Hozzávalók
- 1 db szaftos körte
- 1/4 zellergumó
- 3 dkg kéksajt
- 3-4 szem dió
- 1 ek balzsamecet, vagy peszmeg
Elkészítés
Vágjuk vékony szeletekre a körtét és gyaluljuk hajszálvékony csíkokra a meghámozott zellergumót. Rakjuk körbe a tányért a körtével, halmozzuk rá a zellert, majd jól szórjuk meg a darabokra morzsolt kéksajttal és a durvára vágott dióval. Végül az egészet locsoljuk meg az édes-savanyú balzsamecettel! Aztán élvezzük ki minden morzsáját!
Miért pont a zeller?
Mert elpusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban. Emellett támogatja az alhasi vérkeringést, vizelethajtó, görcsoldó, koleszterin-, vércukorszint- és súlycsökkentő hatással bír, idegnyugtató, tisztítja a tüdőt, de reumára és köszvényre is javasolják. Magas a nátrium-és káliumtartalma, így szív- és érrendszeri betegségek esetén is segítségünkre lehet. Egyesek szerint a rák megelőzésében, esetleges kezelésében is jó szolgálatot tesz.
Fogyókúrázóknak különösen ajánlott, mivel kalóriatartalma igen alacsony: fajtától függően 6-20 kcal van 10 dkg-ban. Gazdag B-vitaminban, segíti a koncentrációt és a stressz oldását, míg rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.
Ajánljuk még: