Hozzávalók:
- 2 szál sárgarépa
- 1/2 fej brokkoli
- 1 fej vöröshagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 2 dkg vaj
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl tejszín
- 5 dl zöldségalaplé
Elkészítés:
A sárgarépa egy részét felaprítjuk, a brokkolit rózsákra szedjük, és félretesszük. A hagymát felszeleteljük, majd vaj és olívaolaj keverékén üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Ebbe tesszük bele a felaprított sárgarépát és a brokkolirózsákat. Sűrű levest kapunk, amit megfőzünk, majd krémesre turmixolunk. Minél tovább turmixoljuk, annál simább állagú lesz. Az így kapott krémleveshez hozzáadjuk a 1,5–2 dl tejszínt, őrölt borssal fűszerezzük, és felforraljuk.
A maradék sárgarépát megpucoljuk, és zöldséghámozóval csíkokra vágjuk. Ez szolgál majd levesbetétként, ezért csak rövid ideig hőkezeljük, hogy ropogós maradjon, és megőrizze értékes vitamintartalmát. Amikor a krémlevesünk kész, hozzáadjuk a csíkokra vágott répát, és 1–2 percig pároljuk. A tűzről levéve diónyi vajat keverünk bele – ettől selymesebb és fényesebb lesz.
A végeredmény egy kiadós egytálétel lesz, amit vékony csíkokra vágott sajttal tálalunk.
Jó étvágyat hozzá!
Ezt a receptet Borbás Marcsi így készítette el: