Gasztro

Zöldségleves sok finomsággal

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa
  • 1/2 fej brokkoli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 5 dl zöldségalaplé

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A sárgarépa egy részét felaprítjuk, a brokkolit rózsákra szedjük, és félretesszük. A hagymát felszeleteljük, majd vaj és olívaolaj keverékén üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Ebbe tesszük bele a felaprított sárgarépát és a brokkolirózsákat. Sűrű levest kapunk, amit megfőzünk, majd krémesre turmixolunk. Minél tovább turmixoljuk, annál simább állagú lesz. Az így kapott krémleveshez hozzáadjuk a 1,5–2 dl tejszínt, őrölt borssal fűszerezzük, és felforraljuk. 

A maradék sárgarépát megpucoljuk, és zöldséghámozóval csíkokra vágjuk. Ez szolgál majd levesbetétként, ezért csak rövid ideig hőkezeljük, hogy ropogós maradjon, és megőrizze értékes vitamintartalmát. Amikor a krémlevesünk kész, hozzáadjuk a csíkokra vágott répát, és 1–2 percig pároljuk. A tűzről levéve diónyi vajat keverünk bele – ettől selymesebb és fényesebb lesz.

A végeredmény egy kiadós egytálétel lesz, amit vékony csíkokra vágott sajttal tálalunk.

Jó étvágyat hozzá!

Ezt a receptet Borbás Marcsi így készítette el: 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X