elegendő egy is, vagyis a paradicsomlevesen, a paradicsomos káposztán, a nyári paradicsomsalátán, a paradicsomszószban fürdő töltött paprikán és a sült paradicsommártáson túl még nem merészkedtél a paradicsom-fronton, akkor ez a könyv neked szól!

„Aki szakított már le nyár végi alkonyon egy még naptól meleg, kemény, sima, ragyogóan piros paradicsomot, és meg is ette, az tudja igazán, hogy milyen jóízű is egy paradicsom!”  kezdi a könyv a paradicsom dicséretét. És valóban, akinek ez az íz megvan, annak boldogság öntheti el a szívét! Ma, amikor a kiskertben is véres verejtékkel lehet megvédeni az aszálytól, a csigától, a poloskától, a lisztharmattól, a jégveréstől, a napégéstől, a kálciumhiánytól és a többi kártételtől, még inkább nagy kincs, ha kezünkbe kerül egy igazi, piros, érett, lédús, mosolygós paradicsom, amit frissen leszedve elfogyaszthatunk. 

 Fotó:123rf

Ha viszont sok a paradicsom, akkor üvegekbe kerül a lé, hogy legyen belőle mártás, leves, innivaló. Hogy a paradicsommal mást is lehet csinálni, mint sűrű, vörös folyadékká rotyogtatni, ahhoz ki kell tekintenünk a magyar konyha határain túlra, mert onnan érkeznek az igazán ütős paradicsomos receptek! Jól érezte ezt a kiadó, aki majd’ 40 évvel ezelőtt piacra dobta A Föld ajándéka sorozatában a paradicsomról szóló kötetet.

Van benne némi paradicsom-történelem, arra az esetre, ha valaki véletlenül nem tudná, hogy a mi kis édenkertünk itt, a Kárpátok karéjában nem a paradicsom őshazája, mert e burgonyaféle Dél-Amerikából került az öreg kontinensre a XVI. században. Igen, a paradicsom a burgonya rokona, és piros bogyói miatt dísznövényként dédelgették sokáig. 200 év kellett ahhoz, hogy a bátor olaszok kifinomult érzékkel gasztronómiai remekeket alkossanak meg a paradicsomból, ami kitűnő hazára talált az olasz csizma minden szegletében. Majd újabb évszázadba telt, hogy Európa többi kertjébe és konyhájába is eljusson a „ragyogó napgyermek”, és meghódítsa a kulináris élvezetekre nyitottak ízlelőbimbóit.

 Fotó:123rf

Hozzánk, mint oly sok minden, osztrák közvetítéssel érkezett a paradicsom. Csapó József 1775-ben kelt füves könyvében még azt írta, hogy e növény gyümölcsei szépek, karmazsin színűek, de nem tanácsos őket megenni, mert az ember eszét megcsonkítják. A XVIII. században már jól ismert növényként említik, a XIX. század végén már termesztési módszereiről is egész könyvek álltak rendelkezésre. Azóta pedig a népszerűsége töretlen, talán nincs is kert, amibe ne ültetne a gondos gazda legalább egy tő paradicsomot. Sőt, a balkonkerteknek is koronázatlan királynője lett a paradicsom, köszönhetően az új nemesítésű, kifejezetten cserépbe vagy ládába való, kisebb termésű, tömött karakterű fajtáknak.

Tehát nálunk szinte minden adott ahhoz, hogy kiváló paradicsomunk legyen, amiből aztán káprázatos ételeket alkothatunk. E könyvben remek útmutatót kapunk ahhoz, hogy hogyan vásároljunk, hogyan tároljunk paradicsomot, milyen módon érdemes előkészíteni, hogy a legtökéletesebb étel kerüljön végül a tányérra. A nemzetközi konyha legjobbjaiból mazsolázta össze a szerkesztő a recepteket, és bizony bőven akad köztük olyan, amin első olvasatra a magyaros konyhán szocializálódott gyomor nem kordul meg ellenállhatatlanul. Aki viszont nyitott az újra, aki kíváncsi, hogy más nemzetek mit gondolnak a paradicsomról, annak igen színes, mondhatni paradicsomi paletta fog feltárulni!

