Gasztro

Zöldségleves sok finomsággal

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa
  • 1/2 fej brokkoli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 5 dl zöldségalaplé

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A sárgarépa egy részét felaprítjuk, a brokkolit rózsákra szedjük, és félretesszük. A hagymát felszeleteljük, majd vaj és olívaolaj keverékén üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Ebbe tesszük bele a felaprított sárgarépát és a brokkolirózsákat. Sűrű levest kapunk, amit megfőzünk, majd krémesre turmixolunk. Minél tovább turmixoljuk, annál simább állagú lesz. Az így kapott krémleveshez hozzáadjuk a 1,5–2 dl tejszínt, őrölt borssal fűszerezzük, és felforraljuk. 

A maradék sárgarépát megpucoljuk, és zöldséghámozóval csíkokra vágjuk. Ez szolgál majd levesbetétként, ezért csak rövid ideig hőkezeljük, hogy ropogós maradjon, és megőrizze értékes vitamintartalmát. Amikor a krémlevesünk kész, hozzáadjuk a csíkokra vágott répát, és 1–2 percig pároljuk. A tűzről levéve diónyi vajat keverünk bele – ettől selymesebb és fényesebb lesz.

A végeredmény egy kiadós egytálétel lesz, amit vékony csíkokra vágott sajttal tálalunk.

Jó étvágyat hozzá!

Ezt a receptet Borbás Marcsi így készítette el: 

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.