 Fotó:123rf

A vinegret, franciásan írva vinaigrette, nekem nagy kedvencem bármilyen formában. Kellemes textúrája, a változatos ízek, a nyelvre simulós savanykássága mindig lenyűgöz. Paradicsomból, dióval, dióolajjal, balzsamecettel igazi nyári tobzódás!

A paradicsomos egytálételek között találunk izgalmas hideg ételeket, édesköménnyel, vagy turbolyával és olajbogyóval. A meleg változatok közt tálban sült és töltött paradicsomokat, gombával vagy tonhallal gazdagított fogásokat. Keleties ízvilágú változatok is előfordulnak szép számmal, ami egy új, üdítő színfolt a paradicsomos ételek palettáján. A paradicsom és a sajt jó házasság, a mozzarella és a paradicsom kihagyhatatlan. De jól illik hozzá az ementáli, a rokfort, és a kemény, reszelni való sajtok is.

A paradicsomba töltött sajtfelfújt előnye, hogy nem kell reszketni előre, vajon szépen kijön-e a felfújt a formából. Ha átlapozunk a pizzás fejezeten, akkor találunk tésztás-paradicsomos ötleteket is, olyanokat, amelyek túlmutatnak a népszerű olasz lepényen. Hogy a hal, a rák, a kagyló milyen jól mutat együtt a paradicsommal, azt szépen illusztrálják a képek, és mire idáig érünk a könyvben, addigra biztosan megkordul a gyomrunk és felismerjük, hogy a paradicsommal lehet egészen más ízvilágot is teremteni annál, mint amit a magyar konyha általában tesz ezzel a piros gyönyörűséggel. Jómagam ki is választottam egy receptet, amit a hétvégén mindenképpen nyélbe fogok ütni, mégpedig a paradicsomos borjúpacalt. Különleges fűszerezése, amelyben a szegfűszeg és a hagyma mellett fokhagyma, parmezán is feltűnik, a paradicsom új oldalát fogja megcsillantani az elképzelésem szerint, úgyhogy ideje lesz beszereznem hozzá a megfelelően előkészített pacalt, és szedni a kertben egy kisebb kosár szép, érett paradicsomot.

 Fotó:123rf

Amikor a paradicsomszörbet receptjéhez értem, bevillant egy réges-régi kép. Alig néhány hete laktunk csak a fővárosban, tíz éves voltam akkor. Barátnőmhöz mentem vendégségbe az Alkotás utcába. Édesapja pénzt nyomott a kezünkbe, hogy menjünk le a közeli fagylaltozóba, ott különleges sárgarépa és paradicsomfagylaltot mérnek, ilyet biztos nem kóstoltunk még. Örömünk egészen addig volt teljes, míg oda nem értünk. Beálltunk a sorba, és ahogy közeledtünk a fagylaltos pulthoz, úgy kezdett lépésről lépésre inunkba szállni a bátorság. De nem mertünk szólni, kértünk mindketten egy-egy gombóc paradicsomfagylaltot. Nyaltuk, próbáltuk élvezni az ízeket, aztán azt mondtuk, finom volt, és illedelmesen megköszöntük. Most itt az alkalom, hogy e recept alapján elkészítsem magamnak a piros bélű grapefruittal gazdagított, friss mentával, ánizspálinkával és cayenne borssal megőrjített hideg finomságot, ha lesz hozzá kellő bátorságom.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Kapcsolódó tartalom
Rajzold le, mitől erős a Pista! – Indul Univer rajzpályázatunk, értékes nyereményekért
| 2025. szeptember 15

Rajzold le, mitől erős a Pista! – Indul Univer rajzpályázatunk, értékes nyereményekért

Erős Pista legény a gáton a magyar konyhában: ehhez nem fér kétség, hiszen az egyik legnépszerűbb ételízesítő, amivel nap mint nap fűszerezzük fogásainkat. Hogy pontosan miben rejlik rettentő ereje, azt mondjátok meg ti! Rajzoljátok le, miben rejlik a Pista ereje, és küldjétek be!